Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, šaltasis sezonas yra pats tinkamiausias karštam šokoladui. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip aitriosios paprikos.
„Karštas šokoladas yra tikrai ypatingas gėrimas, kuris sukuria nepaprastą nuotaiką. Jį paruošti galima iš skirtingų šokolado rūšių. Jeigu norite sodresnio skonio, rinkitės aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos būtų didelis procentas, pavyzdžiui, 70. Gėrimą paįvairinti galite ir įvairiais priedais, tokiais kaip vaikystės skonius primenantys zefyrai. Tuo tarpu aštresni priedai suteiks netikėtų poskonių ir gali tapti šventiškos nuotaikos akcentu“, – sako T.Lauvray.
Mėgstamas tūkstančius metų
Pasak konditerijos eksperto, šokolado gėrimo tradicijos siekia dar majų laikus, jie šokoladu pradėjo mėgautis prieš 2000 metų. Vis dėlto majai šokoladą gerdavo šaltą. Jam pasigaminti kakavos sėklos buvo sumalamos iki miltų, tuomet maišomos su vandeniu ir kukurūzų miltais. Taip pat gėrimas dažnai buvo gardinamas aitriosiomis paprikomis bei medumi. Tirštas šokolado gėrimas buvo patiekiamas užbaigiant tradicinius ritualus, šventes ar sandorius.
Šokolado gėrimas buvo svarbi ir actekų kultūros dalis. Vis dėlto jie, kitaip nei majai, tikėjo, kad tai dievų gėrimas, todėl jis buvo skirtas aukštesnės klasės žmonėms. Manyta, kad kakavos pupeles atsiuntė patys dievai, todėl jos buvo itin vertingos. Jau actekai žinojo, kad šokolado gėrimas suteikia energijos bei veikia kaip afrodiziakas.
Vakarų šalyse net iki XIX a. karštas šokoladas buvo vertinamas kaip sveikatai palankių savybių turintis gėrimas.
Painiava dėl pavadinimų
T.Lauvray sako, kad kai kuriose šalyse karštu šokoladu vadinamas ir kakavos gėrimas. Tad užsienyje paprašius karšto šokolado, galima nustebti, gavus ne visai tokį gėrimą, kokio tikėtasi. Skirtumas tarp kakavos ir karšto šokolado yra toks, kad kakavai naudojami kakavos milteliai, paruošti iš maltų kakavos pupelių, tačiau pašalinus kakavos sviestą. Jie gali būti maišomi su vandeniu ar pienu.
Kaštas šokoladas gaminamas iš šokolado plytelės, kurioje yra kakavos, gali būti cukraus ir kakavos sviesto.
Tuo tarpu kaštas šokoladas gaminamas iš šokolado plytelės, kurioje yra kakavos, gali būti cukraus ir kakavos sviesto. Šokoladas tirpinamas piene ir grietinėlėje. Tokiu būdu šis gėrimas yra daug sodresnis.
Karštas šokoladas gali būti toks tirštas, kad valgomas šaukšteliu. Tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Kolumbijoje, jis, pagardintas cinamonu bei vanile, geriamas ir pusryčiams. Šalia patiekiama šviežio minkšto sūrio gabalėlių.
T.Lauvray siūlo išbandyti ir porą karšto šokolado receptų.
Karštas šokoladas su zefyrais
Ingredientai:
- 300 ml pieno;
- 200 ml grietinėlės;
- 1-2 cinamono lazdelės;
- 1 valg. šaukšt. kakavos;
- 100 g juodojo šokolado;
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 sauja mažų zefyrų.
Gaminimas:
1. Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, sudėkite cinamono lazdeles, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą ir virkite 2-3 minutes.
2. Suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kelis zefyrus. Maišykite, kol šokoladas ir zefyrai ištirps.
3. Karštą gėrimą supilkite į puodelius ir papuoškite likusiais zefyrais.
Karštas šokoladas su aitriosiomis paprikomis
Ingredientai:
- 300 ml pieno;
- 200 ml grietinėlės;
- 100 g juodojo šokolado;
- 1 aitrioji paprika;
- 1 valg. šaukšt. kakavos
- 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, įdėkite aitriąją papriką, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, užvirkite ir palikite pastovėti 10 minučių.
2. Išimkite aitriąją papriką, puodą vėl dėkite ant ugnies, suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
3. Karštą gėrimą supilkite į puodelius. Galite papuošti plakta grietinėle.