1. Į aukštą puodą įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite česnaką, o kai pagels, pašalinkite.
2. Išvalykite aštuonkojį ir visą meskite į aliejų. Palaikykite ant karštos ugnies keletą minučių, kol pradės rangytis ir raudonuoti. Supilkite marsalą, sumažinkite ugnį ir troškinkite savo vandenyje 45 min., ataušinkite.
3. Perpjaukite čiuptuvus pusiau, susmulkinkite apvalią pilvo dalį. Sudėkite atgal į puode susidariusį padažą. Supilkite pomidorų tyrę, pašildykite.
4. Į sušilusią pomidorų tyrę sudėkite smulkintus ančiuvius ir pagardinkite aštriuoju pipiru „peperoncino“.
5. Išsivirkite pastą, nupilkite (nelabai kruopščiai) vandenį ir suverskite į puodą su padažu ir gerai išmaišykite ant ugnies.
6. Patiekdami lėkštėje pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Negardinkite tarkuotu sūriu, nereikia.
1. Į šiltą vandenį pamerkite saulėje džiovintus pomidorus, laikykite 20 minučių.
2. Išvirkite trumpą pastą „pennoni imperiali“ kietai „al dente“.
3. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Lengvai aliejuje patroškinkite supjaustytus juostelėmis saulėje džiovintus pomidorus.
4. Smulkiai sukapokite sūdytus ančiuvius ir suberkite į padažą.
5. Nukelkite nuo ugnies ir nusunkite puodą su pasta keliomis minutes anksčiau, nei parašyta ant pakuotės.
6. Supilkite pastą į keptuvę su padažu, pabarstykite aštraus pipiro „peperoncino“ sėklytėmis ir petražolėmis, dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
7. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu ir brandintu „pecorino“ sūriu.
1. Labai svarbu, kad midijos būtų šviežios. Jas atpažinsite iš sandariai uždarytų geldelių. Geldelė gali būti ir šiek tiek prasivėrusi: ar moliuskas gyvas, sužinosite į ją pabeldusi – šviežia geldelė užsidaro akimirksniu.
2. Į puodą su vynu sudėkite aštriu peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas atrinktas midijas.
3. Puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų, tada išgriebkite.
4. Išsiskyrusias midijų sultis pakaitinkite, kol sutirštės. Paskui perpilkite į dubenį ir sumaišykite su „Pesto“ padažu, tarkuotu parmezanu, kapotais česnakais ir žalumynais, kad išeitų tiršta masė.
5. Virtus spagečius išdėliokite karščiui atspariuose dubenėliuose, ant viršaus dėkite po šaukštą sviesto ir konservuotų pomidorų, midijų geldeles. Į kiekvieną krėskite įdaro ir dubenėlį su spagečiais keletui minučių pašaukite į karštą orkaitę.
6. Tiekite su citrina.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės. Padėkite šiltai.
2. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į garų puodą, apie 8 minutes patroškinkite – bus lengviau nuimti nuo kaulų ir nulupti odelę. Išdarinėtą lašišą supjaustykite gabalėliais, pagal skonį pagardinkite pipirais, druska.
3. Česnakus susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste. Tada suberkite tarkuotą imbiero šaknį, apelsino žieveles, pipirų grūdelius, saldžiosios paprikos miltelius, supilkite vyną ir kaitinkite, kol trečdalis padažo nugaruos. Galiausiai supilkite grietinėlę, sumeskite lašišų gabalėlius, uždenkite keptuvę ir dar kelias minutes patroškinkite.
4. Kai padažas bus baigtas, į jį sumeskite makaronus, viską gerai išmaišykite, dar šiek tiek pakaitinkite ir išdėliokite į lėkštes. Tiekite su rozmarinų šakelėmis.
1. Iš sojų padažo, acto, aitriųjų paprikų miltelių, krakmolo, cukraus ir 3 šaukštų aliejaus sumaišykite marinatą ir jame 10 min. palaikykite nedideliais gabaliukais supjaustytą žuvį.
2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite šparagines pupeles.
3. Iš marinato ištrauktą žuvį iškepkite likusiame aliejuje. Išėmus ją iš keptuvės likusiuose riebaluose apkepinkite virtas pupelių ankštis. Suberkite riešutus, sukrėskite nukoštus makaronus, supilkite skystį, kuriame buvo marinuojama žuvis, vyną, sudėkite keptus žuvies gabaliukus, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite.
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklytes. Tada sudėkite česnako skilteles, svogūnus, saulėje džiovintus pomidorus, dalį parmezano, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir paruoškite padažą – sutrinkite viską trintuvu. Padažas turi būti šaltas.
2. Išvirkite makaronus ir sumaišykite juos su dalimi padažo. Į lėkštės dugną dėkite rūkyto upėtakio, ant viršaus makaronų, paskui vėl upėtakio. Užpilkite likusiu padažu ir pabarstykite parmezano.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas |
Receptas Gidono Šapiro-Bilo
1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Maišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir suminkštės – apie 5 min. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, kaparėlius, supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate konservuotus nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos keptuvėje šakute). Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 min., paragaukite – jei jis atrodo kiek rūgštokas, įberkite šiek tiek cukraus.
2. Kol padažas burbuliuoja, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus.
3. Makaronams baigiant virti grįžkite prie padažo: išimkite iš skardinės tuną ir pasmulkinkite jį, kad būtų nedideli gabaliukai. Suberkite juos į padažą ir dar pakaitinkite, kad spėtų pašilti. Jei labai mėgstate alyvuoges, šį padažą į virimo pabaigą galite paskaninti ir jomis.
3. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, išmaišykite, pabarstykite parmezanu, kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su trupučiu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės, bet nepervirkite, kad neištižtų.
2. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite ir kepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol dailiai pagels.
3. Supilkite vyną ir virkite, kol pusė jo nugaruos. Tada supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės, tada pagardinkite druska ir pipirais.
4. Į atskirą keptuvę įpilkite aliejaus ir jame iškepkite išlukštentas krevetes, tada suverskite jas į padažą ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
5. Makaronus išdalykite į lėkštes, tada apliekite krevečių padažu. Salotas tiekite karštas.
Kulinaro patarimas. Jei padažui rinksitės krevetes sūryme, jų nekepinkite – iškart sumeskite į padažą ir tik truputėlį pakaitinkite.
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
- Tuną ir alyvuoges labai gerai nuvarvinkite.
- Slyvinius pomidorus supjaustykite ketvirčiais.
- Makaronus, tuną, pomidorų ketvirčius ir alyvuoges išdalykite į salotų dubenėlius.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite padažą: česnaką nulupkite, smulkiais sukapokite, sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi, druska ir cukrumi. Paruoštu padažu apliekite salotas.
- Prieš tiekdami apibarstykite parmezanu ir bazilikų lapeliais.
Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, į salotas galite dėti virtų kiaušinių.