Maisto tinklaraštininkė dalijasi šventiniu meniu: 6 lengvai pagaminamų patiekalų receptai

Iki Kalėdų, kai prie jaukaus šventinio stalo susiburs artimieji, liko visai nedaug. Ir nors šiuo laikotarpiu svarbiausia – džiaugsmas ir šiltos emocijos, kurias suteikiame vienas kitam, neretai pasitaiko, kad pagrindiniu šventės akcentu tampa nuo vaišių lūžtantis stalas. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė įsitikinusi, jog maistas privalo būti tik malonus priedas, bet tikrai ne šventės pagrindas arba dar blogiau – prastos nuotaikos kaltininkas.
Šventiniai patiekalai
Šventiniai patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Maisto mylėtoja atskleidžia, kaip be didelių pastangų paruošti įspūdingas Kalėdų vaišes ir nieko neišmesti veltui. O įkvėpimo ieškoti ji ragina, pasidalydama šiuolaikiškų, itin lengvai pagaminamų šventinių patiekalų idėjomis.

Prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai cituojama K.Pišniukaitė-Šimkienė teigia, kad kuriant Kalėdų, o ir bet kurios kitos šventės, valgiaraštį labai svarbu pagalvoti apie visų svečių valgymo įpročius.

„Šventinė vakarienė gali pareikalauti nemažai pastangų, ypač jei šeimos ar svečių būryje turime žmonių, kurie yra alergiški, netoleruoja ar tiesiog nevartoja tam tikrų produktų. Pavyzdžiui, jei prie šventinio stalo bus vegetarų, stengsiuosi, kad bent pusė patiekalų būtų jiems tinkami. Man svarbu, kad patiekalais, arba bent jau jų dalimi, galėtų mėgautis visi“, – teigia ji.

Maistui gaminti – ne daugiau kaip 3 valandos

Kad šventinis stalas nelūžtų nuo daugybės skirtingų patiekalų, K.Pišniukaitė-Šimkienė pataria išlaikyti balansą ir rinktis gerai apgalvotą, optimalų, tarpusavyje derančio maisto kiekį. Ruošdamasi šventei maisto tinklaraštininkė paprastai apsiriboja 2–3 užkandžiais, karštu patiekalu, garnyru bei desertu. Visų šių skanėstų paruošimui ji stengiasi skirti ne daugiau kaip 3 valandas.

Kurdama šių metų Kalėdų valgiaraščiui siūlomas idėjas, „Ant medinės lentelės“ autorė sako atsižvelgusi ir į sezoniškumą bei naujausias gastronomines tendencijas. Todėl jos sukurtuose patiekalų receptuose dominuoja šviežios daržovės ir vegetariškai mitybai subalansuotas maistas.

Lina Jushke Photography nuotr./Kristina Pišniukaitė
Lina Jushke Photography nuotr./Kristina Pišniukaitė

„Šiemet norėjau sukurti tokius patiekalus, kurie būtų sveiki, džiugintų lengva gamyba, o išvaizda perteiktų kalėdinę nuotaiką. Tam visiškai pakanka kokybiškų produktų, žaismės maisto spalvomis, žolelėmis ir minimalistinių detalių. Pavyzdžiui, sūrio rutulys galėtų būti visai neįdomus ir paprastas, bet apvoliotas smulkintose pistacijose, karijų riešutuose, spanguolėse ir česnako laiškuose kuria visai kitokį įspūdį“, – patarimais dalijasi K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Šventinis sūrio rutulys

Ingredientai:

  • 200 g tepamo kreminio sūrio;
  • 100 g čederio sūrio;
  • po žiupsnelį druskos ir pipirų;
  • ½ arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • šviežių česnako laiškų;
  • ½ stiklinės džiovintų spanguolių;
  • ½ stiklinės lukštentų pistacijų;
  • ½ stiklinės pekano (karijų) riešutų;
  • šlakelio Vusterio (Vorčesterio) padažo (nebūtina);
  • šlakelio čili padažo (nebūtina);
  • krekerių (patiekimui, jei formuosite mažus rutuliukus – nereikia).

Gaminimas:

1. Indelyje sumaišome smulkintus česnako laiškus, džiovintas spanguoles, pistacijas ir pekano (karijų) riešutus.

2. Kitame dubenyje sumaišome kreminį sūrį, smulkiai tarkuotą čederio sūrį, prieskonius, padažus ir trečdalį smulkintų riešutų-spanguolių mišinio.

3. Paruoštą sūrio masę perkeliame į šaldytuvą ir palaikome bent pusvalandį.

4. Iš masės formuojame vieną didelį rutulį arba daug mažesnių rutuliukų, kuriuos gausiai apvoliojame likusiame riešutų-spanguolių mišinyje.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sūrio rutulys
Tinklaraštininkės nuotr. /Sūrio rutulys

Sumuštinukai crostini su rikota, melionu ir vytintu kumpiu

Ingredientai:

  • 1 tamsios itališkos duonos „Ciabatta”;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 100 g rikotos;
  • 100 g Prosciutto kumpio;
  • meliono.

patiekimui:

  • daigų;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • balzamiko kremo;
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Duoną supjaustome riekelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir apskrudiname 180 laipsnių orkaitėje 5–7 minutes. Apskrudusią duoną įtriname česnaku ir tepame rikotą.

2. Melioną supjaustome kubeliais ir apsukame kumpio juostelėmis.

3. Suktinukus dedame ant skrebučių. Apšlakstome skystu medumi ir balzamiko kremu, pabarstome šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir patiekiame kartu su daigais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinukai su rikota, melionu ir kumpiu
Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinukai su rikota, melionu ir kumpiu

Vegetariškas pyragas su rikotos kremu ir smidrais

Ingredientai:

  • 1 didesnis sluoksniuotos tešlos lakštas;
  • 150 g rikotos;
  • 1 kiaušinio (nebūtina);
  • 10–12 smidrų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • saujelė tarkuoto parmezano sūrio;
  • 100 g fetos sūrio;
  • sauja vyšninių pomidorų;
  • šviežio rozmarino.

Gaminimas:

1. Sluoksniuotą tešlą atšildome kambario temperatūroje ir subadome šakute, kad ši per daug nekiltų kepant (nesubadyti turi likti tik pyrago kraštai).

2. Dubenyje išplakame kiaušinį ir gautu plakiniu aptepame pyrago kraštelius. Ant sluoksniuotos tešlos tepame rikotą.

3. Smidrus nuplauname ir, jei reikia, pašaliname sumedėjusius kotelius (jų neišmeskite, geriau dėkite į šaldiklį ir panaudokite vėliau virdami sultinį). Jei smidrai labai dideli ir kieti, apvirkite juos 3 minutes ir perliekite šaltu vandeniu. Jei jie gana smulkūs ir nekieti, apvirti nereikia. Smidrus perpjauname išilgai perpus ir išdėliojame ant rikota ištepto pyrago.

4. Ant viršaus beriame tarkuoto parmezano, druskos ir pipirų. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kol tešla iškyla ir krašteliai gražiai apskrunda. Ant viršaus užtrupiname fetos, dedame vyšninių pomidorų ir rozmarino šakelių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vegetariškas pyragas su rikotos kremu ir smidrais
Tinklaraštininkės nuotr. /Vegetariškas pyragas su rikotos kremu ir smidrais

Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu

Ingredientai:

  • 1 didelis kiaulienos nugarinės gabalas;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus kepimui;
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo.

patiekimui:

  • 1 apelsinas;
  • šviežių žolelių;
  • šviežių arba šaldytų raudonų uogų (pavyzdžiui, spanguolių ar serbentų).

padažui:

  • 100 ml šviežių apelsinų sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno arba obuolių acto;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. medaus arba klevų sirupo;
  • 4 skiltelės česnako, sutarkuotos;
  • sauja auksinių razinų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Kiaulienos nugarinę pabarstome druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apskrudiname nugarinę po 2 minutes iš visų pusių.

2. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

3. Apskrudintą kiaulienos nugarinę perkeliame į gilesnę kepimo skardą (geriausia – su dangčiu), apipilame paruoštu padažu. Skardą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

4. Atidengiame kepimo skardą, apšlakstome mėsą padažu ir kepame dar 15–20 minučių 200 °C laipsnių temperatūroje, kol kiauliena gražiai apskrunda. Ištraukiame kiaulieną iš orkaitės ir paliekame pastovėti kambario temperatūroje 10 minučių – tik tuomet supjaustome mėsą griežinėliais.

5. Skardoje likusį padažą perpilame į nedidelį puodą, užverdame. Krakmolą sumaišome su šaukštu šilto vandens, pilame į padažą ir maišydami kaitiname kelias minutes, kol padažas sutirštėja.

6. Pjaustytą kiaulienos nugarinę apipilame tirštu padažu, patiekiame su apelsino griežinėliais, uogomis ir žolelėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu
Tinklaraštininkės nuotr. /Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu

Keptos daržovės su klevų sirupo-garstyčių glajumi

Ingredientai:

  • 1 nedidelis sviestinis moliūgas;
  • 300 g briuselinių kopūstų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • saujelė pekano (karijų) riešutų;
  • saujelė džiovintų spanguolių;
  • 50 g fetos sūrio;
  • saujelė kedro riešutų (nebūtina).

glajui:

  • 1 valg. šaukšt. lydyto sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. garstyčių (dižono arba grūdėtųjų);
  • 1 valg. šaukšt. balzamiko acto;
  • žiupsnelio druskos, pipirų ir česnako miltelių.

Gaminimas:

1. Moliūgą supjaustome kubeliais, o briuselinius kopūstus perpjauname perpus. Daržoves sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.

2. Indelyje sumaišome visus glajaus ingredientus.

3. Susmulkiname pekano (karijų) riešutus.

4. Apkepintas daržoves skardoje sumaišome su smulkintais riešutais ir glajumi. Kepame dar 10–15 minučių, kol moliūgas tampa minkštas ir viskas gražiai apskrunda.

5. Patiekdami pabarstome džiovintomis spanguolėmis, fetos sūriu ir kedro riešutais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Keptos daržovės su klevų sirupo ir garstyčių glajumi
Tinklaraštininkės nuotr. /Keptos daržovės su klevų sirupo ir garstyčių glajumi

Kalėdiniai baltojo šokolado triufeliai

Ingredientai:

  • 1 stiklinė migdolų miltų;
  • ½ stiklinės kokosų miltų;
  • ¼ stiklinės klevų sirupo;
  • ¼ stiklinės kokosų pieno;
  • 3 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;
  • žiupsnelis vanilės;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • ¼ arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto;
  • 120 g baltojo šokolado;
  • pabarstukų papuošimui.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišome viską, išskyrus šokoladą. Turi gautis biri masė, kurią suspaudus rankose ji sulimpa ir išlaiko savo formą. Rankomis formuojame norimo dydžio rutuliukus. Juos perkeliame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų.

2. Garų vonelėje išlydome šokoladą. Lydytu šokoladu apliejame rutuliukus, pabarstome pabarstukais ir vėl dedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad šokoladas sukietėtų.

Tinklaraštininkės nuotr. /Baltojo šokolado triufeliai
Tinklaraštininkės nuotr. /Baltojo šokolado triufeliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis