Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Magiškas receptas žiemiškam vakarui su vaiku: J.Oliverio karšto šokolado receptas ir jo paties pasaka

Kai turi penkis vaikus, anksčiau ar vėliau į galvą šauna mintis parašyti jiems knygą. Panašu, kad taip ir nutiko bene garsiausiam pasaulio virėjui, kulinarinių knygų autoriui – Jamie Oliveriui. Žiupsnelis nuotykių, lašelis draugystės, šlakelis paslapties ir didžiulis šaukštas magijos... Tokį receptą, kaip parašyti debiutinę knygą vaikams, pateikia pasaulinio garso virtuvės šefas ir bestselerių autorius.
J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“
J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“ / Pranešimo aut. nuotr.

J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“ jau pasirodė ir lietuviškai. Į lietuvių kalbą knygą išvertė Indrė Ivanauskaitė-Vindašiuvienė, išleido leidykla „Alma littera“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Savo knygą J.Oliveris skiria 7–11 metų vaikams, ypač tiems, kuriems sekasi sunkiau skaityti. Tačiau knygos autorius pabrėžia, kad suaugusiesiems bus įdomu skaityti taip pat, knygoje jie ras keletą įdomių devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio nuorodų.

Pagrindinis knygos herojus Bilis ir jo draugai Ana, Džimis ir Endis puikiai žino, kad keliauti į Krioklių girią yra griežtai draudžiama. Sklinda gandų, kad ten kadaise yra nutikę keistų dalykų. Štai kodėl kaime jau keletą dešimtmečių niekas neperžengia girią juosiančių sienų.

Pranešimo aut. nuotr./J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“
Pranešimo aut. nuotr./J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“

Biliui ir draugams pavyksta atrasti stebuklingą kelią į girią. Pasirodo, ji pilna magijos, joje gyvena neįprastos būtybės: dūzgiantys elfai, smirdintys būniai ir daugybė kitų. Juos visus jungia harmoniją palaikantis Ritmas. Tačiau jis kažkodėl išsiderinęs, todėl girioje dedasi negeri dalykai. Ar pavyks Biliui ir jo draugams išsiaiškinti, kas vyksta girioje, ir ištaisyti padėtį, kol dar nevėlu? Kompanijos laukia magiški mūšiai, kadaise dingęs mitinis miestas, fantastinės skraidančios kuprinės, įspūdingos puotos ir milžiniška gelbėjimo operacija.

Knygos idėja, žinoma, prasidėjo nuo pasakų prieš miegą, kurias Oliveris sekdavo savo vaikams – Petal ir Buddy. Kad žinotų, kur kiekvieną vakarą pasakojimą baigė, tėtis savo pasaką įrašydavo į diktofoną, – pats to nesuprasdamas, būtent tada jis ir padėjo pamatus savo pirmajai vaikiškai knygai.

Prireikė ketverių metų, kad tėčio pasakos vaikams prieš miegą taptų knyga. Pats gyvenęs su disleksija, negalėjęs atpažinti žodžių puslapyje, sunkiai sutelkdavęs dėmesį, Jamie žino, kaip sunku kai kuriems vaikams skaityti knygas. Kartu su knygos leidėju jis kruopščiai parinko šriftą, kad jis būtų kuo aiškesnis, o su ispanų iliustruotoja Monica Armin sukūrė gražias ir akį traukiančias iliustracijas.

Visuose savo interviu Jamie teigia savo debiutinėje knygoje vaikams norėjęs papasakoti ne tik smagią istoriją, bet ir pabrėžti svarbias temas, be kurių šiuolaikinis pasaulis neįsivaizduojamas. Apie tai, kaip svarbu gyventi harmonijoje su gamta, kaip svarbu atrasti savo vietą, išlikti autentiškiems, unikaliems ir savitiems. Labiausiai už viską jis norėtų, kad vaikai suprastų, jog rūpintis pasauliu priklauso kiekvienam iš mūsų ir nė vienas vaikas nėra per mažas.

Be abejo, nemažai vietos knygoje tenka ir maistui, kuriuo knygos herojai dalijasi su savo mylimais žmonėmis.

Šaltai žiemos dienai siūlome karštos kakavos receptą iš J.Oliverio knygos „Milžiniškas Bilio nuotykis“.

Karštas šokoladas, pagardintas cinamonu

8 porcijoms;

Gaminimo laikas: 10 min.

1 litras lieso pieno

Karšto šokolado mišiniui:

2 šaukštai pieno miltelių;

2 šaukštai kukurūzų miltų;

3 šaukštai cukraus pudros;

4 šaukštai kokybiškų kakavos miltelių;

1 žiupsnelis malto cinamono;

100 g kokybiško juodojo šokolado (70 %).

Supilkite pieną į didelį puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol beveik užvirs.

Tuo metu į didelį indą sudėkite visus šokolado mišinio ingredientus, smulkiai sutarkuokite šokoladą ir gerai išmaišykite.

Šiam kiekiui pieno reikės maždaug 10 kupinų šaukštų šokolado mišinio. Paprasčiausiai šaukštu suberkite mišinį į karštą pieną, gerai išplakite ir prieš patiekdami palikite kelias minutes burbuliuoti puode. Juk norite, kad karštas šokoladas būtų nuostabios, tirštos (beveik lipnios), iš kojų verčiančios tekstūros.

Pranešimo aut. nuotr./J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“
Pranešimo aut. nuotr./J.Oliverio nuotykių istorija vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos