Šviežių cukinijų paprastai netrūksta nei parduotuvėse, nei turgavietėse, jos sėkmingai dera ir Lietuvoje. Jaunas jas galima valgyti su odele, dėti į salotas, daržovių apkepus, troškinti.
Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, cukinijos – itin naudinga, nekaloringa daržovė, o jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.
„Cukinijos vertingos dėl liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino.Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų: katarkatos, glaukomos progresavimą. Liuteinas ir zeaksatinas taip pat saugo akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.“
Jaunos, lazdelėmis supjaustytos cukinijos gali būti puikus užkandis.
Pasak ekspertės, beta karotenas saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą, o kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio. „Be to, cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2, o jose esančios skaidulos mažina ir alkio jausmą. Jaunos, lazdelėmis supjaustytos cukinijos gali būti puikus užkandis, kaip ir salierų stiebai – į tai turėtų atkreipti dėmesį siekiantys kontroliuoti svorį bei norintys į mitybą įtraukti sveikatai palankesnių produktų priešpiečiams ar pavakariams“, – teigia dr. E.Gavelienė.
Universali, švelnaus skonio daržovė
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad cukinijos tinkamos ne tik kepti ant grilio, taip pat blyneliams ar apkepams, bet ir troškiniams, salotoms, sriuboms. Tarkuotomis jomis galima pakeisti dalį faršo, kad maltinukai būtų sultingesni ir puresni, taip pat įmaišyti į pyragų tešlą, o plonai supjaustytas juostelėmis panaudoti suktinukams ar jomis pakeisti lazanijos lakštus.
Iš jaunų cukinijų pravartu pasigaminti net cukinijų makaronus: tereikia supjaustyti cukiniją išilgai plonais šiaudeliais daržovių skustuku ar spiraline daržovių pjaustykle, o paskui vos kelias minutes juos pakepti.
Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti gardų rizotą su cukinijomis, kuriam citrinos sultys ir aromatinga žievelė suteiks pikantiško skonio.
Rizotas su cukinijomis ir citrinomis
Ingredientai:
- 300 g rizotui tinkamų ryžių (daugelyje parduotuvių rasite specialių apvaliagrūdžių ryžių);
- 1 jauna cukinija;
- 50 g kietojo sūrio, sutarkuoto;
- 2 svogūnai;
- 2 česnako skiltelės;
- 50 g sviesto;
- 1 l vandens;
- 2 sultinio kubeliai;
- 1 citrinos žievelė ir sultys;
- 2 čiobrelių šakelės;
- 2 šaukštai grietinės.
Gaminimas:
1. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, tada sudėkite traiškytą česnaką ir maišydami pakepkite dar 1 minutę. Suberkite ryžius, viską išmaišykite ir pakaitinkite 1–2 minutes, kol ryžiai taps permatomi.
2. Ištirpinkite du sultinio kubelius 1 litre verdančio vandens, tada supilkite samtelį sultinio į ryžius kartu su citrinos sultimis ir čiobreliais. Troškinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami. Kai beveik visas skystis įsigers, įpilkite dar sultinio ir toliau maišykite. Sudėkite stambiai tarkuotą cukiniją ir toliau pilkite sultinį, kartkartėmis pamaišydami, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos.
3. Patiekdami įmaišykite citrinos žievelę, kietąjį sūrį ir grietinę.