Ingredientai:
- 1 stiklinė rudųjų ryžių;
- 1 stiklinė grikių;
- ryšelis svogūnų laiškų;
- didelė sauja džiovintų spanguolių arba vyšnių;
- 150 g lazdynų, anakardžių arba migdolų riešutų;
- 4–5 valg. šaukšt. kokybiško alyvuogių aliejaus;
- 2–3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- apie 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 saujos jaunų gražgarsčių lapelių.
Gaminimas:
1. Užkaiskite 2 puodus: viename išvirkite ryžius, o kitame grikius. Tegul kruopos išlieka standžios, birios, tad nepervirkite. Išvirusias atvėsinkite subėrę į plačias lėkštes.
2. Gražgarstes nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite svogūnų laiškus.
3. Riešutus vos pakepinkite, atvėsinkite ir stambiai sukapokite. Džiovintas uogas taip pat šiek tiek pasmulkinkite.
4. Į didelį dubenį berkite kruopas, riešutus, džiovintas uogas, smulkintus svogūnų laiškus, pasūdykite, įberkite pipirų, viską gerai išmaišykite. Supilkite aliejų, suberkite traiškytą česnaką, įspauskite citrinos sulčių ir darsyk išmaišykite.
5. Galiausiai į salotas suberkite ir gražgarsčių lapelius, o tada jau išmaišykite lengvais judesiais, stengdamiesi lapelių labai nesutraiškyti. Tiekite iškart.
Pastaba: šias salotas galima pasiruošti iš anksto ir uždengus laikyti šaldytuve, tik nereikia maišyti su gražgarstėmis – tą padarysite prieš pat patiekiant.