Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad upėtakis turi daugybę naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, 100 gramų upėtakio yra net 20 gramų baltymų ir 25 mg kalcio, taip pat ši žuvis yra vienas geriausių omega-3 riebalų šaltinių.
Norintiems pasigaminti sveikus ir nebrangius patiekalus su vaivorykštiniais upėtakiais prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai pranešime žiniasklaidai siūlo tris skirtingus receptus, kuriuos galėsite paruošti ir kepant orkaitėje, ir verdant, ir gaminant garuose.
Garuose troškintas upėtakis
Švelnaus skonio mėgėjams itin patiks garuose paruoštas upėtakis.
Ingredientai
- 200 g upėtakio (išdarinėto ir supjaustyto);
- 100 g bulvių;
- šlakelis citrinos sulčių;
- Provanso žolelės arba kiti žuvies prieskoniai (pagal skonį);
- 100 g natūralaus jogurto;
- skiltelė smulkinto česnako;
- krapai, druska (pagal skonį).
Gaminimas
- Upėtakį užmarinuokite su Provanso žolelėmis arba kitais žuvies prieskoniais bei citrinų sultimis ir palaikykite bent 30 minučių (galima ir per naktį).
- Kol žuvis marinuojasi, nuskuskite bulves. Užmarinuotą upėtakį kartu su bulvėmis troškinkite garuose apie 20 minučių.
- Padažui sumaišykite krapus, natūralų jogurtą, česnaką ir žiupsnelį druskos. Į lėkštę sudėkite padažą, bulves ir žuvį patiekite ant viršaus.
Keptas upėtakis su daržovėmis
Skaniai, greitai ir pigiai upėtakį galima paruošti ir orkaitėje.
Ingredientai
- 3–4 vaivorykštiniai upėtakiai;
- 2 citrinos;
- 400 g vyšninių ar slyvinių smulkių pomidorų;
- 1 raudonasis svogūnas;
- alyvuogių aliejus, raudonėliai, druska, pipirai (pagal skonį).
Gaminimas
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Supjaustykite vieną citriną ir atidėkite. Kitą citriną padalinkite į 8 dalis. Sudėkite citrinos skilteles, o smulkintus pomidorus ir svogūną ar dalį raudonėlių lapelių – į kepimo skardą. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Daržoves orkaitėje kepkite 20 min.
- Kol daržovės kepa, nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į vidų dėkite citrinos skiltelių ir smulkintų raudonėlių lapelių. Pabarstykite druska ir pipirais.
- Pakepintas daržoves apverskite skardoje, o ant viršaus uždėkite upėtakius. Patepkite juos alyvuogių aliejumi. Kepkite dar apie 20 min., kad žuvis lengvai nusiimtų nuo kaulų. Sudėkite daržoves į 4 lėkštes, uždėkite po vaivorykštinį upėtakį ir pagardinkite šviežiais raudonėlių lapeliais.
Daržovių ir upėtakio sriuba
Jei po gamintų upėtakio patiekalų liko nesuvalgytos žuvies, iš likučių galite pagaminti nesunkiai paruošiamą sriubą.
Ingredientai
- apie 100–150 g kepto upėtakio;
- 3–4 bulvės;
- 1 svogūnas;
- 1–2 morkos;
- 1 nedidelė cukinija;
- pora skiltelių česnako;
- apie 1–1,5 l sultinio;
- 150–200 ml grietinėlės;
- šlakelis aliejaus (kepimui);
- krapai, druska, pipirai (pagal skonį).
Gaminimas
- Sutarkuokite cukiniją, morkas, smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir svogūną bei viską pakepinkite aliejuje. Užvirkite sultinį, dėkite į jį pakepintas daržoves, supjaustytas bulves ir leiskite viskam pavirti apie 15 minučių reguliuojant kaitrą.
- Kai sultinys ir daržovės jame užvirs – dėkite žuvį. Tuomet pilkite grietinėlę, o verdančią sriubą pagardinkite prieskoniais. Daržovių ir žuvies sriubą pavirkite dar apie 10–15 minučių. Kai sriuba bus paruošta – patiekite ją lėkštėse ir pabarstykite krapais, o tuomet – mėgaukitės!