Kaip primena prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, makaronai yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Anot jos, atsakingai išsirinkus makaronus, galima sėkmingai išsaugoti energijos pojūtį net ir darbingiausios bei sunkiausios savaitės metu.
„Svarbu pabrėžti, kad bent pusė per dieną suvalgomų grūdinių produktų turėtų būti pilnagrūdžiai. Tokie makaronai turi itin daug žmogaus organizmui vertingų medžiagų, kurios padeda pagerinti virškinimą ar sureguliuoti medžiagų apykaitą. Be to, viso grūdo arba kietagrūdžiai kviečių makaronai daug ilgesniam laikui užtikrina mūsų sotumo jausmą“, – pastebi B.Baratinskaitė ir dalijasi dviem puikiais, nesudėtingais receptais.
Makaronai su įvairiaspalvėmis daržovėmis
Ingredientai (1 asm.):
- 50 g mėgstamų makaronų;
- 100 g brokolio;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 nedidelė cukinija;
- 1 svogūnas;
- 10 vyšninių pomidorų;
- 200 ml daržovių sultinio;
- 50 g grietinėlės;
- 1 česnako skiltelė;
- šlakelis citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų;
- mėgstamų prieskonių (galite naudoti, galite nenaudoti).
Gaminimas:
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus taip, kaip nurodyta ant jų pakuotės. Likus porai minučių iki virimo pabaigos, sudėkite į puodą pjaustytą brokolį. Išvirus viską nukoškite bei perpilkite šaltu vandeniu – tai padės išsaugoti ryškią brokolio spalvą.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, porą minučių pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką, suberkite smulkintą cukiniją ir papriką. Kepkite, kol daržovės suminkštės, o tada į keptuvę supilkite sultinį ir grietinėlę.
3. Mišiniui keptuvėje užvirus, sudėkite ir paruoštus makaronus, brokolį bei per pusę supjaustytus vyšninius pomidorus. Viską apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir gerai išmaišykite.
Makaronai su daržovėmis ir vištiena
Ingredientai (1 asm.):
- 50 g pilno grūdo makaronų;
- pora gabaliukų virtos ar keptos vištienos (tinka likusi nuo vakarykštės vakarienės ar pietų);
- 50 g šaldytų žirnelių;
- 2 saliero stiebai;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 1 česnako skiltelė;
- 1 sauja tarkuoto parmezano;
- šlakelis citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. „Dijon“ garstyčių;
- 2 arbat. šaukšt. majonezo arba graikiško jogurto;
- druskos ir pipirų.
Pastaba: je turite, galima panaudoti ir smulkintus svogūno laiškus bei saulėje džiovintus pomidorus.
Gaminimas:
1. Makaronus išvirkite pagal instrukciją.
2. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintus svogūną bei salierą. Jiems suminkštėjus, į keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą vištieną, vėliau – tarkuotą parmezano sūrį ir viską gerai išmaišykite. Jeigu turite, kartu keptuvėje galite pakepinti ir svogūnų laiškus su saulėje džiovintais pomidorais.
3. Atskirai indelyje sumaišykite garstyčias su majonezu arba graikišku jogurtu, viską pagardinkite citrinos sultimis bei druska ir pipirais.
4. Išvirusius makaronus kartu su padažu supilkite į keptuvę bei viską gerai išmaišykite.