„Budos dubenėlis“ (angliškai „Buddha bowl“) yra vegetariškas vieno dubens patiekalas, kuriam galima naudoti tiek šviežias, tiek termiškai apdorotas daržoves, baltyminį maistą, grūdinės kilmės produktus, taip pat įvairiausius priedus – riešutus, sėklas ir kita. Griežtų taisyklių, kas dera ir kas nedera ruošiant šį užkandį, nėra, tad „Budos dubenėlis“ yra būtent tas patiekalas, kurį gaminant nereikia bijoti eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas Aidas Poleninas.
Anot eksperto, nors ingredientai šiam patiekalui, rodos, nėra griežtai apibrėžti, tinka viskas, ką mėgstate, yra keletas aspektų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, jei norite, kad jūsų ruošiamas „Budos dubenėlis“ išties pavyktų:
- Šio patiekalo pagrindą dažniausiai sudaro šviežios lapinės daržovės – garbanotasis lapinis kopūstas, špinatai, kitos įvairios salotos. Tad salotomis reikėtų iškloti pasirinkto indo – dubenėlio ar lėkštės – dugną. Galima rinktis tik vienos rūšies salotas arba derinti kelias jų rūšis.
- Panaudokite jūsų mėgstamas kruopas – grikius, ruduosius ar laukinius ryžius, speltos, perlines ar kitas.
- Šalia reikėtų sudėlioti augalinių baltymų turinčius produktus, pavyzdžiui, pupeles, sojų pupelių (tofu) gaminį, virtus lęšius, avinžirnius.
- Nepamirškite daržovių – jos gali būti šviežios, keptos ar virtos. Puikiai tiks paprikos, ridikėliai, agurkai, morkos, smidrai, batatai, brokoliai ir kitos.
- Sveiki riebalai – būtini. Tai gali būti sezamų sėklos, riešutų sviestas, avokadas ar kita.
- Tiek dėl grožio, tiek dėl naudos „vieno dubenėlio“ patiekalui užbaigti rinkitės įvairius daigus, sėklas, riešutus, šviežias žoleles, pavyzdžiui, baziliko ar rozmarino lapelius. Nepamirškite užkandžio pagardinti ir natūraliais prieskoniais: spaustomis geltonosios ar žaliosios citrinų sultimis, tarkuotu imbieru.
- Sudėję visus ingredientus vienus šalia kitų, jų nemaišykite. Skanaus!
Kitas šio patiekalo variantas yra kilęs iš Havajų ir pagal kilmę vadinamas „havajietišku dubenėliu“ (angliškai „poke bowl“). Pagrindinis šio užkandžio ingredientas – šviežia, neapdorota žuvis.
„Gaminant „havajietišką dubenėlį“ reikėtų prisiminti tik vieną taisyklę – visi patiekalui paruošti reikalingi produktai turi būti itin švieži.
Aidas Poleninas dalinasi patarimais, kaip paruošti šį havajietišką užkandį:
- Išsirinkite vieno dubenėlio patiekalo pagrindą. Tai gali būti išvirti rudi ar apvalieji ryžiai, itin smulkūs makaronai („noodles“) arba salotos.
- Vieną dalį pagrindinio „havajietiško dubenėlio“ ingrediento – aukštos kokybės žuvies file – supjaustykite išilgai, o kitą dalį – horizontaliai. Tai ruošiam patiekalui suteiks žaismingumo. Jeigu vis dėlto šviežios žuvies nemėgstate ar ruošiant patiekalą jos tiesiog neturite, naudokite virtas krevetes. „Havajietiškam dubenėliui“ taip pat puikiai tiks tunas, plekšnė, lašiša.
- Papuoškite ir pagardinkite patiekalą šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, pavyzdžiui, avokadu, šparaginėmis pupelėmis, ridikėliais, morkomis, agurkais, raudonaisiais svogūnais, mangu. Taip pat nepamirškite ir riešutų, įvairių sėklų bei jūsų mėgstamų prieskonių.
- Sudėję visus ingredientus, jų nemaišykite. Skanaus!