Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistas, be kurio lietuvis neįsivaizduoja savo pusryčių bei iškylų. Receptai

„Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, o sumuštinio pagrindinis privalumas ir yra tai, kad jame galima suderinti skirtingus maisto produktus, turinčius įvairių maistingų ir naudingų medžiagų“, – sako gydytoja dietologė Lina Barauskienė.
Sumuštinis su kepta jautiena
Sumuštinis su kepta jautiena / Fotolia nuotr.

Sumuštinio gaminimas daugeliui lietuvių yra neatsiejama rytinės rutinos dalis – duonos gamyklos „Vilniaus duona“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad net septyni iš dešimties (72 proc.) apklaustųjų sumuštinius valgo būtent per pusryčius. Dietologų teigimu, tai puikus pasirinkimas, tačiau viskas priklauso nuo to, kokie ingredientai jį sudaro.

Norintiems pusryčiauti maistingai ir sveikai dietologė Lina Barauskienė pataria sumuštiniui rinktis kuo sveikesnę ruginę, iš viso grūdo miltų keptą duoną, neriebią tepamą varškę ar sūrį, kiaušinius ar žuvį, įvairias daržovių užtepėles, taip pat žalias arba apdorotas – virtas garuose ar keptas ant grilio – daržoves ir drąsiau naudoti prieskonines žoleles.

TAIP PAT SKAITYKITE: Situacija: užkandžiai keičia pietus. Ką apie tai mano dietologai?

„Idealu, jei per pusryčius daugiausia suvartojame angliavandenių, ypač sudėtinių – tokių, kaip viso grūdo miltų duonoje. Angliavandenių mums reikia energijai užtikrinti, išsibudinti po nakties miego. Žinoma, ne mažiau svarbūs yra ir baltymai bei tinkami riebalai. Jie suteiks ilgesnį sotumo jausmą, leis ramiai sulaukti pietų. Na, o daržovės papildys organizmą maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mineralais“, – pasakoja L.Barauskienė.

Tai, kad vis daugiau lietuvių žino, kaip pasigaminti maistingesnį sumuštinį ir pasirinkti sveikesnę duoną, pastebi ir „Vilniaus duona“.

Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.

„Sumuštiniai – ypatingas patiekalas, nepavaldus nei laikui, nei madoms. Tačiau pastebime, kad sumuštinius mėgstantys lietuviai, rinkdamiesi duoną, ieško įvairovės ir sveikesnių gaminių. Reaguodami į šią tendenciją, nuolat plečiame duonos asortimentą – jį papildėme tamsia ir šviesia visagrūde bei rugine bemiele duona“, – sako įmonės komercijos direktorius Gražvydas Jukna.

Lietuvos gyventojų apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis šį patiekalą mėgstančių lietuvių lieka ištikimi sumuštiniams, kuriuos sudaro duonos riekė ir ingredientai ant jos. Tokio tipo tradicinius sumuštinius labiausiai mėgsta net trys ketvirtadaliai (73 proc.) apklaustųjų. Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greitas užkandis – „žydinti“ duona su sūriu ir svogūnų laiškais

Pasak L.Barauskienės, sumuštiniams naudoti vieną duonos riekę – protingiausias pasirinkimas. „Nors pusryčiai turėtų būti sočiausias dienos maistas, visgi visko turi būti su saiku. Jeigu valgysime dvigubai daugiau duonos, rizikuojame, kad pusryčiuose bus per daug angliavandenių. Tuomet kitų maisto medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, bus mažiau, ir galime per anksti vėl pasijusti alkani. Be to, valgant sumuštinį iš dviejų duonos riekių, yra tikimybė, kad duona užgoš kitus ingredientus, ypač jei jie yra švelnaus skonio“, – teigia gydytoja dietologė.

Tačiau sumuštiniai lietuviams – ne tik pusryčių maistas. Gyventojų apklausa atskleidė, kad be šio patiekalo tautiečiai neįsivaizduoja ir kelionių (30 proc.), iškylų gamtoje (30 proc.) bei užkandžiavimo dienos metu (27 proc.).

Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Karštas sumuštinis su kumpiu
Receptas: Karštas sumuštinis su kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Apvalios ruginės bandelės (4 riekelės) 4.00 vnt.
Kumpis: 250.00 g (karštai rūkytas)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (su bazilikais)
Varškės sūris: 100.00 g
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Žalumynai (kapoti pipiriniai arba petražolių lapeliai) 30.00 g
Kaip gaminti

1. Vidines duonos riekelių puseles paskrudinkite sausoje keptuvėje ir gerai atvėsinkite.

2. Sūrius sutarkuokite stambia trintuve.

3. Kumpį supjaustykite griežinėliais.

4. Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais.

5. Ant atvėsintų duonos riekelių tepkite pomidorų padažo, išdėliokite svogūnų griežinėlius, po lygiai pakleiskite tarkuotų sūrių.

6. Ant viršaus dėkite kumpio griežinėlių.

7. Paruoštus sumuštinius išdėliokite riebalais pateptoje kepimo skardoje ir apie 10–12 min. (iki sūris išsilydys) kepkite karštoje orkaitėje.

8. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais.

Kulinaro patarimas: tokius sumuštinius galite gardinti smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais.

Suskleisti
Sumuštiniai su kaparėliais
Receptas: Sumuštiniai su kaparėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (tamsios itališkos duonelės)
Avokadai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Tepamas varškės arba lydytas sūrelis (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Jautiena: 50.00 g (keli gabalėliai keptos jautienos arba vištienos)
Kaparėliai: 50.00 g (saujelė marinuotų)
Kaip gaminti

1. Avokadus nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Bandeles perpjaukite išilgai per pusę, vidinę pusę paskrudinkite, tada aptepkite sūreliu, dėkite avokado ir jautienos arba vištienos gabalėlių ir užberkite po šaukštelį nuvarvintų ir gerai nusausintų kaparėlių.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Sumuštinis su fetos sūriu ir vištiena
Receptas: Sumuštinis su fetos sūriu ir vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų krūtinėlės)
Duona: 8.00 vnt. (sumuštinių duonos riekelės)
Fetos sūris: 200.00 g
Špinatai: 50.00 g (šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 50.00 ml
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Kai mėsa atvės, supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplaukite špinatus, pomidorus supjaustykite griežinėliais.

3. Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų. Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.

Suskleisti
Sumuštinis su kepta jautiena
Receptas: Sumuštinis su kepta jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (nugarinės filė)
Duona: 4.00 vnt. (sumuštinių duonos riekelės)
Avokadai: 1.00 vnt.
Garstyčių padažas 2.00 arbat. š.
Salotos: 50.00 g (šviežių)
Špinatai: 50.00 g (šviežių lapų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežiai spaustų sulčių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Nupjaustykite nuo mėsos plėves. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įdėkite mėsą ir apkepkite iš visų pusių, kad gražiai apskrustų.

2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais, įdėkite į skardą, nustatykite 200 °C temperatūrą ir kepkite orkaitėje maždaug 30 min. Uždenkite mėsą aliuminio folija ir palaikykite 15 min.

3. Nuplaukite ir nusausinkite salotų ir špinatų lapus, supjaustykite griežinėliais pomidorus, nulupkite avokadą, supjaustykite riekelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.

4. Aptepkite duonos riekeles sviestu, dėkite salotų ir špinatų lapų, griežinėlį pomidoro, kelias avokadų riekeles, pabarstykite druska ir pipirais.

5. Ant viršaus dėkite plonais griežinėliais pjaustytą mėsą, apšlakstykite garstyčių padažu, papuoškite svogūnų žiedais.

Suskleisti
Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt. (3-4 nedidelės)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).

2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.

3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sumuštiniai su „Pesto“ padažu ir pomidorų salotomis
Receptas: Sumuštiniai su „Pesto“ padažu ir pomidorų salotomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuotas)
Pesto padažas: 4.00 valg. š.
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Gražgarstės: 40.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, pabarstykite parmezanu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių (kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus).

2. Pomidorus supjaustykite į dvi ar keturias dalis, sumaišykite su salotomis, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi, pagardinkite pipirais ir druska.

3. Iškeptas duoneles aptepkite „Pesto“ padažu ir uždėkite po šaukštą pomidorų salotų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sumuštiniai su žirnelių kremu, kumpiu ir parmezanu
Receptas: Sumuštinukai su žirnelių kremu, kumpiu ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (forminė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 15.00 g (plonai pjaustyto - galima keisti kitu sūriu)
Kumpis: 20.00 g (vytintas, plonai pjaustytas - galima keisti rūkytu kumpiu)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol jis suminkštės, suberkite žirnelius, įpilkite kelis šaukštus vandens ir uždengę patroškinkite apie 15min., pasūdykite, pagardinkite pipirais. 

2. Iš duonos išpjaukite skridinėlius (stikline, ar specialia formele), juos trumpai iš abiejų pusių (be riebalų) pakepkite keptuvėje-grilyje, kol paviršius gražiai pagels.

3. Troškintus žirnelius su svogūnu (ši masė neturi būti išsausėjusi, geriau skystesnė) sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą, smulkinkite, kol gausite vientisą kremą. Ant apkeptos duonos dėkite maždaug 1 arbat. š. žirnelių kremo, mažą susuktą gabalėlį kumpio ir mažą riekelę sūrio. Skubiai patiekite. Skanaus!

Šis sumuštinukų receptas yra labai gurmaniškas, jei naudosite vytintą kumpį ir parmezano sūrį, ir labai kasdieniškas, jei vytintą kumpį pakeisite jums patinkančiu rūkytu kumpiu, o parmezano sūrį, kitu fermentiniu sūriu. Rinkitės pagal galimybes, skonį ir progą.

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti
Sumuštiniai su varškės kremu
Receptas: Sumuštiniai su varškės kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Kreminė varškė: 200.00 arbat. š. (indelis)
Petražolės: 1.00 sauja (pluoštelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Duona: 1.00 vnt. (baltos sumuštinių)
Kaip gaminti

1. Varškės kremą padalykite į du dubenėlius. Į vieną įberkite kapotų petražolių ir gerai išmaišykite.

2. Į kitą dubenėlį su varškės kremu suberkite susmulkintą papriką, įdėkite pomidorų padažo ir gerai išmaišykite.

3. Duonos riekes 5 minutes skrudinkite orkaitėje, atvėsinkite. Pusę kiekio aptepkite vienos rūšies varškės mase, likusią dalį – kitos.

4. Sausainių formele riekėse su vienos spalvos aptepu išspauskite po žvaigždutę ir įsprauskite į riekes su kitos spalvos aptepu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Sumuštiniai su karštai rūkytu kumpiu
Receptas: Sumuštiniai su karštai rūkytu kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepalėlis tamsios kvietinės su grūdais)
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 150.00 g (kiaulienos karštai rūkytas)
Ridikėliai: 50.00 g (daigų)
Kaip gaminti

1.  Duoną supjaustykite storomis riekėmis, aptepkite sviestu.

2. Ant viršaus uždėkite po suvyniotą ploną griežinėlį karštai rūkyto kumpio ir ridikėlių daigų.  

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sumuštiniai su pomidorais
Receptas: Sumuštiniai su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Rikotos sūris: 150.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. sulčių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (2 - 3 nedideli, išnokę)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Trapučiai: (pakelis su sėmenimis) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Rikotą sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.

2. Pomidorus supjaustykite storais griežinėliais, pabarstykite druska. 

3. Sūriu aptepkite trapučius, ant viršaus uždėkite po griežinėlį pomidoro.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sumuštiniai su lašiša
Receptas: Sumuštiniai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.4 / 45
Receptas
Ingredientai
Vafliai: (1 pakelis apskritų nesaldžių arba sausainių) 1.00 vnt.
Lydytas sūrelis: (tepamas) 150.00 g
Lašiša: 100.00 g (sūdytos filė)
Kaparėliai: 50.00 g (marinuotų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti

1. Vaflius gausiai aptepkite lydytu sūreliu, ant viršaus uždėkite po keletą juostelių sūdytos lašišos.

2. Papuoškite 2–3 marinuotais kapariais, pašlakstykite citrinų sultimis.  

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Sumuštinukai su daržovių čatniu
Receptas: Sumuštinukai su daržovių čatniu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (Kepaliukas penkių grūdų)
Rikotos sūris: 150.00 g
Paprikos: 250.00 g (raudonos)
Moliūgai: 250.00 g (minkštimo)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Actas: 100.00 ml (baltojo vyno)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 10.00 g (nedidelis gabalėlis šaknies)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Imbiero šaknį nulupkite, smulkiai sutarkuokite. Nuplautas paprikas perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais. Moliūgo minkštimą irgi supjaustykite kubeliais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą. Suberkite cukrų, maltus pipirus, gvazdikėlius, cinamoną, smulkintus svogūnus. Sudėkite česnako skilteles, tarkuotą imbierą. Įpilkite kelis šaukštus vandens, išmaišykite.
  2. Statykite ant silpnos ugnies ir kaitinkite, kol daržovės suminkštės. Nukėlusi nuo ugnies, į puodą supilkite baltojo vyno actą, pagal skonį įberkite druskos, išmaišykite ir dar porą minučių kaitinkite. Išgriebusi iš puodo, palikite atvėsti.
  3. Penkių grūdų duonos riekeles lengvai paskrudinkite karštoje orkaitėje. Atvėsusias aptepkite rikota, ant viršaus užkrėskite po šaukštą daržovių čatnio.
Suskleisti
Pailgų  sumuštinių  batonėliai
Receptas: Pailgų sumuštinių batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Rūgpienis: arba pasukų 300.00 ml
Ruginiai miltai: 120.00 g (60 g -rupių ruginių ir 60 g ruginių)
Miltai: 250.00 g (kvietiniai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 2.00 valg. š. (arba juodųjų sezamų, rugių dribsnių)
Kaip gaminti

1. Visus miltus sumaišykite. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su cukrumi ir druska. Supilkite rūgpienį arba pasukas, taip pat pusę miltų mišinio ir aliejų. Gerai išmaišykite. Įmaišę likusius miltus minkykite tol, kol tešla nebelips prie indo sienelių. Jei minklė pasirodys per skysta, įberkite dar miltų. Uždenkite ir valandą laikykite šiltai, kol dvigubai pakils.

2. Pakilusią tešlą padalykite į aštuonias dalis ir suformuokite pailgus batonėlius. Jų viršuje aštriu peiliu padarykite skersines įpjovas, apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite pasirinktais pagardais. Uždenkite rankšluosčiu ir 20–30 minučių palikite, kad pakiltų.

3. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 15–18 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

 

Suskleisti
Sumuštiniai su vištiena ir karamelizuotais svogūnais
Receptas: Sumuštiniai su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 20.00 ml (šlakelis - kepimui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (dvi puselės)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (0,5)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 5.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
  3. Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
  4. Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
  5. Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
  6. Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  8. Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. 
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
  10. Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
  11. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
  12. Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  13. Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
  14. Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
  15. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
  16. Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  17. Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!

 

Suskleisti
Sumuštinis su žuvimi
Receptas: Sumuštiniai su žuvimi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (baltos filė (pavyzdžiui, jūrų lydekos ar tilapijos))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Duona: 1.00 st. (0,5 trupinių)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis kepimui)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Bandelės: (apvalios ar kvadratinės šviesios ar tamsios sumuštinių bandelės (pasirinktinai)) 4.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (ryšelis šviežių)
Sūris: 4.00 riekės (fermentinio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Du žuvies filė gabalus perpjaukite perpus, kad turėtumėte 4 maždaug vienodo dydžio gabalėlius.
  2. Dubenėlyje išplakite kiaušinius ir išspaustą česnaką.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Sudėkite į šį dubenėlį nusausintus žuvies gabalėlius, kad visi pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite žuvį šaldytuve apie 30–60 minučių.
  5. Kol žuvis marinuojasi, paruoškite padažą.
  6. Majonezą, išspaustas česnako skilteles ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
  7. Žuviai pasimarinavus, išimkite iš šaldytuvo. Į lėkštę ar kitą plokščią indą supilkite duonos trupinius.
  8. Žuvies filė išimkite iš indelio ir iš visų pusių apvoliokite duonos trupiniuose, kad tolygiai pasidengtų visas paviršius.
  9. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite žuvį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol žuvis gražiai apskrus ir iškeps. Padėkite ją ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus. 
  10. Sumuštinių bandeles perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuvėje.
  11. Vidines bandelių puses aptepkite paruoštu padažu.
  12. Ant apatinės bandelės pusės dėkite špinatų lapus, ant šių – iškeptus žuvies gabalėlius, riekelę sūrio ir griežinėlį pomidoro.
  13. Pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Užvožkite viršutinę bandelės pusę. Sumuštinius patiekite iš karto. Skanaus!  
Suskleisti
Sumuštiniai su omletu
Receptas: Sumuštiniai su omletu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 52
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 60.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Špinatai: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Duona: 4.00 riekės (skrudinimui)
Tepamas varškės sūrelis: 100.00 g
Gražgarstės: 2.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
  2. Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  3. Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
  4. PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių  dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
  5. Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
Suskleisti
Nesaldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
Receptas: Nesaldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Majonezas: 1.00 valg. š. (1 ½)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (su grūdeliais)
Mocarelos sūris: 130.00 g
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkyto kiaulienos kumpio)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
  2. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
  3. Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
  4. Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
  5. Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
  6. Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
  7. Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
Suskleisti
Dietiniai vegetariški sumuštiniai
Receptas: Dietiniai vegetariški sumuštiniai
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 45
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 riekės (mėgstamos kvadratinės formos)
Kreminė varškė: 2.00 valg. š. (mėgstamo tepamojo varškės sūrelio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelio virto)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Saulėgrąžų daigai: (saujelė) 1.00 sauja
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite  pipirais.
  2. Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
  3. Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių,  kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad  sumuštinis taptų tvirtesnis.
  4. Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
Suskleisti
Karšti sumuštiniai kitaip
Receptas: Karšti sumuštiniai kitaip
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 90
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (Itališkos duonos kepalas)
Sūris: 300.00 g (fermentinio)
Mocarelos sūris: 1.00 vnt.
Daktariška dešra: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Duoną įpjaukite, lyg norėtumėte padalinti riekelėmis, tačiau ne iki galo.
  2. Sūrius ir dešrą sutarkuokite, įmaišykite smulkintų krapų.
  3. Dėkite įdaro į kiekvieną duonos įpjovą. Viską apšlakstykite pienu.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite kepti sumuštinius.
  5. Kai paviršius gražiai paruduoja, galite patiekti ant stalo.

Receptas iš: g-blogas.lt

 

Suskleisti
Šventiniai silkių sumuštiniai
Receptas: Šventiniai silkių sumuštiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 91
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (kepalėlis prancūziško)
Silkė: 200.00 g (marinuotos filė)
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtas)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 2.00 valg. š.
Majonezas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Burokėlį, obuolį ir svogūną nulupkite.  Burokėlį ir obuolį smulkiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite.
  2. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotą silkės filė.
  3. Visus susmulkintus produktus sukrėskite į bendrą dubenį, suberkite parmezano sūrį, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
  4. Majonezą  ir jogurtą sukrėskite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu muskatu, kapotais krapais ir išmaišę sukrėskite į silkių ir daržovių dubenį. Viską gerai išmaišykite.
  5. Batoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol pagels. Dar šiltas įtrinkite česnakų skiltelėmis.
  6. Ant skrudinto batono riekelių tepkite silkių ir daržovių užtepo išdėliokite gražiai į lėkštę, papuoškite krapais ir iškart tiekite.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai