„Vasara – puikus metas pradėti rūpintis savo mityba dėl kaip niekada plataus šviežių vaisių, uogų bei daržovių pasirinkimo. Rinkitės šiuos produktus, bet nepamirškite ir liesos mėsos, žuvies. Nebijokite užkandžių: rinkitės įvairias uogas. Jeigu neįsivaizduojate vasaros be ledų, pasigaminkite jų patys: mėgstamas uogas, augalinį pieną, šlakelį vandens bei medaus sutrinkite maišytuvu ir užšaldykite masę specialiose ledų formelėse“, – idėjas pranešime žiniasklaidai žeria prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. Ji primena: svarbiausia taisyklė – valgyti dažnai, bet nedidelėmis porcijomis.
Pusryčiams: naminė granola su ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingu
Ingredientai:
- Naminės granolos (idealios granolos formulę ir patarimų, kaip ją ruošti, rasite ČIA);
- 80 g ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- 600 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
Visus ingredientus, išskyrus granola, sudėkite į dubenį, išmaišykite ir palikite stovėti 5 minutes. Tuomet vėl išmaišykite. Sudėkite į sandarų indą ir palikite šaldytuve mažiausiai 3 valandoms. Patiekite su granola.
Pietums: pica iš žiedinio kopūsto
Ingredientai:
- 2 žiediniai kopūstai;
- 2 kiaušiniai;
- druskos;
- pipirų;
- 300 g tarkuoto kietojo sūrio;
- 400 g mocarelos sūrio;
- aliejaus;
- 4 pomidorai.
Gaminimas:
1. Žiedinių kopūstų žiedus be kotelių virtuviniu kombainu susmulkinkite iki trupinių. Juos sudėkite į dubenį ir 5 minutes pašildykite mikrobangų krosnelėje. Kai masė atvės, sudėkite ją į marlę ir išspauskite kuo daugiau skysčio. Gautą masę sumaišykite su kiaušiniais, druska, pipirais ir kietuoju sūriu.
2. Ant kepimo popieriaus suformuokite iš žiedinių kopūstų masės picos pagrindą ir apšlakstykite aliejumi.
3. Pomidorus smulkiai supjaustykite, apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, atvėsinkite ir susmulkinkite virtuviniu kombainu.
4. Pagrindą kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje pusvalandį. Tuomet ištraukite, aptepkite pomidorų mase, uždėkite plėšyto mocarelos sūrio ir kepkite dar dešimt minučių.
Vakarienei: imbierų sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 1 cukinija;
- 2 svogūnai;
- 4 česnako skiltelės;
- 200 g virtų ryžių;
- 1 litras sultinio;
- druskos;
- pipirų;
- 4 pomidorai;
- gabaliukas imbiero šaknies;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Puode su įkaitintu aliejumi apkepinkite smulkintą svogūną, suberkite česnaką ir apkepinkite. Suberkite nuluptą ir sutarkuotą imbiero šaknį, apkepkite. Suberkite supjaustytą cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, apkepinkite, sudėkite smulkintus pomidorus ir užpilkite sultiniu.
2. Virkite apie 30 minučių ir tuomet sudėkite virtus ryžius.