Kitaip tariant, jie verčiau pataria ne riboti maistą, o subalansuoti savo mitybą bei papildyti ją įvairiais, didelę maistinę vertę turinčiais produktais. Galima džiaugtis, jog tokie produktai, neretai įvardijami supermaistu, ir Lietuvoje populiarėja.
Pavyzdžiui, kaip rodo pranešime žiniasklaidai pateikiama „Maximos“ pardavimų statistika, tautiečiai pastaraisiais metais itin pamėgo avokadus. Šiame tinkle per pastaruosius porą metų avokadų pardavimai šoktelėjo net 37 proc., net karantinas šios tendencijos nepakeitė.
Žinoma, kaip tvirtina maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, neretai užtrunka, kol žmonės prisijaukina iki tol nebandytus ingredientus: „Galima drąsiai sakyti, kad šiuo metu palengva formuojasi naujos mitybos tradicijos. Tradiciniams produktams atsiranda įvairios alternatyvos, pavyzdžiui, vietoje įprasto pieno dalis žmonių renkasi augalinius gėrimus, kvietinių miltų asortimentą papildo speltų, avižų miltai“.
Prekybininkai taip pat pastebi, jog kelerius metus aiškiai daugiau nuperkama ir supermaistu vadinamų špinatų, taip pat ispaninio šalavijo (chia) sėklų.
Būtent su pastaruoju produktu B.Baratinskaitė siūlo pasigaminti desertą, kurio bus galima skanauti net pusryčiams, mat jis gausus vertingų medžiagų, neapsunkinantis, tačiau pasotinantis.
Kokosų skonio ispaninio šalavijo sėklų pudingas
Ingredientai:
- augalinio kokosų pieno gėrimo;
- ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- šilauogių, braškių, bananų (naudokite labiausiai patinkančias uogas ir vaisius);
- kokoso drožlių (pabarstyti).
Gaminimas:
1. Pasirinktame inde (dubenėlyje, stiklinėje, taurėje ir pan.) sumaišykite kokosų pieno gėrimą ir ispaninio šalavijo sėklas. Maišykite tol, kol sėklos tolygiai pasiskirsto skystyje. Duokite laiko joms išbrinkti. Idealu, jei vakare sumaišote, o ragaujate ryte.
2. Ant išbrinkusių sėklų gražiai išdėliokite smulkintas uogas ir vaisius. Pabarstykite kokoso drožlėmis.