Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lengvesniems savaitės pusryčiams – granola: proporcijos, patarimai ir 10 receptų

Ar jau spėjote pajusti, kaip pasikeitė gyvenimo tempas prasidėjus rudeniui? Daugeliui žmonių bent jau rytai tapo žymiai spartesni. Kad būtumėte ramūs, jog spintelėje visada yra šis bei tas pusryčiams, dar savaitgalį verta išsikepti naminės granolos. Ji lengvai pasiduoda improvizacijoms, tad dalinamės ir bendra granolos proporcijų formule, ir konkrečiais receptais.
Granola
Granola / 123RF.com nuotr.

Naminės granolos formulė:

  • 700 g stambių „senovinių“ avižinių dribsnių. Jie pigiausi ir sveikiausi, dažnai būna supakuoti į kuklias pakuotes, kartais net tūno parduotuvių lentynų apačioje.
  • 200-250 g įvairių sėklų ir riešutų (pastarieji supjaustyti ar suskaldyti maždaug moliūgų sėklų dydžio gabaliukais). Galite rinktis mėgstamiausius, tik štai keletas „bet“: graikiniai riešutai kepami mėgsta apkarsti, ima pernelyg greitai degti, dėl tos pačios priežasties neverta berti ir sezamų sėklų. Tačiau migdolai, anakardžiai, žemės riešutai, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos, linų sėmenys – puikios granolos sudėtinės dalys.
  • 200-300 g įvairių džiovintų uogų ir vaisių, supjaustytų nedideliais gabaliukais. Tinka kokybiškos razinos, džiovintos spanguolės, figos, datulės, bananai, ananasai. Geriausia rinktis ekologiškus, be papildomo cukraus ir riebalų. Negadinkite granolos cukraus ir dažų prisodrintais papajų, moliūgų ir kitų neaiškių dalykų gabaliukais.
  • 100 ml švelnaus skonio aliejaus, labiausiai pasiteisinęs – kokosų.
  • 100-120 g medaus, klevų ar agavų sirupo. Priklausomai nuo saldiklio skonio intensyvumo, jis ryškiau ar silpniau jausis ir granoloje, pvz., grikių medus dominuos stipriai, o agavų sirupas papildomų skonių, išskyrus saldumą, neįneš.
  • Jei patinka – pora žiupsnių prieskonių – malto cinamono, kardamono, gvazdikėlių (gali būti kuris nors vienas, gali būti mišinys).
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Daigintų grikių granola su abrikosais ir riešutais
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Daigintų grikių granola su abrikosais ir riešutais

Gaminimas:

  • Avižinius dribsnius suberkite į dubenį, supilkite sėklas ir pjaustytus riešutus, jei naudojate, ir prieskonius. Gerai išmaišykite.
  • Į atskirą dubenėlį sudėkite aliejų ir pasirinktą saldiklį, pakaitinkite ant garų ar labai lengvos kaitros. Kai masė išsilydys, švelniai pasukite šluotele, kad medus ir aliejus „susijungtų“. Pilkite šį mišinį ant dribsnių-riešutų-sėklų ir gerai išmaišykite. Geriausia maišyti ranka, sausi ingredientai turi „apsivelti“ medumi-aliejumi.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros. Skardą aukštesniais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir suberkite paruoštą granolą. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25-30 min. Kas 10 min. atidarykite orkaitę ir mišinį skardoje kruopščiai permaišykite. Granola bus iškepusi, kai visi avižiniai dribsniai taps švelnios auksinės spalvos, o virtuvė pakvips.
  • Granolą visiškai atvėsinkite ir tik tada suberkite sausus džiovintus vaisius. Laikykite užsukamame inde, kad nesudrėktų.

O žemiau jūsų dėmesiui – 12 puikių granolos receptų:

Granola su riešutų sviestu
Receptas: Granola su riešutų sviestu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 250.00 g (neskaldytų)
Razinos: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g (plokštelių)
Moliūgo sėklos: 60.00 g
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Riešutų sviestas: 90.00 g (arba rinkitės kitą mėgstamą)
Klevų sirupas: 80.00 g
Kokosų aliejus: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus gerai sumaišykite dideliame dubelyje, o tada paskleikite kepimo skardoje.

2. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol mišinys parusvės ir taps traškus. Kepant kelis kartus permaišykite mediniu šaukštu, kad išvengtumėte pridegimo.

3. Ištraukite skardą iš orkaitės, leiskite granolai visai atvėsti, laikykite ją uždarame inde.

Suskleisti
Granola su grikiais
Receptas: Naminė granola su grikiais
8 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 70.00 g
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja
Migdolai: 100.00 ml (ir tiek pat migdolų riekelių)
Karijų riešutai: 1.00 sauja
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 2.00 sauja
Chia sėklos: 2.00 sauja
Kokosų drožlės: 50.00 ml
Medus: 50.00 ml
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Kaip gaminti

(Iš nurodyto produktų kiekio išeis apie 1 litras granolos)

1. Sumaišykite kruopas, riešutus (jei norite pasmulkinkite juos), sėklas, kokosų drožles.

2. Pašildykite medų, įmaišykite aliejų ir vanilės esenciją. Šiuo mišiniu apipilkite granolos mišinį ir gerai išmaišykite. Tada apibarstykite cinamonu ir vėl išmaišykite.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C temperatūros. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Granolą tolygiai paskleiskite skardoje ir kepkite 20 minučių. Tada pamaišykite, vėl tolygiai paskleiskite ir kepkite dar 10 minučių. Jei norite traškesnės granolos, pamaišykite ir kepkite dar 10 minučių.

4. Palikite granolą atvėsti iki kambario temperatūros. Laikykite sandariame inde ir suvartokite per 2-3 savaites.

Pastabos:

  • Granolos recepte drąsiai galite kaitalioti kruopų, riešutų ir sėklų proporcijas, mažinti vienų produktų kiekį ir didinti kitą, atsisakyti mažiau mėgstamų sudėtinių dalių ir įmaišyti tai, nuo ko jūsų širdis salsta.
  • Jei į granolą norite įmaišyti džiovintų vaisių, uogų ar juodojo šokolado lašelių, tai reikia daryti, kai iškepta granola jau bus atvėsusi iki kambario temperatūros.
Suskleisti
Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais
Receptas: Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 200.00 g (neskrudintų)
Vanduo: 250.00 ml (verdančio)
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Lazdynų riešutai: 70.00 g (pasmulkintų)
Chia sėklos: 50.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Vanilės pupelių pasta: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 90.00 g
Kokosas: 60.00 g (džiovintų riekelių)
Džiovintos spanguolės: 0.50 st. (džiovintų)
Kaip gaminti

1. Suberkite grikius į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite išbrinkti apie 30 min.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.

3. Nusausinkite grikius (nupilkite nesusigėrusį vandenį), įmaišykite moliūgo sėklas, lazdyno riešutus, chia ir sezamų sėklas, vanilę, medų ir aliejų, ir viską gerai išmaišykite.

4. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Paskirstykite paruoštą granolą labai plonu sluoksniu abiejose skardose ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 minučių, kelis kartus pamaišydami, sukeisdami padėklus vietomis orkaitėje.

5. Suberkite kokosus ir spanguoles ir dar kepkite 20 minučių, arba kol viskas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

6. Patiekite su pienu arba jogurtu, su vaisiais ir uogomis bei medumi.

Suskleisti
Granola
Receptas: Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 4.00 st. (nesmulkintų)
Riešutai: 1.00 st. (mišinio, galima - kartu su sėklomis)
Druska: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kokosų aliejus: 0.50 st. (arba alyvuogių)
Medus: 0.50 st.
Džiovinti vaisiai: 0.25 skiltelės
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite. Supilkite paruoštą granolos mišinį į skardą ir tolygiai paskirstykite.

3. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie pusvalandį, kol apskrus. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.

Suskleisti
Grikių ir pūstų ryžių granola
Receptas: Grikių ir pūstų ryžių granola
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 65.00 g (nekepintų)
Pūsti ryžiai: 45.00 g
Riešutai: 100.00 g (tinka įvairiausi mėgstami)
Moliūgo sėklos: 30.00 g
Kokosų aliejus: 30.00 g
Klevų sirupas: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laispnių (funkcija su ventiliatoriumi).

2. Kepimo skardą klojame kepimo popieriaus.

3. Riešutus susmulkiname į kelias dalis.

4. Mažame puode išlydome kokosų aliejų, o tada pilame klevų sirupą.

5. Dubenyje sumaišome grikius, pūstus ryžius, riešutus, moliūgų sėklas, cinamoną ir karštą kokosų aliejų su klevų sirupu. Gerai išmaišome, nes svarbu, kad viskas pasidengtų aliejaus-sirupo mišiniu, tada paskleidžiame ant paruoštos kepimo skardos.

6. Kepame 20 minučių, vis pamaišydami, kad granola nesudegtų.

7. Atvėsusią granolą laikome sandariame inde iki mėnesio.

Granolai, kurią matote nuotraukoje, pagaminti mes naudojome tris šaukštus graikiško jogurto į kurį įmaišėme 1 šaukštelį žemės riešutų sviesto ir truputėlį klevų sirupo. Ant viršaus dėjome prinokusias kriaušes ir paruoštą granolą. Galiausiai dar užlašinome šlakelį klevų sirupo, bet tai jau kiekvieno skonio reikalas.

Suskleisti
Granola su datulių ir migdolų riešutų sviesto kremu
Receptas: Veganiška granola su datulių ir migdolų riešutų sviesto kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 3.00 puodelis (pilno grūdo)
Saulėgrąžos: 1.00 puodelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Moliūgo sėklos: 0.50 puodelis
Datulės: 200.00 g (natūralių)
Migdolų sviestas: 1.00 puodelis (glotnaus)
Vanduo: 0.50 puodelis
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (tirpinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laispnių temperatūros.

2. Saulėgrąžas ir moliūgų sėklas nuplaukite, kad jos būtų švarios, palaukite, kol nuvarvės vandens perteklius.

3. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu dėkite datules, migdolų riešutų sviestą, pilkite vandenį, kokosų aliejų ir suplakite iki vientisos masės.

4. Avižinius dribsnius sumaišykite su saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ir druska. Į gautą mišinį įmaišykite paruoštą kreminę masę. Gerai išmaišykite.

5. Gautą masę padalinkite į dvi dalis, vienodu sluoksniu klokite ant kepimo kilimėlio ir paskirstykite per visą plotą.

6. Kepkite apie 10 min., tačiau po 5 min. kepimo pamaišykite. Iškepus palaukite, kol pravės ir galima skanauti.

Suskleisti
Granola
Receptas: Spragintų grikių granola
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Grikių dribsniai: 170.00 g
Migdolai: 100.00 g (skaldytų)
Chia sėklos: 100.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 120.00 g
Kokosų aliejus: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejų kepimui tinkamame inde įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Grikių dribsnius nedidelėmis porcijomis skrudiname įkaitintame aliejuje po 7–15 sek.

3. Dubenyje sumaišome avižų dribsnius, spragintus grikius, džiovintas spanguoles, migdolus, ispaninio šalavijo (chia) sėklas, cinamoną ir muskatą.

4. Ištirpiname keptuvėje sviestą, kokosų aliejų, cukrų ir druską. Sumaišome su sausaisiais ingredientais.

5. Gautą masę dedame į formą, suspaudžiame ir šaldome 2–3 val. šaldytuve. Susmulkiname. Granola paruošta!

Suskleisti
Avižinė granola
Receptas: Avižinė granola su riešutais ir vyšniomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 80.00 g
Vyšnios: 80.00 g (džiovintų)
Sviestas: 70.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Medus: 60.00 g
Klevų sirupas: 60.00 g
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje sumaišome avižinius ir grikių dribsnius, druską, riešutus bei džiovintas vyšnias.

3. Nedideliame prikaistuvyje nedideliame karštyje ištirpiname sviestą kartu su medumi ir klevų sirupu. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol sviestas ištirps.

4. Sviestą su medumi bei sirupu sumaišome su dribsniais. Gautą mišinį dedame ant kepimo skardos.

5. Pašauname į orkaitę ir kepame 10 min., tuomet ištraukiame, sumaišome, kepame dar 5 min. Vėl ištraukiame, įmaišome išplaktą kiaušinio baltymą bei kepame dar 5 min.

6. Iškepusią granolą atvėsiname ir susmulkiname į gabaliukus.

Suskleisti
Šokoladinė granola
Receptas: Šokoladinė „granola“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 30.00 g (plokštelės)
Sezamo sėklos: 100.00 g
Moliūgo sėklos: 80.00 g
Saulėgrąžos: 80.00 g
Rudasis cukrus: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Medus: 180.00 g
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Kakava: 40.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
  2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, kokosų drožles, migdolų plokšteles, sezamų ir moliūgų sėklas, saulėgrąžas, rudąjį cukrų, druską ir cinamoną.
  3. Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite medų. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, kakava ir vanilės ekstraktu. Supilkite į dubenį su sumaišytais sausais ingredientais ir sumaišykite. Maišykite kuo kruopščiau. Svarbu, kad neliktų sausų produktų, visi apsiveltų medaus ir aliejaus mase.
  4. Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą. Į ją plonu sluoksniu paskleiskite paruoštus produktus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. praverdamos orkaitės dureles ir išmaišydamos. Stenkitės, kad produktai būtų paskleisti kuo tolygiau.
  5. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Jei norite, į atvėsusius traškius dribsnius įmaišykite smulkinto juodojo šokolado gabalėlius. Laikykite sandariame inde iki dviejų savaičių.
  6. Patiekite su jogurtu, uogiene ar kitais mėgstamais priedais. Skanaus!
Suskleisti
Granola
Receptas: Traški granola
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 6.00 st. (didelės)
Migdolai: 1.00 st. (1/2 st. stambiai supjaustytų)
Riešutai: 1.00 sauja (karijų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (1,5 st. - tyro)
Klevų sirupas: 1.00 st. (1,5 st.)
Medus: 6.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje sumaišykite dribsnius ir riešutus.

2. Aliejų, klevų sirupą, medų ir cukrų truputį pašildykite, kad medus ištirptų ir susimaišytų su aliejumi. Nebijokite įdėti druskos, ji paįvairina granolos skonį.

3. Sumaišykite skystus ingredientus su biriais ir išskleiskite gautą mišinį plonu sluoksniu ant kepimo popieriumi uždengtos skardos. Kepkite maždaug 2 val. žemoje temperatūroje (120 °C), kol dribsniai įgaus lengvai rusvą atspalvį ir taps traškūs.

4. Kas pusvalandį viską gerai išmaišykite. Tada leiskite granolai atvėsti. Dribsniai turi būti visiškai sausi, tik tada bus tikrai traškūs.

5. Suberkite į sandarų indą ir laikykite sausoje vėsioje vietoje. Patiekite su graikišku jogurtu ir papuoškite šviežiomis uogomis.

Granolą ruošė ir aprašė Lina Tuskėnaitė

Plačiau skaitykite:  Kas ta granola?

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais