Restorano „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas pristato tris lėto virimo žemoje temperatūroje gaminius iš kiaulienos: šonkaulius, sprandinę ir karką. Taip pat lėto virimo jautienos išpjovą ir paukštieną – žemoje temperatūroje paruoštą viščiuką ir ančiuką. Tam, kad šie išskirtinės kokybės mėsos gaminiai pasiektų pirkėjus, reikėjo ilgo ir atkaklaus darbo – D.Praspaliauskas su „Rivonos“ mėsine ir prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėmis pradėjo bendradarbiauti sausio mėnesį, tad praėjo jau beveik metai.
Pranašesnė technologija, išsauganti vertingas mėsos savybes
Pasak restorano šefo, lėto virimo žemoje temperatūroje technologija pranašesnė už tradicinius virimo ar kepimo maisto gaminimo būdus, nes išsaugo mėsos skonines ir vertingas maistines savybes.
„Lėto virimo technologija užtikrina teisingą produkto terminį apdorojimą. Griežtas temperatūros režimas garantuoja, kad gaminio kokybė visą laiką išliks nepriekaištinga“, – tvirtina D.Praspaliauskas. Šios priežastys paskatino bendradarbiauti su prekybos tinklu „Norfa“ ir įdiegti į gamybą lėto virimo gaminių liniją.
Pasak D.Praspaliausko, lėto virimo technologija užkariauja virtuves, nes patiekalas tiesiog negali nepavykti. Ar galima šį būdą išbandyti ir namuose? Deivydas juokauja, kad reikėtų pasiryžti 8 valandas stovėti prie puodo, nuolat įjunti ir išjungti viryklę, kad palaikytumėte tinkamą vandens temperatūrą.
Genialumas slypi paprastume
„Lėto virimo kiaulienos šonkauliai, sprandinė, išpjova ir karka, jautienos išpjova ir paukštiena – šie gaminiai paruošti galvojant apie valgytoją. Galima sakyti, kad viskas patiekta „ant lėkštutės“. Tereikia parsinešus namo pašildyti orkaitėje. Žinoma, galima valgyti ir šaltą, nes mėsa yra paruošta iš karto patiekti ant stalo“, – sako D.Praspaliauskas.
Prie mėsos gaminių pridėta ir padažo, kuris suteikia patiekalui papildomo skonio.
„Už jus padaryta pusė darbo – mėsa sultinga ir skani, paruošta valgyti. Jums tereikia tik pagaminti mėgstamą garnyrą“, – sako šefas. Kol mėsa apie 20 minučių šyla orkaitėje, tiek laiko užteks išsivirti ryžius, išsikepti bulvytes, grilyje paruošti mėgstamas daržoves. Viskas priklauso nuo sezono ir nuo to, ką mėgstate – vasarą prie mėsos tinka šviežios daržovės – agurkai, pomidorai, žalumynai. Prie karkos tinka bulvių košė ir rauginti kopūstai. „Tik nereikia perlenkti lazdos. Genialumas slypi paprastume“, – pataria Deivydas.
Planuodami garnyrą prie paukštienos nepamirškite, kad tai šventinis patiekalas, todėl tiks karamelizuotos kriaušės ar bruknių–spanguolių padažas.
Verda be sąlyčio su oru ir vandeniu
Koks darbas verda „Rivonos“ mėsos ceche, kol šie D.Praspaliausko rekomenduojami mėsos gaminiai pasiekia pirkėjus? Technologė Daiva Vaišvilienė tvirtina, kad teko ilgai atrinkinėti ir derinti prieskonius, marinatus, kol sukūrė tobulą produktą: lėto virimo kiaulienos šonkaulius, sprandinę, karką ir jautienos išpjovą.
„Stebėdami rinkos poreikius ir siekdami palengvinti, sutrumpinti vartotojui gamybos procesą, pirkėjams siūlome visiškai paruoštą produktą, kurį reikia tik pašildyti. Lėto virimo technologija ypatinga tuo, kad produktas verda žemoje temperatūroje ilgą laiką specialioje vakuuminėje pakuotėje, liaudiškai tariant, „savo sultyse“, – paaiškina D. Vaišvilienė. Lėto virimo procesas vyksta be sąlyčio su oru ir vandeniu, 83 laipsnių temperatūroje. Po 6 val. virimo mėsa tampa minkšta ir sultinga.
Technologė pasakoja, kad žaliava šiems šonkauliukams gaunama iš „Rivonos“ įmonėje išpjaustytų lietuviškų kiaulių skerdenų. „Paruošta porcijomis mėsytė pagardinama specialiai atrinktais prieskoniais ir marinuojama BBQ marinatu“, – komentuoja D.Vaišvilienė.
Kadangi produktas verda ne vandenyje, o uždaroje pakuotėje, tai visos naudingos medžiagos lieka mėsoje ir virimo metu išsiskyrusiose mėsos sultyse. Pridėjus gardžių prieskonių, šis skystis tampa puikiu padažu.