Kaip nusipirkti tik tiek, kiek reikia
Liucina Rimgailė pasakoja, kad apsiperka kelis kartus per savaitę, bet dažniausiai į prekybos centrus užsuka dėl šviežių vaisių ir daržovių, žuvies ar mėsos. Ilgai galiojančius produktus ji perka iš anksto, bet ne tiek, kad spintelėse gulėtų mėnesių mėnesiais. „Retai perku kažko daugiau tik dėl to, kad parduodama 2 už 1 kainą. Taip būna tik tuo atveju, jei tikrai žinau, kad suvartosime ir neteks išmesti pertekliaus. Man svarbiausia – pasidaryti reikalingų produktų sąrašą. Tuo labiau, kad kartais į prekybos centrus keliauju su sūnumi ir tikrai galiu kai ką pamiršti. Jei apsiperka vyras, nusiunčiu sąrašą ir jam, jog nepripirktų to, ko namuose jau yra.“
Verslininkė stengiasi apskaičiuoti maisto kiekius, kad niekas šaldytuve nesugestų ir netektų išmesti nepanaudojus: „Kartais pietaujame mieste – tokį sprendimą dažniausiai priimame spontaniškai, todėl labai tiksliai apskaičiuoti savaitės valgymų nepavyksta. Mūsų šeimai dėl to apsipirkti geriau dažniau ir po mažiau. Be to, visada pasižiūriu, ko dar turime ir papildomai perku tik tai, ko trūksta tam tikram patiekalui ar užkandžiams.“
Tvarka ir organizacija virtuvėje
Kas Liucinai Rimgailei padeda gyventi tvariau? Jos manymu, tvarka ir organizacija virtuvėje. „Juk maistui sugesti neleidžia ne tik dažnesnis apsipirkinėjimas mažais kiekiais, bet ir tikslingas produktų išdėstymas spintelėse bei šaldytuve. Kai kurias daržoves laikau pamerkusi į vandenį – drėgmė neleidžia lapinėms daržovėms nuvysti“, – patikrintais sprendimais dalijasi desertų kūrėja.
Tvarka namų virtuvėje L. Rimgailei itin svarbi – maisto versle besisukanti moteris mano, kad būtent tvarka buityje prisideda prie vartojimo optimizavimo ir mažinimo. Svarbiausiu dalyku, padedančiu išsaugoti įsigytas prekes šviežias, L. Rimgailei tampa jų teisingas laikymas. Ypatingą tvarką ji pasakoja palaikanti šaldytuve.
„Šaldytuve maisto produktus skirstau į skirtingas lentynas į stalčius. „Fresh“ zonoje – dažniausiai uogos, vaisiai ir žolelės. Stalčiuje – įvairios mėsytės ir sūriai. Kitame stalčiuje – daržovės. Lentynose patinka atskirai grupuoti stiklainius su įvairiomis uogienėmis, padažais, pagardais, taip pat ten dedu jogurtus ir kitus pieno produktus. Pagamintą maistą, kurio liko po pietų ar vakarienės, sudedu į dėžutes arba stiklinius indus ir šaldytuve laikau tik uždarytus, kad neprisigertų pašalinio kvapo“, – pasakoja L. Rimgailė.
Sausiems produktams – specialūs indeliai
Organizaciją, tvarką ir švarą verslininkė palaiko ne tik šaldytuve, kur laiko greitai gendančius produktus, bet ir virtuvės spintelėse. Čia dažniausiai atsiduria įvairūs ilgo galiojimo produktai – kruopos ir makaronai, miltai, konservai. Nors daugelis jų parduodami su laikymo pakuotėmis, L. Rimgailė pataria pasirūpinti produktų laikymo sandarumu – taip maistas ilgiau išlieka šviežias ir išvengia galimų pažeidimų.
„Sausus produktus dažniausiai perpilu į užsukamus ar sandariai uždaromus indus. Miltus, riešutus ir kitus produktus, kurie perkami didesniais kiekiais, pažymiu etiketėmis arba tiesiog užrašau pavadinimą ant dangtelio. Man nepaprastai patinka, kai viskas sustatyta tvarkingai ir viską gerai matau, bet kada galiu lengvai pasiekti“, – sako L. Rimgailė.
Anot verslininkės, norint prailginti produktų šviežumą, verta prisiminti kelias svarbias taisykles: „Sausiems produktams reikia kuo sausesnės ir švaresnės terpės. Tuomet neatsiranda pelėsis ar maistinės kandys, neretai tampančios priežastimi išmesti didelį kiekį maisto produktų. Kalbant apie vaisius ir daržoves, žinau, kad kiekvienai rūšiai yra skirtingos laikymo rekomendacijos, bet bendrai patarčiau išimti juos iš maišelio, nuplauti, laikyti sausai, netgi įvyniojus į popierių arba vandenyje. Pavyzdžiui, nuskustas morkas ar nuplautus ridikėlius geriau laikyti stiklainyje su vandeniu, nes tuomet jie nevysta.“
Daugiau su projektu susijusių straipsnių bei video turinio rasite čia.