Lietuvos virtuvė: virtinių įdarai

Lietuvių virtuvėje nuo seno populiarūs virtiniai – miltinis patiekalas, kuris ruošiamas su įvairiais įdarais. Subalansuota kiekvienam pagal skonį!
Virtiniai
Virtiniai / Shutterstock nuotr.

Virtiniai vadinami Rytų Europos šalių – Rusijos, Baltarusijos, Urainos, Lenkijos ir, žinoma, Lietuvos – tradiciniu patiekalu. Kita vertus, virtiniai ar į juos panašūs kitaip vadinami patiekalai nuo seno buvo gaminami daugelyje pasaulio šalių: nuo Kinijos iki Rusijos ar net Prancūzijos. Taigi karūnuoti juos kurios nors vienos šalies kulinariniu paveldu būtų sudėtinga. Įvairiose šalyse šis patiekalas išsiskiria šiek tiek skirtingu tešlos receptu, skirtingais įdarais, tačiau pats principas išlieka toks pat: įvairiais produktais įdaryti tešlos lakšteliai verdami vandenyje.

Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse dažniausiai būdavo ruošiami nesaldūs virtiniai (koldūnai) su mėsos, grybų, daržovių, varškės, raugintų kopūstų ir kitais įdarais. Tačiau kartais verdami ir saldūs virtininukai, pavyzdžiui, su uogų (vyšnių ar mėlynių) įdaru.

Taigi siūlome išmėginti keletą mūsų šalyje nuo seno populiarių įdarų.

Jautienos įdaras
Receptas: Jautienos įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba tirpinti riebalai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Petražolės: 2.00 vnt. (keli lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultinys: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Jautieną sumalkite.
  2. Sudėkite supjaustytą riebaluose (ar aliejuje) pakepintą svogūną, sukapotus petražolių lapelius ir susmulkintus virtus kiaušinius.
  3. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Jei įdaras atrodo per kietas, įpilkite šlakelį sultinio.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Mėsos ir grybų įdaras
Receptas: Mėsos ir grybų įdaras virtiniams
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (virta)
Grybai: 1.00 st. (apvirti, švieži)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1–2)
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtą kiaulieną sumalkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
  3. Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Kumpio įdaras
Receptas: Kumpio įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Kumpis: 300.00 g (rūkytas)
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Grybus išmirkykite, tuomet išvirkite ir sukapokite.
  2. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintuose riebaluose (arba aliejuje).
  3. Grybus ir svogūnus sumaišykite su susmulkintu kumpiu. Įmaišykite plaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti

Receptų šaltinis – „Lietuviški patiekalai“ (1991 m.). Sudarytoja – Julija Kairienė


ĮVAIRIŲ VIRTINUKŲ RECEPTŲ GALITE RASTI ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos