Lietuvoje ir užsienio šalyse didelis dėmesys skiriamas sveikiems maisto produktams su probiotikais, turinčiais teigiamą poveikį sveikatai. Pasaulį supurčius viruso pandemijai, dar labiau tapo aktualios sveikos gyvensenos, imuniteto stiprinimo natūraliomis priemonėmis tendencijos.
Pastebėta, kad didėja kefyro pardavimai, nes vis daugiau žmonių suvokia, kad tai natūralus produktas, turintis sveikatą stiprinančių gerųjų bakterijų. Be to, kefyrą galima gerti ne tik gryną, iš jo gaminama labai daug produktų.
Kefyras – natūralus probiotikas
UAB „Rivona“, gaminančios „Piemenėlio“ kefyrą, pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė sako, kad kefyras yra visiškai natūralus produktas, susidedantis tik iš pieno ir kefyrinio raugo.
„Kefyre esančios natūralios gerosios pienarūgštės bakterijos yra probiotikai. Jie gerina ir atkuria žarnyno mikroflorą, skatina virškinimą ir prisideda prie imuniteto stiprinimo“, – teigia L.Balionienė.
Kefyras – tai silpnai rūgštus, kreminės konsistencijos fermentuotas produktas, kilęs iš Balkanų, Rytų Europos ir Kaukazo šalių. Kefyras gaminamas dviem būdais: Rytų Europos šalių tradiciniu fermentacijos metodu ir naudojant grynąsias kultūras.
Šio produkto mikrobų sudėtis gali skirtis atsižvelgiant į kefyro kilmę, fermentacijos procese naudojamą substratą ir kultūrų palaikymo metodus. Tibeto, Taivano, rusiško, airiško kefyro, turkiško fermentuoto gėrimo skiriasi ir skoninės savybės.
Mikrobų įvairovė lemia kiekvienos rūšies kefyro fizikines ir chemines savybes bei biologinį aktyvumą.
Nuo seno vartojamas ligų prevencijai
Užsienio ekspertai pažymi, kad istoriškai kefyras visuomet buvo siejamas su sveikatos stiprinimu. Sovietinėse šalyse kefyras buvo rekomenduojamas vartoti sveikiems žmonėms, kad būtų sumažinta kai kurių ligų rizika. Stiklinę kefyro duodavo ir ligoniams.
Šio rauginto pieno vartojimas siejamas su įvairių ligų prevencija ne tik dėl mikrofloros, bet ir organinių rūgščių. Be to, kefyro kultūros padeda mažinti cholesterolį. Moksliniai tyrimai įrodė, kad kefyras pasižymi priešuždegiminėmis, antimikrobinėmis, antialerginėmis savybėmis, gali užkirsti kelią skrandžio ir žarnyno piktybinių navikų formavimuisi.
Tradiciškai kefyras gaminamas iš karvių, avių, ožkų ar buivolių pieno. Tačiau kai kuriose šalyse gyvulių pieno yra mažai, jis brangus arba jo suvartojama mažai dėl mitybos apribojimų, pasirinkimo ar religinių papročių.
Atsižvelgiant į tai, kefyrą bandoma gaminti iš įvairių maisto produktų, pavyzdžiui, sojos pieno.
Padeda išsaugoti lieknas kūno linijas
„Kefyras pasižymi nedidele maistine verte, todėl gali būti vartojamas sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių mityboje“, – pabrėžia L.Balionienė.
Iš tiesų, daugelis mėgsta kefyrą dėl gero skonio ir kreminės konsistencijos, bet kartu tai ir dietinis produktas, padedantis išlaikyti lieknas kūno linijas.
Kefyre yra B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12. Kefyre yra daug baltymų, organinių druskų ir mikroelementų: kalio, kalcio, mangano ir fosforo.
Dėl savo išskirtinių savybių kefyras padeda normalizuoti ir palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui, skatina žarnyno peristaltiką.
Kefyrą galima gerti ne tik gryną, bet ir susiplakti įvairius kokteilius, tinkančius sveikai mitybai: su žalumynais, šviežiomis uogomis, šviežiais ir džiovintais vaisiais, praturtinti maltais linų sėmenimis, saulėgrąžų, sezamo sėklomis ir kt.
Laikantis dietos, kefyrą galima naudoti vietoj riebios grietinės kaip salotų užpilą. Tai puikus ir pyragų, keksų, desertų ingredientas.
Laikas išgerti kefyro: „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse ieškokite akcijos – nuo liepos 7 d. iki rugpjūčio 5 d. taikoma nuolaida „Piemenėlio“ šaltibarščių kefyrui (6 proc., 1 kg).