Patiekalo receptą siūlanti žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė Elžbieta Monkevič perspėja, jog jam pagaminti būtinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate gražių baklažanų, jų galite ir nedėti – žiemą baklažanai retai būna skanūs.
Ingredientai:
- Apie 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais);
- 3 vidutinio dydžio svogūnai;
- 2 vidutinės morkos;
- 2 baklažanai;
- 2 paprikos;
- 1 didelė skardinė (800 g) konservuotų pomidorų savo sultyse;
- apie 0,5 kg bulvių;
- 0,5 kg kopūstų ir dar šiek tiek sveikų kopūstų lapų troškiniui uždengti;
- didelis ryšelis petražolių;
- 10–12 česnako skiltelės;
- 1 arbat. šaukšt. šviežiai grūstų kuminų;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. (šiek tiek mažiau nei kuminų) šviežiai grūstų kalendrų sėklų;
- maltų aitriųjų paprikų pagal skonį;
- druskos.
Gaminimas:
1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltelėmis, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekelėmis.
2. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite česnakus ir petražoles.
3. Sluoksniais viską dėkite į storasienį, sunkų puodą:
- mėsą ir dalį česnakų bei petražolių mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska);
- svogūnus;
- morkas;
- pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi česnakų ir petražolių mišinio);
- baklažanus;
- paprikas;
- kopūstus;
- viską pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražolių ir česnako mišiniu;
- bulves (pasūdykite);
- sandariai uždenkite kopūstų lapais.
4. Įpilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dangčiu, užvirinkite ir sumažinkite kaitrą taip, kad troškinys vos virtų.
5. Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastovėti – apie 15–20 min.