Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto ekspertė – apie įdarytų bulvių ruošimo gudrybes. 3 įdomūs receptai

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvinių patiekalų, kai kurie jų net laikomi mūsų tautos kulinariniu paveldu. Statistikos duomenimis, lietuvis per parą suvalgo vidutiniškai apie 250 g bulvių. Ir nors dažniausiai bulvės patiekiamos kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų, tačiau iš jų galima paruošti ir pagrindinį patiekalą.
Įdarytos bulvės
Įdarytos bulvės / Vida Press nuotr.

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen, įdaryti ir iškepti orkaitėje bulves nėra sunku, tačiau reikia žinoti keletą gudrybių, padėsiančių jomis mėgautis ilgiau. „Jei norite pasigaminti įdarytų bulvių patiekalą, patartina virti šviežias bulves su lupenomis. O tam, kad bulvės nesutrūkinėtų, keliose vietose lupenas pradurkite šakute. Virtos bulvės bus skanesnės, jei į vandenį, kuriame jos verda, įdėsite česnako skiltelę, svogūno gabaliuką arba lauro lapelį“, – pataria pranešime spaudai cituojama maisto specialistė.

Jos teigimu, itin svarbu pasistengti, kad bulvės neišvirtų pernelyg minkštos ir neprarastų formos. „Jei norite, kad verdamos bulvės nesukristų, nupilkite truputį verdančio vandens ir vietoje jo įpilkite šalto. Vandens, kuriame virė bulvės, neišpilkite ir panaudokite jį sriuboms arba padažams gaminti, nes jame būna daug mineralinių medžiagų ir vitaminų“, – pataria ekspertė, pasidalijusi trimis originaliais įdarytų bulvių receptais.

Špinatais įdarytos bulvės

Ingredientai:

  • 1,5 kg bulvių;
  • 400 g špinatų;
  • 125 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 150 ml grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto;
  • žiupsnelis šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.

2. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.

3. Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

4. Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio.

5. Įdarytas bulves sudėkite į skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.

Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės
Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės

Įdarytos bulvės su gražgarstėmis ir graikiniais riešutais

Ingredientai:

  • 6 didelės bulvės;
  • 300 g baltojo ir mėlynojo pelėsinio sūrio (proporcijos – pagal skonį);
  • 80 g gražgarsčių;
  • 150 g varškės sūrio;
  • 100 g graikinių riešutų;
  • 100 g sviesto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis šviežių bazilikų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir kartu su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.

2. Kai atvės, imkite bulves po vieną ir per vidurį įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo, praskleiskite ir išdėliokite riebalais išteptoje skardoje.

3. Sviestą kartu su bazilikais ir trintais česnakais išsukite iki vientisos masės. Žalumynų sviestą pasūdykite pagal skonį.

4. Tuomet bulvių vidurius ištepkite šiuo sviestu ir į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrio. Bulves dėkite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, iki kol sūriai pradės lydytis.

5. Bulves patiekite su gražgarstės lapais ir ant kiekvienos iš jų užbarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintų graikinių riešutų.

Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės
Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės

Pomidorais ir žalumynais įdarytos bulvės

Ingredientai:

  • 5 bulvės;
  • 2 pomidorai;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 5 valg. šaukšt. baltojo vyno;
  • 100 g tarkuoto sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • žalumynų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.

2. Atvėsusias bulves perpjaukite išilgai į dvi dalis ir išskobkite minkštimą, kad liktų apie 7 mm storio krašteliai. Tuomet bulvių minkštimą sumaigykite šakute.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Pomidorus nulupkite ir susmulkinkite.

4. Svogūną ir morką kelias minutes pakepinkite, užpilkite vynu ir patroškinkite iki tol, kol vynas visiškai išgaruos. Suberkite ant viršaus susmulkintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais bei patroškinkite dar apie 20 minučių. Tuomet dėkite bulvių minkštimą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pasigamintą troškinį atvėsinkite.

6. Pasilikite truputį sūrio pabarstymui, o likusį suberkite į troškinį ir įdarykite bulvių puseles.

7. Apibarstykite sūriu ir kapotais žalumynais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.

Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės
Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų