Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto tinklaraštininkės saugaus apsipirkimo patarimai ir sočių salotų receptas

„Eiti į parduotuvę be sąrašo ar nesusidaryti savaitės valgiaraščio plano – jau nebemoku“, – sako tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė. Ji prisipažino taip įpratusi prie kruopštaus planavimo, kad emocinių pirkinių jos kasdienybėje pasitaiko itin retai. O galvodama, ką ruoš šeimai, moteris atsižvelgia ir į tai, kokių produktų turi namuose.
Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis
Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis / Tinklaraštininkės nuotr.

Trijų vaikų mama pasakoja, kad prie patiekalų planavimo prisideda visi šeimos nariai. Tai yra puikus būdas vaikams suprasti, kad taip planuojamos išlaidos, taupomas laikas ir mažinamos atliekos bei vartotojiškumas.

Kokių apsipirkimo įpročių laikosi tinklaraštininkė?

  • jau kelerius metus apsiperka tik kartą per savaitę. Į parduotuvę važiuoja darbo dieną ir būtinai pirmoje dienos pusėje, kai būna mažiau žmonių.
  • planuodama valgiaraštį pirmiausia atsižvelgia į tai, kokių produktų turi namuose: seka šaldytuvo, spintelių ir šaldiklio turinį. Vadovaudamasi zero waste taisykle ji stengiasi suvartoti turimą maistą.
  • į produktų sąrašo ir valgiaraščio planavimą stengiasi įtraukti visus šeimos narius. „Vaikai mėgsta prisiminti savo mėgstamus patiekalus ir svarstyti, kurią dieną norėtų juos valgyti. Taip pat dažnai paprašo, kad kokių nors produktų įtraukčiau į pirkinių sąrašą, pavyzdžiui, persimonų ar mandarinų. Manau, kad prisidėdami prie valgiaraščio jie mokosi suprasti, kad maisto planavimas yra puikus įrankis“, – prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.
  • pietums dažnai gamina iš produktų spintelėse, šaldytuve ar šaldymo kameroje likučių, taip pat mėgsta gaminti įvairias salotas, pavyzdžiui, pankolių arba patiekalus iš mėsos. Vienas jų – vyniotinis su bulvėmis ir salotomis.

A.Kuzmarskė dalijasi šeimos pamėgtu žaliųjų lęšių salotų su keptomis morkomis receptu. Šios salotos yra maistingos ir sočios, jas galima valgyti dar šiltas, su ką tik išvirtais lęšiais ir apkeptomis morkomis, bet skanios ir šaltos. Salotas šaldytuve laikyti galima bent 3–5 dienas.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis
Tinklaraštininkės nuotr. /Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis

Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis

Ingredientai:

  • 200 g žaliųjų lęšių (nevirtų);
  • 4 vidutinės morkos
  • druskos;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių (tinka ir švieži);
  • juodųjų pipirų;
  • 0,5 vidutinio raudonojo svogūno.

padažui:

  • 6 valg. šaukšt. citrinų sulčių
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • 2 arbat. šaukšt. medaus (arba klevų sirupo);
  • 2 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1–2 česnako skiltelės;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Lęšius nuplauti sietelyje ir virti gerai pasūdytame vandenyje apie 10–12 min. Stenkitės jų nepervirti, kad liktų birūs. Išvirusius lęšius nukoškite per sietą.

2. Nuskustas ir nuplautas morkas perpjaukite išilgai pusiau. Puseles supjaustykite įstrižais gabaliukais. Dėkite morkų gabaliukus į karštą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus, pasūdykite ir kepkite apie 10 min. Po to į keptuvę berkite smulkintus česnakus, čiobrelius ir juodųjų pipirų. Viską pakepkite apie 2 min., kol atsiskleis prieskonių kvapas.

3. Atskirame indelyje gerai išmaišykite visus padažo ingredientus.

4. Galiausiai didesniame dubenyje sumaišykite lęšius, morkas ir smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną su paruoštu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis
Tinklaraštininkės nuotr. /Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant