Citrusinių vaisių sezono įkarštis reiškia, kad organizmą naudingomis medžiagomis aprūpinti galima stipriai sutaupant. Pavyzdžiui, Lietuvoje vis populiarėjantys baltieji greipfrutai „Pomelo“, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šiuo metu kainuoja netgi mažiau nei bananai.
„Įpusėjant žiemai esame išsiilgę saulės ir ryškių spalvų, tad citrusai tampa tikru išsigelbėjimu. Kai pas mus dangus stipriai apniukęs, šiltuose kraštuose – pats citrusinių vaisių derliaus pikas.
O tai reiškia, kad šios gėrybės dabar pasižymi ne tik vitamino C bei kitų stipriam imunitetui reikalingų medžiagų gausa, bet ir ypač geromis kainomis. Gruodį įvairių citrusų pardavimai išaugo net beveik 90 proc., lyginant su lapkričiu.
Mandarinai karaliauja pirkinių krepšeliuose, tačiau „Pomelo“ greipfrutai taip pat labai mėgstami. Augančias jų mėgėjų gretas didina malonus šio vaisiaus skonis, kuris patinka net tiems, kurie nemėgsta kartesnių greipfrutų. Be to, vos vieno XXL dydžio nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai“, – sako G. Kitovė.
Pasak daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, „Pomelo“, giminingi įprastiems greipfrutams, tampa vis populiaresni ir dėl savo naudingų savybių bei įvairiapusio kulinarinio pritaikymo. „Pomelo“ yra daugiausia vitamino C tarp citrusinių vaisių, jie taip pat gausus antioksidantų šaltinis.
„Pomelo yra tikras citrusinių vaisių rekordininkas – jis yra didžiausias šios šeimos vaisių atstovas. Įspūdingi ne tik jo matmenys. Stora odelė slepia ne tik saldų, švelnų minkštimą, bet ir didelę naudą. Šiais laikais, kai antsvoris yra aktuali problema, verta savęs paklausti, kiek kalorijų yra tame, ką valgome.
Gera žinia tai, kad „Pomelo“ daugiausia sudaro vanduo, jame nėra riebalų, o 100 g minkštimo turi tik 40 kcal. Todėl šie vaisiai tinka savo svorį prisižiūrintiems žmonėms – dar ir dėl to, kad juose yra daug skaidulų ir jie greitai suteikia sotumo jausmą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Įdomu tai, kad priešingai vis dar gajam mitui, „Pomelo“ nėra greipfruto ir apelsino hibridas. Netgi priešingai – būtent greipfrutas buvo išvestas iš „Pomelo“ ir kiniškojo apelsino, pažymi šviežių vaisių žinovė. Azijoje mėgstami nuo senų laikų, jie laivais buvo atgabenti ir į Karibus, o ilgainiui išpopuliarėjo ne tik Amerikoje, bet ir Europoje.
Kaip išsirinkti ir kaip laikyti „Pomelo“?
Didieji greipfrutai gali užaugti net iki 10 ar dar daugiau kilogramų svorio, tačiau prekybai paprastai skirti patogiau valgomi mažesni – sveriantys 1-2 kg. Perkant „Pomelo“ verta prisiminti, kad kuo sunkesnis vaisius, tuo jis šviežesnis.
Didysis greipfrutas turi būti tvirtas, be rudų dėmių, dryžių ar įdubimų – idealus vaisius turi turėti lygią ir blizgančią odelę. Taip pat J. Sabaitienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į kvapą – jis skleidžia kvapnų citrusų aromatą.
„Didelis „Pomelo“ pliusas ir tai, kad neluptus vaisius galima laikyti kambario temperatūroje iki 2 savaičių, o šaldytuve – iki trijų. Šis vaisius ilgai išlieka šviežias, todėl galite jo nusipirkti šiek tiek daugiau ir turėti po ranka namų sandėliuke.
Taip galėsite mėgautis unikaliu jo skoniu visada, kai tik panorėsite. Tačiau dera prisiminti, kad prapjautą vaisių reikėtų dėti į indelį šaldytuve ir suvalgyti artimiausiomis dienomis“, – atkreipia dėmesį daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.
Vargu, ar „Pomelo“ ilgai užsigulės nesuvalgytas – dažniausiai jis valgomas žalias kaip skanus, sultingas užkandis, tačiau jo skanavimo būdai tuo nesibaigia. „Pomelo“ dera netgi desertuose – sūrio pyraguose, tortuose, želėse, skanėstuose su kremu.
Pasak „Iki“ šefų, tai nėra labai saldus vaisius, todėl, panašiai kaip greipfrutai, puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams.
Ypač lengva juos kombinuoti įvairiose salotose – vos iš kelių ingredientų galite paruošti maistingus, sočius, tačiau organizmo neapsunkinančius ir nebrangius priešpiečius ar lengvą vakarienę.
„Įdomus pavyzdys – tailandietiškos salotos, kuriose „Pomelo“ skiltelės derinamos su smulkintais svogūnais, skrudintais riešutais ir žalumynais.
Didieji greipfrutai taip pat puikiai dera su įvairiomis salotomis, avokadais, krevetėmis. Skanu juos patiekti su pelėsiniu sūriu ar vytintu kumpiu. O kas gi nemėgsta salotų su lašiša?
Jose „Pomelų“ gaiva suteiks malonų kontrastą riebiai žuviai“, – idėjomis dalijasi kulinarai.
Tailandietiškos salotos su „Pomelo“
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės:
- 1 šviežio „Pomelo“, mišrių salotų pakuotės;
- 1 raudonojo svogūno, saujos skrudintų žemės riešutų;
- 1 aitriosios paprikos;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 šaukšto sojų padažo;
- 1/4 puodelio žaliosios citrinos sulčių;
- šaukšto cukraus.
Gaminame:
1. Didįjį greipfrutą nulupkite, atskirkite skilteles ir pašalinkite baltąsias membranas.
2. Susmulkinkite riešutus, svogūną supjaustykite plonomis juostelėmis, o čili smulkiai supjaustykite. Į dubenį sudėkite salotas, „Pomelo“, svogūną ir čili, pabarstykite riešutais.
3. Paruoškite padažą: sumaišykite žaliosios citrinos sultis, išspaustą česnaką , sojų padažą ir cukrų. Prieš patiekdami užpilkite padažą ant viršaus.
Vitaminų salotos su „Pomelo“ ir kopūstu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės:
- 0,5 šviežio „Pomelo“;
- nedidelės baltagūžio kopūsto galvutės;
- 2 morkų, pusės didelio saliero;
- ilgavaisio agurko, fetos sūrio;
- 3 šaukštų garstyčių;
- 1 šaukšto medaus;
- 2 šaukštų smulkintų krapų (galima džiovintų);
- 2 šaukštų „Pomelo“ sulčių, alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
1. Kopūstus plonai supjaustykite, stipriai paspaudykite pirštais, šiek tiek pasūdykite ir palikite maždaug 5-15 minučių. Nulupkite morką, salierą, „Pomelo“, agurką ir supjaustykite plonomis. Fetos sūrį nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutrupinkite. Iš kopūstų išspauskite vandens perteklių ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite „Pomelo sultis“, alyvuogių aliejų, garstyčias, krapus, medų. Kruopščiai išmaišykite ir užpilkite ant salotų prieš pat patiekdami.
„Pomelo“ salotos su lašiša ir avokadu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės:
- 1 šviežio „Pomelo“;
- 2 avokadų;
- 225 g rūkytos lašišos;
- salotų lapų;
- druskos;
- pipirų;
- Dižono garstyčių;
- šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
1. Didįjį greipfrutą nulupkite, atskirkite skilteles ir pašalinkite baltąsias membranas. Šiek tiek pasmulkinkite ir dėkite į dubenį. Sudėkite kubeliais supjaustytus avokadus ir griežinėliais supjaustytą rūkytą lašišą. Gausiai pagardinkite druska ir pipirais.
2. Kitame dubenyje sumaišykite garstyčias su citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Užpilkite padažą ant salotų ir atsargiai išmaišykite. Patiekite ant salotų lapų.