Jei niekuomet nesidomėjote, kokiais gastronominiais šedevrais galėtų nustebinti mūsų kaimynė Latvija, verta apsilankyti bent viename iš kelių kasmet vykstančių maisto festivalių. Jų čia išties netrūksta.
Rygos-Gaujos regionui 2017 metais buvo suteiktas Europos gastronomijos regiono titulas, kuriuo latviai pelnytai didžiavosi visus metus. Tiesa, tokio regiono žemėlapyje nerasite, nes jis apima ne tik garsiąją Rygą, bet ir Siguldą, Valmierį bei Cėsį.
Nenuostabu, kad Latvijoje atsiranda vis daugiau maisto švenčių, kurių metu vietiniai ir miesto svečiai kviečiami susipažinti su latviškąja virtuve.
Jei nebijote stingdančio šaltuko ir esate pasiruošę įsisupti į storą šaliką bei šiltą paltą, apsilankykite Rygos gatvės maisto festivalyje. Pastaruoju metu jis rengiamas sausio mėnesį, kai pagrindinę gatvę nuo Laisvės paminklo iki senamiesčio užplūsta gatvės maisto prekeiviai. Šis renginys privilioja vis daugiau paprasto maisto gerbėjų, kurie vertina patiekalų įvairovę ir nedideles kainas. Čia galėsite paragauti ne tik šviežiai rūkytos žuvies ar karštos šiupininės sriubos, bet ir paskanauti austrių ar dar nematytų desertų.
Kone žinomiausia maisto švente Latvijoje pelnytai tituluojama Rygos restoranų savaitė. Į ją suplūsta ne tik tolimesnių šalies miestų gyventojai, bet ir svečiai iš Estijos, Suomijos bei Lietuvos. Restoranų savaitė – puiki galimybė susipažinti su geriausiomis sostinės maitinimo įstaigomis nesukant galvos, kad teks kaip reikiant paploninti kišenę. Juk neretai užėjus į gerai vertinamą restoraną išsigąstame didelės kainos, tačiau festivalio metu dėl to baimintis nereikės. Pavyzdžiui, trijų patiekalų vakarienė atsieis nuo 15 iki 20 eurų. Leiskite virtuvės virtuozams jus nustebinti ir vesti kulinarinės kelionės keliu.
Norisi atsikvėpti nuo sunkiai ištariamų restoraninių patiekalų pavadinimų? O galbūt mėgstate obuolius? Tuomet skubėkite į Duobelę, kuri praminta „Obuolių sostine“. Joje kasmet vyksta obuolių festivalis, kurio metu ne tik paragausite įvairiausių rūšių obuolių, bet ir galėsite dalyvauti gastonominėse dirbtuvėse, mėgautis muzika ar sužinoti, kaip auginti šiuos vaismedžius.
Na, o jeigu svajojate maisto degustacijas suderinti su linksmybėmis, privalote apsilankyti Jelgavoje. Vasaros pabaigoje čia vyksta pieno, duonos bei medaus šventė ir valčių, pagamintų iš pieno pakuočių, regata. Nuotaikingame renginyje kasmet dalyvauja daugiau nei 100 vietinių ūkininkų ir verslininkų. Gardaus maisto ir juoko dozė – garantuota!
Norėdami atrasti Latviją dar labiau, pasinaudokite kelionės planavimo įrankiu Latvia Trip-Planner. Itin vartotojui draugiška aplinka leidžia greitai ir paprastai susiplanuoti kelionę Latvijoje – galima ne tik susidėlioti maršrutą, bet ir pasiskaičiuoti, kiek laiko bus užtrunkama, taip pat matysite aplink esančius traukos objektus, poilsio vietas ar kavines bei restoranus. Keliaukite Latvijoje kaip tikras vietinis! Daugiau idėjų kelionei ir įkvėpimui rasite www.latvia.travel ir „Instagram“ paskyroje @EnjoyLatvia.