Lietuvos someljė čempionas išaiškėjo po itin netikėtos užduoties

Gegužės 7-ąją, pirmadienį, išaiškėjo, kas tapo šių metų geriausiu Lietuvos someljė ir dėl geriausiojo titulo varžysis pasauliniame čempionate Belgijoje. XIII-asis atviras Lietuvos someljė čempionatas „Acqua Panna San Pellegrino Grand Prix 2018 m.“ surengtas sostinėje, „Pirklių klube“, į kurį rinkosi ir svečiai iš užsienio, ir vyno žinovai iš Lietuvos.
Lietuvos someljė čempionatas
Lietuvos someljė čempionatas / Organizatorių nuotr.

Po intriguojančios kovos, kurioje prireikė net papildomos užduoties, atvirojo čempionato nugalėtoju tapo savo titulą gynęs someljė Martynas Pravilonis, atsovaujantis „Kempinski“ viešbutį, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šis laimėjimas M.Praviloniui suteikė teisę vykti į Antverpeną (Belgijoje) vyksiantį Pasaulio someljė čempionatą.

Organizatorių nuotr./Martynas Pravilonis
Organizatorių nuotr./Martynas Pravilonis

Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui, dirbančiam vyno bare „SOMM“. Trečiąją vietą pelnė Ketri Leis iš Estijos. Ketvirta liko Silvija Umaraitė iš vyno baro „SOMM“.

Prireikė pratęsimo – lyg sporto varžybose

Tikra vakaro sencacija tapo someljė varžybų pratęsimas, kuris, pasirodo, gali būti skirtas ne tik per krepšinio, futbolo ar kitos sporto šakos rungtynes. Žinomi Lietuvos someljė M.Pravilonis ir N.Miežys po gan įtempto finalo turėjo po beveik tiek pat taškų – juos skyrė vos pusė balo. Tad komisija surengė papildomą užduotį, po kurios ir paaiškėjo laimėtojas. Finalo dalyviams teko atlikti Raudonojo Kryžiaus sukurtą užduotį – atgaivinti žmogų.

Organizatorių nuotr./Narimantas Miežys
Organizatorių nuotr./Narimantas Miežys

Kaip teigė vienas garsiausių Lietuvoje vyno eskpertų, „Vyno klubo“ įkūrėjas, kviečiamas teisėjauti ir Tarptautinėse someljė varžybose, Arūnas Starkus, „Mūsų noras ir tikslas – parodyti tiek Lietuvoms gyventojams, tiek visam pasauliui, jog someljė profesija yra labai svarbi ir žmogiška. Kiekvienas turi mokėti elgtis ir kritinėse situacijose. Labai tikimės, jog ji liks pastebėta ir kitų asociacijų, o galbūt net bus įtraukta į tarptautines varžybas“.

Nuo teorijos iki praktikos

Someljė varžybos buvo padalintos į dvi dalis – pusfinalį ir finalą. Pirmoje dalyje visi dalyviai išmėgino savo žinias spręsdami teorijos testą, aprašinėjo baltąjį ir raudonąjį vynus, spėdami spiritus, varžėsi dekantavimo rungtyje. Į finalą papuolė keturi geriausiai pasirodžiusieji.

Finalo metu žiūrovų akivaizdoje reikėjo dekantuoti vyną, atpažinti skirtingas žuvis, sukurti vakarienės meniu ir priderinti Austrijos vynus, aklai spėti alų, vynus ir stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse, įveikti sudėtingą žymaus vyno eksperto, išgarsėjusio organizuojant vyno protmūšius, Gintauto Jašinsko superklausimą.

„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria labai daug savo asmeninio laiko. Šiemet labai džiaugiamės tais, kurie dalyvavo pirmą kartą, jie visi pasirodė puikiai, tad lauksime kitais metais su dar didesniu žinių bagažu“, – sakė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Tarptautinė komisija

Teisėjauti varžybose atvyko ne vienas ekspertas iš užsienio – Ivars Kalinins (Latvijos someljė asociacija), Igor Soot (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus (Lietuvos someljė asociacija), Artūras Vasilionok (Lietuvos someljė asociacija), Tadas Abišala (Lietuvos someljė asociacija), Aleksandras Mozolko (Baltarusija).

Organizatorių nuotr./Lietuvos someljė čempionato dalyviai
Organizatorių nuotr./Lietuvos someljė čempionato dalyviai

Someljė varžybos rengiamos pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) standartus, jį organizuoja Lietuvos someljė asociacija.

Šiųmetėse XIII-ose varžybose dalyvavo net 13 kandidatų: Andrej Anisko (vyno baras „SOMM“), Rytis Grigaitis (restoranas „St. Germain“), Neringa Benaitytė (vyno baras „SOMM“), Ruta Kalniņa („Noble Wine“ Latvija), Ketri Leis (restoranas „Pazzo Winebar“, Estija), Narimantas Miežys (vyno baras „SOMM“), Monika Dargytė (vyno baras „SOMM“), Martynas Pravilonis („Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“), Silvija Umaraitė (vyno baras „SOMM“), Mindaugas Miežys (vyno baras „SOMM“), Tomas Kiznis (UAB „Šampanė“), Audrius Smalenskas (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas“), Benita Lingevičiūtė (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų