Daugiau straipsnių

Magiškos sviesto galios: kodėl jį dievina garsiausi šefai ir kur slypi skonio paslaptys

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Natūralus, tik iš saldžios grietinėlės gaminamas sviestas – lietuviško kulinarinio paveldo pasididžiavimas. Nepelnytai išgyvenęs laikotarpį, kai jį buvo nuvainikavęs margarinas, sviestas neabejotinai pirmauja savo skoninėmis ir maistinėmis savybėmis. Kaip gaminamas lietuviškas sviestas, kuo jis vertingas ir kaip galima panaudoti – patarimai tiesiai iš pieninės.

Sviestas su žolelėmis.

Sviestas paprastai gaminamas iš karvių pieno, tačiau pasaulio virtuvėse galima paragauti šio produkto iš avių, ožkų, buivolų, jakų pieno. Tradiciškai sviestas gaminamas sukant grietinėlę, kol riebalai atsiskiria nuo pasukų. Nuo senų laikų, kai nebūdavo tinkamų sąlygų sviestą laikyti šaltai, produktas papildomai pasūdomas, kad prailgėtų vartojimo terminas.

Koks sviestas gaminamas Lietuvoje, kokį rinktis ir kaip atskirti kokybišką produktą, pasakoja UAB „Rivona“ Alytaus pieninės vadovė Laima Balionienė ir technologas Linas Sieniutis.

Sviestas tik iš saldžios grietinėlės ir be priedų

„Norfos“ parduotuvėse parduodamas lietuviškas „Piemenėlio“ sviestas gaminamas tik iš saldžios grietinėlės, be augalinių riebalų, druskos ir kitų priedų. Tradicinės receptūros sviestas iš grietinėlės atspindi Alytaus pieninės vertybes – maisto produktas turėtų būti sveikas, natūralus ir skanus.

Pieninės vadovė L.Balionienė pabrėžia, kad žaliavinis pienas, reikalingas sviesto gamybai, perkamas tik iš Lietuvos – daugiausia iš Dzūkijos, Suvalkijos ūkininkų ir iš nedidelės Žemaitijos dalies: „Lietuvos ūkininkai garantuoja aukščiausią žaliavos kokybę. Tai mums ypač svarbu, nes atitinka mūsų reikalavimus gaminant aukščiausios kokybės produkciją.“

Laima Balionienė
Laima Balionienė

Po gabalėlį kasdien

L.Sieniučio teigimu, sviesto kokybę rodo ir jo riebumas – turi būti ne mažiau kaip 82-84 proc. „Jeigu sviesto riebumas mažesnis, tikriausiai dalis riebalų pakeista augaliniais. Toks produktas bus pigesnis, minkštesnės konsistencijos – išėmus iš šaldytuvo iš karto galima tepti ant duonos. Tikras sviestas be priedų – kietesnis“, – atkreipia dėmesį technologas.

Sviestas – riebus pieno produktas, todėl jį reikėtų vartoti saikingai, kasdien po mažą gabalėlį. Natūraliame svieste yra organizmui reikalingų omega-3 riebiųjų rūgščių ir kitų naudingų medžiagų, stimuliuojančių imuninę sistemą, padedančių palaikyti kaulų tankį, galinčių sumažinti širdies ir kraujagyslių ligas. Sviestas padeda organizmui įsisavinti A, D, E, K vitaminus, kurie gerai tirpsta riebaluose.

Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.
Juliaus Kalinsko nuotr. / Linas Sieniutis

Kaip sviestą išsaugoti ilgiau?

Parduotuvėse per akcijas galima nusipirkti didesnį kiekį sviesto. „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai mėgsta pirkti ir sveriamą sviestą. Jeigu įsigijote daugiau, nesunaudotą sviestą galite užšaldyti. Pasak L.Sieniučio, šaldiklyje sviesto pakelius galima laikyti net iki metų. Svarbu laikytis vienos taisyklės – jei sviestą atšildote, antrą kartą į šaldiklį nedėkite – pakartotinai užšaldyti negalima.

Iš didesnio kiekio sviesto galite namuose pasigaminti ir lydyto sviesto „ghi“. Azijos kraštuose paplitęs, taip pat ir Lietuvoje išpopuliarėjęs lydytas sviestas pasižymi puikiu skoniu, maloniu aromatu ir ilgu vartojimo terminu jį net galima laikyti kambario temperatūroje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje
„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vištienos petukai pagardinti sviestu

Sviesto gabalėlis fantastiškai tinka su vištienos patiekalais, kuriems suteikia daugiau riebaus blizgesio ir malonaus skonio.

Reikės:

  • 4 valg. š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 4 skiltelių česnako,
  • 2 valg.š. citrinos sulčių,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 4 vnt. vištienos petelių,
  • druskos, pipirų, petražolių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

2. Keptuvėje išlydykite 3 šaukštus sviesto (palikite 1 šaukštą), pakepkite svogūną ir susmulkintą česnaką.

3. Vištienos petelius pasūdykite, apiberkite pipirais ir apipilkite likusiu 1 šaukštu lydyto sviesto.

4. Apkepkite vištienos petelius keptuvėje sviesto-česnako padaže, kiekvieną pusę po 3-4 min., kol gražiai apskurs.

6. Toliau kepkite vištieną orkaitėje apie 30 min., retkarčiais aplaistykite gabaliukus išsiskyrusiomis sultimis.

Tirpintu sviestu užpilti makaronai

Ir kas gi nemėgsta makaronų patiekalų – greitai ir paprastai paruošiami, o dar daugiau skonio suteikia sviestas.

Reikės:

  • 1 pak. mėgstamų makaronų,
  • 6 valg.š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1/3 puodelio tarkuoto kietojo sūrio,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

1. Išvirti makaronus pasūdytame vandenyje kaip nurodyta ant pakuotės.

2. Nupilkite vandenį nuo makaronų.

3. Išlydykite sviestą, užpilkite ant makaronų, užberkite tarkuoto sūrio. Pagardinkite druska ir pipirais.

Norvegiškas sviesto padažas žuviai

Šį padažą galite naudoti ne tik žuvies patiekalams, bet ir vištienos, taip pat tiks pagardinti daržovių troškinį.

Reikės:

  • 5 valg.š. šalto „Piemenėlio“ sviesto,
  • ½ puodelio „Piemenėlio“ grietinėlės,
  • 2 vnt. citrinų sulčių,
  • druskos, pipirų, petražolių.

Gaminimas:

  1. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite į puodelį. Kaitinkite maišydami ant lėtos ugnies, kol pusę sulčių nugaruos. Saugokite, kad nesudegtų.
  2. Supilkite grietinėlę ir maišydami toliau kaitinkite, kol pradės tirštėti.
  3. Dėkite po kelis gabaliukus sviesto, maišykite, kol ištirps. Kaitinkite apie 8-10 min., kol padažas įgis tiršto kremo konsistenciją.
  4. Pagardinkite druska, pipirais ir kapotomis šviežiomis petražolėmis.
  5. Geriausiai tinka prie žuvies patiekalų.

Sviestinis trupinių pyragas

Sviestas idealiai tinka kepiniams, kuriems suteikia malonaus aromato, purumo ir drėgnumo.

Reikės:

  • 1/3 puodelio minkšto „Piemenėlio“ sviesto,
  • 430 g. miltų,
  • 2/3 puodelio vandens,
  • 3 vnt. kiaušinių,
  • 1 arbat.š. kepimo miltelių.

Trupiniams:

  • 1 1/3 rudo cukraus,
  • 1 valg.š. cinamono,
  • 1 valg.š. vanilės ekstrakto,
  • 4 ½ puodelių miltų,
  • 1 ½ šalto sviesto, kubeliais.
  • 2 puodeliai mėgstamos uogienės.
  • 2 arbat.š. cukraus pudros.

Gaminimas:

  1. Sausainius sutrinkite iki trupinių. Supilkite vandenį, sudėkite kiaušinius, sviestą ir viską sumaišykite iki vientisos masės.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
  3. Sudėkite tešlą į kepimo indą, išlyginkite ir kepkite apie 15-17 min., kol pakraščiai lengvai paruduos.
  4. Paruoškite trupinius: sumaišykite cukrų, cinamoną, vanilę, persijotus miltus, įkarkuokite šaltą sviestą ir greitai sutrinkite pirštais iki trupinių.
  5. Ant iškepto pyrago pagrindo supilkite uogienę, ant viršaus užberkite trupinius.
  6. Kepkite apie 30-40 min. kol gražiai paruduos.
  7. Atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudra.

Sūrios karamelės sviestinis fondiu

Deserto stalui išbandykite netikėto skonio fondiu – skanaukite su sūriu, vaisiais ar pyrago gabalėliu.

Reikės:

  • 2 2/3 riebios „Piemenėlio“ grietinėlės,
  • ½ puodelio kubeliais pjaustyto „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1 puodelio cukraus,
  • ¼ puodelio vandens,
  • 1 valg.š. vanilės ekstrakto,
  • ¼ arbat.š. druskos,
  • serviravimui: sūrio kubelių, uogų, vynuogių, braunio pyrago ir kt.

Gaminimas:

  1. Į keptuvę supilkite vandenį ir cukrų, maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps.
  2. Padidinkite kaitrą ir toliau kaitinkite, kol cukrus pradės ruduoti.
  3. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir supilkite grietinėlę, greitai maišykite. Jei atsirado gumulėlių, maišydami dar pakaitinkite, kol pasidarys vientisa karamelė.
  4. Sudėkite sviestą, vanilę ir druską, viską išmaišykite, kol ištirps.
  5. Supilkite karamelę į fondiu pašildomą indą ir patiekite su sūriu ir vaisiais.

Skanaus!