Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maisto žinovė: padažus nėra lengva išsirinkti tiems, kuriems rūpi, kas valgoma, tačiau saugių alternatyvų yra

Vasara gali būti vadinama ne tik šviežių salotų, kepsnių ir kito lauke valgomo maisto, bet ir padažų sezonu. Juos lietuviai mėgsta, vartoja gausiai ir skanina beveik viską. Nors padažai nėra ta produktų grupė, kuri galėtų būti vadinama sveika, maisto žinovė ir prekės ženklo „Assorti“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė sako – viskas priklauso nuo sudėties ir suvartojamo kiekio. Todėl ekspertė pasakoja, ko padažuose vengti ir kokiais jų rekomenduotų maistą skaninti kuo dažniau.
ASSORTI alyvuogių aliejus ir balzaminis actas
ASSORTI alyvuogių aliejus ir balzaminis actas / „Assorti“ nuotr.

Pataria skaityti etiketes

Padažas, G.Azguridienės teigimu, daugeliui yra paprastas būdas įvairius patiekalus valgyti skaniau. Ir iš tiesų, anot pašnekovės, jis gali pagardinti sausą, prėską ar tiesiog prastą maistą. Be to, priduria ekspertė, padažas neretai geriems patiekalams suteikia dar puikesnį skonį ir tampa tarsi vyšnia ant torto.

„Tačiau viskas priklauso nuo produkto sudėties. Todėl visada patariu atidžiai skaityti etiketes. O jose pirmiausia reikia ieškoti informacijos apie skonio stipriklius ir dažiklius“, – pataria maisto žinovė.

Kadangi žmonės, tęsia G.Azguridienė, padažus dažniausiai perka dėl skanumo ir patrauklumo, gamintojai neretai jaučia pagundą į gaminius įdėti „grynojo skonio“ – stipriklio natrio glutamato E621 ar panašių ingredientų.

Taip pat padažuose nevengiama naudoti spalvą išryškinančių gaminio sudedamųjų ir šie dažikliai kartais būna labai agresyvūs, netinkami vaikams arba alergiškiems žmonėms. Savo ruožtu aršių konservantų, anot maisto žinovės, į juos dedama vis mažiau, bet ir to kartais vis dar pasitaiko.

„Assorti“ nuotr./CURTICE BROTHERS padažai, majonezas ir garstyčios
„Assorti“ nuotr./CURTICE BROTHERS padažai, majonezas ir garstyčios

„Vertinant padažų maistingąsias medžiagas, derėtų ir patikrinti, kiek produktai turi cukraus bei riebalų. Mat šio gaminio vaidmuo yra būti visiems skaniu. Tai reiškia – riebiu arba saldžiu. O šias savybes lemia padažo rūšys. Tie, kurie skirti kepsniams, taip pat kečupai, dažniausiai yra neriebūs, bet saldūs. Tikrai nustebsite – juose gali būti virš 40 ar net 50 gramų cukrų šimtui gramų produkto. Todėl BBQ padažas ar kečupas su 15 proc. cukraus teisėtai save gali vadinti „mažiau saldžiu“. Tuo metu riebalų šio tipo produktuose neretai visai nebūna, nes jie skirti valgyti su mėsa, kuri ir taip riebi. Kalbant apie pomidorų padažus, pravartu patikrinti ir cukrų kiekį, ir bendrą sudėtį. Pažiūrėti, kiek juose pomidorų, ar likusi padažo dalis patinka“, – sako G.Azguridienė.

Siūlo alternatyvas

Užsiminusi apie šių produktų riebumą, maisto ekspertė pasakoja – atskiro paminėjimo verti mėsainių, salotų, majoneziniai ar česnakiniai padažai. Jie, anot G.Azguridienės, įprastai būna riebūs, bet – nebūtinai saldūs.

„Assorti“ nuotr./SAN CASSIANO padažai ir majonezas
„Assorti“ nuotr./SAN CASSIANO padažai ir majonezas

„Dažniausiai į tokius padažus dedami riebalai yra rapsų aliejus. Tai nesotieji riebalai, todėl sveikos mitybos specialistams jie oficialiai neužkliūva. Visgi rapsų aliejus yra sunkiai virškinamas, o pastaraisiais metais aliejų rinkoje buvo daug problemų, kurios lėmė kainų šuolį. Dalis gamintojų, anksčiau padažams naudojusių saulėgrąžų arba alyvuogių aliejų, jį pakeitė į rapsų. Ir tai nėra gera žinia apie padažų kokybę“, – akcentuoja ekspertė.

Sostinės prekybos centruose „Ogmios miestas“ ir „Panorama“ įsikūrę premium klasės supermarketai „Assorti“ bei šio prekės ženklo internetinė parduotuvė siūlo didelį padažų pasirinkimą. Čia, anot G.Azguridienės, galima rasti pačių įvairiausių padažų, majonezų ir garstyčių, kurie – be skonio stipriklių, aršių konservantų bei dažiklių.

„Assorti“ nuotr./ASSORTI parduotuvė prekybos centre „Panorama“
„Assorti“ nuotr./ASSORTI parduotuvė prekybos centre „Panorama“

„Iš riebalų, pirmenybę visada teikiame sviestui, alyvuogių ir saulėgrąžų aliejams. O jei padažo sudėtis bei skonis tinka, bet nuogąstaujama dėl kalorijų, reikėtų tiesiog mažinti suvartojamą jų kiekį. Puikiai suprantama – padažus nėra lengva išsirinkti tiems, kuriems rūpi, kas valgoma. Ypač, kai gyvename skubėjimo amžiuje, ir norime saugesnių sprendimų. Tačiau net ir jų yra“, – gera žinia dalinasi pašnekovė.

Universalus ir demokratiškas pasirinkimai

Paklausta, kokias įprastų padažų alternatyvas galėtų pasiūlyti, maisto žinovė kalba apie alyvuogių aliejų. Jį pašnekovė vadina universaliuoju sprendimu, tinkamu pilti kone ant kiekvieno patiekalo.

„Assorti“ nuotr./ASSORTI alyvuogių aliejus
„Assorti“ nuotr./ASSORTI alyvuogių aliejus

„Geras extra virgin alyvuogių aliejus yra puikus ir kulinarijoje gali būti panaudotas labai plačiai. Jis netukina, gaminamas be skonio stipriklių, dažiklių, konservantų bei cukraus. Jei alyvuogių aliejus turtingas polifenolių, yra dar ir sveikas. Belieka išsirinkti gerą ir mėgstamą produktą, o tada jį galima naudoti ne kaip anoniminį riebalą maistui ruošti, bet kaip bet kurio patiekalo pagardą. Beje, kai kas nemėgsta alyvuogių aliejaus padažui teigdami, kad pastarasis – labai riebus ir riebalai jaučiasi valgant. Tai yra labai geras pastebėjimas. Būtent gerą alyvuogių aliejų naudojant to riebumo burnoje ir nesijaučia“, – pažymi „Assorti“ asortimento vadovė.

Kviesdama tuo įsitikinti, ji siūlo paragauti itališko extra virgin alyvuogių aliejaus, ypač gausaus polifenolių, „Centumbrie“ ir „True Sicilian“. Pirmojo prekės ženklo aliejuose tyrimai rodo apie 600 mg/kg, o antrojo – 312 mg/kg polifenolių kiekį. Riba, nuo kurios galima kalbėti apie jų buvimą, yra 250. Kiti „Assorti“ parduodamo aliejaus gamintojai polifenolių nematuoja, bet jų buvimą galima justi ragaujant, kaip kutenimą gerklėje.

„Assorti“ nuotr./GRANDA TRADIZIONI ekologiškas pomidorų minkštimas
„Assorti“ nuotr./GRANDA TRADIZIONI ekologiškas pomidorų minkštimas

„Tęsiant įprastų padažų alternatyvų sąrašą, išskirčiau antrąjį pasirinkimą. Jį vadinu demokratiškuoju. Tai – pomidorų tyrė arba minkštimas – gryni arba su druska. Šis produktas yra bazė bet kokiam pomidorų padažui makaronams, picai ar kitam patiekalui. Pakanka pridėti jau minėto alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Kitas variantas, ypač populiarus indiškoje virtuvėje, yra maišyti pomidorų padažą su grietinėle. Kalbant apie pomidorų padažus, svarbu pastebėti, kad jų skoniai gali labai stipriai skirtis. Viskas priklauso nuo padažui naudotų pomidorų rūšies ir kokybės. Suprantama, pomidorai turi būti patys skanūs, kad jų tyrė turėtų gerą skonį ir nereikėtų jo taisyti cukrumi ar skonio stiprikliais. Mes patys šių padažų mėgėjams siūlome paragauti „Granda Tradizioni“ ekologiško pomidorų minkštimo, kurį skanu valgyti netgi vieną“, – tikina maisto žinovė.

Minimalistinės ir Rytų virtuvės mylėtojams

Trečiąją padažų alternatyvą G.Azguridienė dedikuoja minimalistams. Tai – tradicinis Modenos balzaminis actas. O kuo jis yra ilgesnio brandinimo, dar vadinamo fermentacija, tuo – geriau.

„Assorti“ nuotr./GIARDINI Modenos balzaminis actas ir balzaminio acto kremas
„Assorti“ nuotr./GIARDINI Modenos balzaminis actas ir balzaminio acto kremas

„Lietuvoje balzaminiu actu jau įprasta šlakstyti įvairias daržovių ar Caprio salotas, taip pat – burokėlių karpačio. Tačiau geras balzaminis actas yra puikus pagardas ir įvairaus brandinimo sūriui, keptai mėsai, krevetėms. Netgi ledams bei vaisiams. Tuo įsitikinti galima paragavus „Assorti“ siūlomo „Giardini“ įvairios trukmės brandinimo Modenos balzaminio acto bei balzaminio acto kremo“, – teigia ji.

G.Azguridienės siūlomą sąrašą užbaigia rytietiškas pasirinkimas. O jį, maisto žinovės teigimu, geriausiai įprasmina fermentuotas sojos padažas.

„Assorti“ nuotr./ARCHE sojų padažai
„Assorti“ nuotr./ARCHE sojų padažai

„Kuo ilgesnis ir šio padažo brandinimas, arba fermentacija, taip pat tuo geriau. Šlakelis sojos padažo tobulai dera su alyvuogių, sezamų ar kitu aliejumi gardinant salotas. Jis ypač tinka ir ryžių bei daržovių patiekalams. Šio padažo, kaip ir acto, pilti reiktų nedaug, nes ilgai fermentuoti produktai yra koncentruoto skonio, kurį dar vadiname umami. „Assorti“ siūlo įvairių ekologiškų japoniškų „Arche“ sojos padažų, iš kurių išskirčiau „Shoyu“. Jis ekologiškas, fermentuojamas ilgiau nei metus. Unikalus bei ekologiškas ir „Tamari“, fermentuotas kedro statinėse bent pusantrų metų“, – išmėginti kviečia maisto ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas