2023 12 24

Seniausias ir lietuviškiausias Kūčių patiekalas: jį valgė ir turtuoliai, ir vargšai

„Kūčiukai yra vienas seniausių Kūčių stalo valgių. Tik senieji kūčiukai ne vienam mūsų, įpratusių prie iš mielinės tešlos kepto kūčiuko, anais laikais galėtų pasirodyti keistokais. Pirmiausia todėl, kad bent jau dalis jų buvo virti“ – pasakoja gastronomijos istorikas prof. Rimvydas Laužikas.
Šeimos Kūčių stalas
Šeimos Kūčių stalas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot jo, kūčiukai gali būti vadinami ir universaliausiu Kūčių patiekalu, tinkančiu tiek veganams, tiek ir visavalgiams. Apžvelgiant šio patiekalo istoriją matyti, jog praėjusiame amžiuje kai kuriuose namuose kūčiukai valgyti ne tik su aguonų, bet ir dabar mums įprastu tapusiu migdolų pienu. Tačiau lygiai taip pat juos mėgta derinti ir su dabar jau sunkiai įsivaizduojamais dalykais: sūriu, sviestu ir net lašiniais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas

Artėjant Kūčioms su su prof. R.Laužiku kalbamės apie kūčiukus – patiekalą, be kurio neįsivaizduojamos nė vienas lietuviškų Kūčių stalas.

– Dabar atrodo, kad kūčiukai visada buvo ant mūsų Kūčių stalo. Tačiau ar taip yra iš tiesų? Priminkite, kaip Lietuvos gyventojų virtuvę pasiekė kūčiukai? Kada jie tapo tradiciniu Kūčių stalo patiekalu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis