Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Lietuvių mėgstami vištienos grilio skoniai: norintiems skaniausio rezultato – išduoda kokių klaidų nedaryti

Šilta vasara neatsiejama nuo grilio skonių – kepti juk galime viską: daržoves, višieną, sūrį ir net vaisius. Visgi neretai trokštantiems skaniausio rezultato tenka pasitenkinti pernelyg greitai apskrudusiais ar net apdegusiais kepsneliais, išsausėjusia mėsa. Kodėl taip nutinka? Kokių klaidų vengti marinuojant vištieną ir kokiems skoniams lietuviai negali atsispirti?
Vilniaus paukštyno gaminiai
Vilniaus paukštyno gaminiai / Gamintojo nuotr.

Apie tai mes kalbamės su „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo vadovu ir maisto gamybos technologu Pauliumi Unguraičiu, kuris dalinasi naudingais patarimais, kaip paruošti vištieną griliui, kad ji būtų sultinga, minkšta ir gardi, o siekiantiems sutaupyti laiko ir būti užtikrintiems dėl skonių, primena, jog visada galima įsigyti jau paruoštų kepti produktų.

Universali mėsa

„Vištiena išsiskiria tuo, kad ji yra universali mėsa: galima nebijoti eksperimentuoti prieskoniais ir įvairiausiais marinatais – galiu patikinti, kad jūsų eksperimentai su šia mėsa bus sėkmingi. Vištieną paruošti galime įvairiais būdais, tačiau esminį vaidmenį atlieka tai, kokią vištienos dalį ruošiamės kepti.

Pavyzdžiui, dažniausiai nė vienas neatsispiria vištienos sparneliams ar jų dalims. Be to, juos lengva iškepti, o skaniausia valgyti su saldžiarūgščiu ar BBQ padažu. Beliks tik pirštelius apsilaižyti“, – juokiasi P. Unguraitis ir priduria, kad tie, kurie mėgsta šonkauliukus, dažniausiai neatsispiria ir vištienos sparneliams.

Atstovų nuotr./Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo vadovas Paulius Unguraitis.
Atstovų nuotr./Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo vadovas Paulius Unguraitis.

Kuo ypatinga vištienos šlaunelių mėsa?

Kaip teigia P.Unguraitis, tai itin minkšta ir sultinga mėsa, kurią lengva kramtyti, todėl ją tikrai verta kepti ant grilio. „Galima ruošti ir su odele, kurią galima paskrudinti – apskrudusi odelė tikrai daug kam patinka. Norintiems sveikesnio varianto, patarčiau ruošti vištieną be odelės, jeigu skaičiuojame suvartojamų riebalų kiekį“, – dalinasi pašnekovas.

Ką galime padaryti su vištienos filė? Kaip pastebi P. Unguraitis, paruošti vištienos filė sultingą yra tikras iššūkis.

„Kiek žmonių, tiek kepimo būdų. Sultingumas susijęs ne tik su vandens kiekiu vištienoje, bet ir riebumu. Dėl to lengviausias būdas pasiekti, kad vištiena tirptų burnoje – šią mėsą marinuoti aliejiniame marinate. Kitas variantas, norintiems minkštumo ir sultingumo – vištienos filė prieš dedant ant grilio išvirti (apvirti) su prieskoniais ir tuomet beliks pakepinti ant grilio, kad suteiktumėte jai grilio (dūmo) skonį, kurį žmonės labai mėgsta“, – dalinasi specialistas.

Jis priduria, kad dar vienas būdas išsaugoti sultingą mėsą – po kepimo sudėti ją į uždarą indą ir leisti kiek pravėsti, nes garuodamas ir atvėsdamas produktas iš savęs išgarina drėgmę. Užkirtę tam kelią turėsime skanesnį rezultatą.

Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai
Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai

Populiarūs liaudiški būdai

Kalbėdamas apie marinatus ir kokie skoniai labiausiai patinka žmonėms, P. Unguraitis sako, kad vis dar populiarūs liaudiški būdai, tarkime, marinuoti majoneze ar jo padažuose. Kreminis skonis suteikia sultingumo ir minkštumo mėsai.

Pasak eksperto, verta pagalvoti apie marinavimą sūryme, citrinos sultyse, pasitelkti šlakelį acto, įdėti mėgstamos uogienės.

„Saldus, bet ne per daug saldus marinatas padeda apsaugoti vištienos filė nuo išsausėjimo. Į vištieną įeina marinato cukrus, kuris dideliame karštyje apkepa ir taip susiformuoja tarsi plutelė – dėl šio barjero yra sunkiau skysčiui iš audinio išeiti į išorę, jis sulaikomas viduje ir dėl to filė yra sultingesnė, o marinatas suteikia savo skonį.

Tiesa, tokiu būdu reikėtų kepti atsargiau, ne pačioje aukščiausioje temperatūroje. Jeigu kepsime aukštoje temperatūroje, paviršius apskrus labai greitai, o vidus išliks žalias. Pats mėsos paviršius pradės degti, praras skonines savybes.

Tad jeigu kepate su saldžiais marinatais, reikia ieškoti tinkamesnės temperatūros, kad karamelizacijos procesas vyktų lėčiau. Dažnas vartymas padės iškepti tolygiau. Verta vištienos filė supjaustyti plonais griežinėliais ir kepti kuo trumpiau didesniame karštyje. Tokia iškeps gana greitai, bus sultinga, o ir bijoti tikrai nereikėtų, kad mėsa nespės iškepti“, – sako P.Unguraitis.

Dar vienas būdas marinuoti – vakuume, tada sūrymas „įeina“ giliau į mėsą ir pats marinavimo laikas sutrumpėja, todėl tai puikus pasirinkimas skubantiems.

Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai
Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai

Įsigyti – skaniausias ir greičiausias sprendimas

P. Unguraitis priduria, kad tiems, kurie skuba bei taupo laiką ir nori tobulo rezultato, verta įsigyti jau paruoštų kepti gaminių.

„Vilniaus paukštyno marinuotos vištienos produktų asortimente galima rinktis laiko patikrintus skonius, kuriems sunku atsispirti. Pavyzdžiui, vištienos sparneliai bruknių ir mėlynių marinatuose yra labai mėgstami – juos vartotojams pasiūlėme prieš maždaug dešimtmetį ir dėl neblėstančio populiarumo siūlome ir toliau. Apskritai, uoginiai marinatai lietuviams tikrai patinka. Taip pat dažnai pasirenkama ir vištienos šlaunelių mėsa pipiriniame marinate.

Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai
Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai

Taigi vis dar mėgstami ir tradiciniai skoniai. Be to, poliarumo nestinga ir kepamosioms dešrelėms, kurios dažnai tampa pagrindiniu pasirinkimu, norint kažką greitai pasikepti ne tik ant grilio, bet ir keptuvėje“, – pasakoja naujų produktų kūrimo vadovas P. Unguraitis.

Jis priduria, kad nepaisant jau nusistovėjusių mėgstamų skonių, Vilniaus paukštyno produktų kūrimo technologų komanda nenustoja kurti ir kasmet grilio sezoną pasitinka su naujienomis.

„Stebime pasaulines tendencijas, eksperimentuojame ir plečiame skonių spektrą, taip kviesdami vartotojus kartu leisti į naujus skoninius atradimus. Šių metų naujienos – vištienos šašlykai su gaiviu greipfrutiniu bei Viduržemio jūros skonių įkvėptu jogurtiniu marinatais“, – naujienomis dalinasi Vilniaus paukštyno atstovas.

Kaip sako ekspertas, kad perkant marinuotą mėsą verta žinoti, kad receptūra ir skoniai jau ištestuoti specialistų ir atlikta daugybė bandymų, kad ant vartotojų stalo nugultų geriausi skoniai.

Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai
Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai

„Taip prieiname prie reikiamo marinato, druskos ir kitų komponento kiekio, kitaip tariant – viskas atidirbta iki tobulumo. Kai marinuojame namie patys, visada turime riziką nudegti, persūdyti, įdėti per daug cukraus ar kitų ingredientų, todėl šventė ar pietūs gali būti sugadinti. O štai perkant beliks tik teisingai išsikepti, o tai padaryti dažniausiai mokame“, – juokiasi P.Unguraitis.

Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai
Gamintojo nuotr./Vilniaus paukštyno gaminiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius