„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Lietuviška lašiša vadinamas upėtakis – trys receptai, kuriems neatsispirsite

Lietuviška lašiša vadinami upėtakiai – puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti lengvais, skrandžio neapsunkinančiais, bet tuo pačiu maistingais ir pigiais patiekalais. Maža to, šios žuvies patiekalai kuo puikiausiai tinka visiems šeimos nariams, mat dėl mažo ašakų kiekio upėtakį ragauti gali ir patys mažiausieji.
Keptas upėtakis su daržovėmis
Keptas upėtakis su daržovėmis / Adobe Stock nuotr.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad upėtakis turi daugybę naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, 100 gramų upėtakio yra net 20 gramų baltymų ir 25 mg kalcio, taip pat ši žuvis yra vienas geriausių omega-3 riebalų šaltinių.

Norintiems pasigaminti sveikus ir nebrangius patiekalus su vaivorykštiniais upėtakiais prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai pranešime žiniasklaidai siūlo tris skirtingus receptus, kuriuos galėsite paruošti ir kepant orkaitėje, ir verdant, ir gaminant garuose.

Garuose troškintas upėtakis

Švelnaus skonio mėgėjams itin patiks garuose paruoštas upėtakis.

Ingredientai

  • 200 g upėtakio (išdarinėto ir supjaustyto);
  • 100 g bulvių;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • Provanso žolelės arba kiti žuvies prieskoniai (pagal skonį);
  • 100 g natūralaus jogurto;
  • skiltelė smulkinto česnako;
  • krapai, druska (pagal skonį).

Gaminimas

  1. Upėtakį užmarinuokite su Provanso žolelėmis arba kitais žuvies prieskoniais bei citrinų sultimis ir palaikykite bent 30 minučių (galima ir per naktį).
  2. Kol žuvis marinuojasi, nuskuskite bulves. Užmarinuotą upėtakį kartu su bulvėmis troškinkite garuose apie 20 minučių.
  3. Padažui sumaišykite krapus, natūralų jogurtą, česnaką ir žiupsnelį druskos. Į lėkštę sudėkite padažą, bulves ir žuvį patiekite ant viršaus.
Adobe Stock nuotr./Troškintas upėtakis
Adobe Stock nuotr./Troškintas upėtakis

Keptas upėtakis su daržovėmis

Skaniai, greitai ir pigiai upėtakį galima paruošti ir orkaitėje.

Ingredientai

  • 3–4 vaivorykštiniai upėtakiai;
  • 2 citrinos;
  • 400 g vyšninių ar slyvinių smulkių pomidorų;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • alyvuogių aliejus, raudonėliai, druska, pipirai (pagal skonį).

Gaminimas

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Supjaustykite vieną citriną ir atidėkite. Kitą citriną padalinkite į 8 dalis. Sudėkite citrinos skilteles, o smulkintus pomidorus ir svogūną ar dalį raudonėlių lapelių – į kepimo skardą. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Daržoves orkaitėje kepkite 20 min.
  2. Kol daržovės kepa, nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į vidų dėkite citrinos skiltelių ir smulkintų raudonėlių lapelių. Pabarstykite druska ir pipirais.
  3. Pakepintas daržoves apverskite skardoje, o ant viršaus uždėkite upėtakius. Patepkite juos alyvuogių aliejumi. Kepkite dar apie 20 min., kad žuvis lengvai nusiimtų nuo kaulų. Sudėkite daržoves į 4 lėkštes, uždėkite po vaivorykštinį upėtakį ir pagardinkite šviežiais raudonėlių lapeliais.
Adobe Stock nuotr./Keptas upėtakis su daržovėmis
Adobe Stock nuotr./Keptas upėtakis su daržovėmis

Daržovių ir upėtakio sriuba

Jei po gamintų upėtakio patiekalų liko nesuvalgytos žuvies, iš likučių galite pagaminti nesunkiai paruošiamą sriubą.

Ingredientai

  • apie 100–150 g kepto upėtakio;
  • 3–4 bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 1–2 morkos;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • pora skiltelių česnako;
  • apie 1–1,5 l sultinio;
  • 150–200 ml grietinėlės;
  • šlakelis aliejaus (kepimui);
  • krapai, druska, pipirai (pagal skonį).

Gaminimas

  1. Sutarkuokite cukiniją, morkas, smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir svogūną bei viską pakepinkite aliejuje. Užvirkite sultinį, dėkite į jį pakepintas daržoves, supjaustytas bulves ir leiskite viskam pavirti apie 15 minučių reguliuojant kaitrą.
  2. Kai sultinys ir daržovės jame užvirs – dėkite žuvį. Tuomet pilkite grietinėlę, o verdančią sriubą pagardinkite prieskoniais. Daržovių ir žuvies sriubą pavirkite dar apie 10–15 minučių. Kai sriuba bus paruošta – patiekite ją lėkštėse ir pabarstykite krapais, o tuomet – mėgaukitės!
Adobe Stock nuotr./Upėtakio sriuba
Adobe Stock nuotr./Upėtakio sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“