Parvežti du medaliai ir geriausio steiko paslaptis
Pirmąją čempionato dieną steiko rungtyje pagal SCA (Steak Cookoff Association) taisykles, prie kepsninės stojo Kamado Bono komandos narys, grilio šefas ir TV veidas – Robertas Svetlauskas. Jo debiutinis SCA steikas teisėjų buvo įvertintas aukščiausiais balais. Pelnęs garbingą pirmąją vietą, Robertas taip pat laimėjo ir kelialapį į pasaulinį grilio čempionatą JAV, kuriame kitąmet susirungs apie 600 dalyvių. Paklaustas, tai kokia yra to geriausio steiko paslaptis, Robertas šypsosi: „Paslaptis visada yra atskleisti tikrąjį mėsos skonį. O kaip tai padaryti, jau kiekvieno patirties, išmonės ir žinių klausimas. Mano pasirinkimas šiame čempionate buvo remtis savo ir komandos kolegų skonio receptoriais, tad toks variantas, kuris mums atrodė geriausias treniruojantis čempionatui ir nukeliavo ant teisėjų stalo. Dominuojantis skonis buvo jautienos, o toliau prieskonių štrichai ir ugnies darbas. Iškovoti pergalę nebuvo lengva, tam ilgai ir atsakingai ruošėmės. Galiu pasidžiaugti, kad parsivežtomis žiniomis dalinsimės su grilio mėgėjais ir profesionalais Kamado Bono grilio mokymuose, kuriuos organizuojame kelis kartus į mėnesį Vilniuje, Kamado Bono salone‘‘.
Antrąją dieną vyko čempionatas pagal KCBS (Kansas City Barbeque Society) taisykles keturiose kategorijose: vištienos, šonkauliukų, plėšytos kiaulienos ir jautienos krūtininės (brisket). Kamado Bono komanda šįkart labiausiai sužibėjo jautienos krūtininės rungtyje, kur pelnė trečiąją prizinę vietą iš 26 komandų. Varžytis rungtyse buvo tikras iššūkis, nes ši čempionato diena dalyvius pasitiko neįtikėtino stiprumo pūga, dar labiau apsunkindama ir taip intensyvų ir pilną įtampos varžybų laiką. Tačiau, pasak Kamado Bono įkūrėjo Tomo Petrylos, keraminės kepsninės tokioms sąlygoms yra geriausias sprendimas. Kol dalis kitų komandų visaip bandė išspręsti per greitai atvėstančių kepsninių klausimą, kepantiems keraminėse kepsninėse tokių problemų nebuvo. Užkurtos 4.00 valandą ryto, jos sėkmingai rūko iki pat čempionato pabaigos. Pasitikėti ne tik savo komanda, bet ir darbo įrankiais tokiuose čempionatuose yra labai svarbu.
Grilinimo čempionatai ne tik apie grilinimą
Kamado Bono komandos narių teigimu, patirtis šiame čempionate yra neįkainojama ir kaip grilinimo komandai, ir kaip čempionatų organizatorei. Kasmet Lietuvoje, Vilniuje, grilio čempionatą Twin Smoke organizuojanti Kamado Bono komanda, teigia, kad visada įdomu pamatyti kitus, ypač tokiose išskirtinėse vietose vykstančius, čempionatus, pasisemti idėjų ir įsivertinti kiek toli šioje srityje yra nuėjusi Lietuva. O ji jau tikrai neatsilieka nuo kitų Europos šalių ir šiemet gegužės mėnesį vyksiančiame festivalyje ir čempionate planuoja priimti didžiausią skaičių dalyvių savo istorijoje. „Čempionatuose grilistai dalyvauja ne tik dėl pergalių ir apdovanojimų, pagrindinė tokių renginių vertė yra grilio bendruomenės stiprinimas, patirties kaupimas ir dalijimasis ja su kitais žmonėmis gyvenančiais tuo pačiu hobiu. Ir man labai smagu matyti, kad Lietuva Europos grilistų šeimoje yra matoma ir vertinama, tiek kaip tokių čempionatų organizatorė, tiek kaip dalyvė.“ – sako Tomas Petryla. O visus, norinčius Lietuvoje gyvai pamatyti grilio profesionalus ir kartu gerai praleisti laiką, gegužės 18 d. kviečiame į grilio festivalį, kuriame susirinks 1500 grilio mėgėjų ir profesionalų iš Lietuvos ir užsienio šalių‘‘.