J.Steponavičiūtė pasakoja, kad meile kulinarijai užsikrėtė dar paauglystėje, kada pastebėjo, jog maistas yra tarsi įrankis suburti žmones. Kulinarė anuomet kantriai stebėdavo gaminančius močiutę ar tėtį ir būtent iš jų pasisėmė pirmųjų gastronominių žinių.
„Kiek save pamenu, visada įsitraukdavau į tai, kaip tėtis bei močiutė gamina maistą. Visko jų klausinėdavau, ragaudavau – nuo pat mažens esu smalsi, imli naujovėms ir nebijau išbandyti dar neatrastų skonių. Šeima man įdiegė suvokimą, kad maisto gaminimas nėra skirtas vien tik tam, kad pavalgytume. Tai – tarsi ritualas, skonių kelionė, į kurią visą laiką žvelgiu su susižavėjimu ir pagarba“, – sako tinklaraštininkė.
Saldžių kepinių ant mūsų šventinio stalo būna visada.
Ji pasakoja, kad jaučia pagarbą saldiems kepiniams – ne tik dėl jų skonio, bet ir gaminimo proceso. Pašnekovei desertinių kepinių ruošimas asocijuojasi su meditacija, laiku sau, kai galima apie nieką negalvoti ir tuo mėgautis. „Saldžių kepinių ant mūsų šventinio stalo būna visada. Močiutė pati gamina tradicinius kūčiukus – be kiaušinių ir pieno produktų. Taip pat kiekvienais metais ragaujame kūčiukus su saldžiu aguonų pienu, aš kasmet paruošiu ir mielines bandeles su grybų įdaru“, – pasakoja tinklaraštininkė.
„Kitchen Julie“ autorė kviečia pasiruošti žiemos šventėms iš anksto ir išbandyti gardžių desertų receptus.
Prancūziškas apverstas kriaušių pyragas „Tarte Tatin
Ingredientai:
tešlai:
- 200 g šviesių „Spelta“ kviečių miltų;
- 110 g šalto sviesto;
- 2–3 šaukštai ledinio vandens;
- keli žiupsniai druskos.
kriaušių įdarui:
- 3 didelės tvirtos kriaušės,
- 50 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- kelios cinamono lazdelės;
- vanilės ekstrakto.
patiekimui:
- vanilinių ledų arba riebios grietinės,
- citrininio čiobrelio.
Gaminimas:
1. Miltus sumaišykite su druska. Įmaišykite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Rankomis iš masės formuokite stambius trupinius. Įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens, įmaišykite ir suspauskite rankomis. Jei tešla sukimba, formuokite rutulį. Jei ne, įpilkite dar šaukštą vandens, kad tešla lengvai suliptų. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
2. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklas ir kotelius. Dvi kriaušes perpjaukite išilgai į ketvirčius, o vieną supjaustykite šiek tiek plonesnėmis riekelėmis, kad būtų patogiau išdėlioti keptuvėje.
3. Orkaitei tinkamoje keptuvėje ištirpdykite sviestą ir į jį pilkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės arba žemesnės ugnies kol cukrus pradės tirpti ir virsti į karamelę. Jokiu būdu nemaišykite, verčiau retkarčiais keptuvę švelniai pavartykite kol cukrus pilnai ištirps. Stebėkite, kad karamelė nesudegtų, ji neturėtų būti labai tamsi. Jei karamelė pradeda tvirtėti, nesijaudinkite. Sudėkite kriaušes į keptuvę – iš jų išsiskyrusios sultys pamažu karamelę vėl ištirpdys (galima kriaušes pavartyti). Apšlakstykite vanilės ekstraktu ir tarp vaisių sudėkite cinamono lazdeles. Pakaitinkite kelias minutes prieš uždengiant tešla.
4. Tešlą iškočiokite į keptuvės dydžio apskritimą. Uždenkite ja kriaušes. Užlenkite tešlos kraštelius į vidų, o pačią tešlą subadykite šakute, kad galėtų ištrūkti garai. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 min.
5. Išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek praaušti. Uždenkite pyragą didele lėkšte ir staigiai, kad neišvarvėtų karamelė, apverskite. Patiekite su vaniliniais ledais ir citrininiu čiobreliu arba riebios grietinės šaukštu – taip, kaip darytų prancūzai.
Obuolių ir mėlynių trupiniuotis „Crumble“
Ingredientai:
trupiniams:
- 250 g „Ekstra“ kvietinių miltų;
- 150 g šalto sviesto;
- 100 g cukraus;
- žiupsnio druskos.
obuolių ir mėlynių sluoksniui:
- 5 dideli rūgštūs obuoliai (naudojant traškius, obuoliai išlaikys savo formą; naudojant lietuviškus, pvz.: antaninius, obuoliai sukris į minkštą masę – abu variantai tinkami),
- 1 stiklinė (250 ml) mėlynių;
- 2 šaukštai cukraus;
- šlakelis vanilės ekstrakto arba vanilės sėklų pastos;
- šaukštelis cinamono.
patiekimui:
- ledų arba plaktos grietinėlės.
Gaminimas:
1. Miltus sumaišykite su druska ir cukrumi, įpjaustykite šaltą sviestą. Rankomis formuokite smulkius trupinius ir įdėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
2. Obuolius nulupkite ir įpjaustykite į prikaistuvį. Suberkite mėlynes, cukrų, įpilkite vanilės ekstrakto bei cinamono. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol vaisiai šiek tiek suminkštės - apie 10 min. Perkelkite į kepimo indą ir palikite atvėsti.
3. Ant atvėsusios masės suberkite trupinius. Pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35–40 min. Iškepus luktelėkite, kad pyragas kiek praauštų. Patiekite dar šiltą su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.
Plikytos tešlos pyragaičiai su apelsininiu rikotos kremu ir spanguolėmis
Ingredientai:
plikytai tešlai:
- 120 g kvietinių miltų;
- 110 g sviesto;
- 1 stiklinė vandens;
- ½ šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelis cukraus.
rikotos kremui:
- 250 g rikotos sūrio;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1 apelsino žievelė,
- 200 ml riebios grietinėlės;
- 3 šaukštai miltelinio cukraus.
spanguolių uogienei:
- 1 stiklinė spanguolių;
- 2 šaukšteliai cukraus;
- 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo.
Gaminimas:
1. Prikaistuvyje ištirpdykite vandenį su sviestu, druska ir cukrumi. Suberkite miltus ir, kaitinant ant nedidelės ugnies, nuolat maišykite, kol nebeliks sausų vietų ir tešla sukibs į vientisą masę. Tešlą perkelkite į plaktuvo indą (galima naudoti stacionarų arba rankinį) su antgaliu tešlai ir palikite pravėsti. Pradėkite plakti ir po vieną, kaskart tešlai pilnai susimaišius, įmuškite kiaušinius.
2. Plikytą tešlą perdėkite į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuokite nedidelius burbuliukus. Pašaukite į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę (be vėjelio) ir kepkite 10 min. Sumažinkite karštį iki 180 laipsnių ir kepkite dar maždaug pusvalandį.
3. Paruoškite kremą. Rikotą išmaišykite su vanile ir tarkuota apelsino žievele. Šaltą grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi iki standumo. Sumaišykite su rikota ir dar kartą išplakite, kad kremas taptų standus. Jei pyragaičius sluoksniuoti planuojate vėliau, kremą laikykite šaldytuve.
4. Spanguoles sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite, kol išsileis. Įmaišykite kukurūzų krakmolą ir dar minutę pakaitinkite. Palikite atvėsti.
5. Sluoksniuokite. Nupjaukite pyragaičio viršų, įspauskite rikotos kremo, su šaukšteliu ant kremo į vidurį įdėkite truputį spanguolių uogienės ir uždenkite nupjautu plikytos tešlos viršumi. Kartokite, kol sunaudosi visą kremą.