Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lydytą ghi sviestą galima pirkti, o galima ir pasigaminti. Receptas

Lydytas ghi (ghee) sviestas išpopuliarėjo jau senokai, yra nemažai žmonių, kurie mielai jį renkasi kepimui, naudoja kaip ingredientą, pavyzdžiui, deda šaukštelį ant pusryčių košės. O dabar ypač aktualu tai, jog lydytas sviestas gali praversti ir griliaus sezono metu. Gaminant jį, iš pieno riebalų yra pašalinamas vanduo – būtent dėl šio proceso vėliau sviestą galima naudoti kepant daug aukštesnėje temperatūroje nei įprastai.
Ghi sviestas.
Ghi sviestas / Fotolia nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, jei paprasto sviesto naudingosios medžiagos sudega jau pasiekus 177 °C temperatūrą, ghi riebalai maistingumą išsaugo iki 252 °C temperatūros.

Ne tik norintiems išbandyti naujas idėjas virtuvėje, bet ir susigundžiusiems riešutų bei karamelės kvapais namuose, maisto gamybos ekspertė atskleidžia tradicinį lydyto sviesto receptą.

Ghi sviestas

Ingredientai:

  • 1 kg sviesto (geriausia rinktis kuo riebesnį).

reikalingi įrankiai:

  • storadugnis puodas;
  • indas sviestui laikyti;
  • marlės gabalėlis.

Gaminimas:

1. Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į storadugnį puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti. Tuomet užvirinkite sviestą. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Neišsigąskite ir leiskite joms kilti – šis procesas yra būtinas ghi sviesto gamyboje.

2. Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis – retkarčiais viską pamaišykite. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesviltų. Po 15 min. išjunkite ugnį ir patraukite puodą nuo viryklės. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus – dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva – tuomet jau yra paruoštas naudoti.

3. Palaukite, kol sviestas atauš.

4. Pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą. Šią medžiagą su likusiomis sviesto apnašomis išmeskite. Leiskite inde esančiam sviestui sustingti.

Kambario temperatūroje laikomas ghi sviestas bus geras iki 3 mėnesių.

Vida Press nuotr./Perkošiamas lydytas ghi sviestas
Vida Press nuotr./Perkošiamas lydytas ghi sviestas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas