Anot jo, kūčiukai gali būti vadinami ir universaliausiu Kūčių patiekalu, tinkančiu tiek veganams, tiek ir visavalgiams. Apžvelgiant šio patiekalo istoriją matyti, jog praėjusiame amžiuje kai kuriuose namuose kūčiukai valgyti ne tik su aguonų, bet ir dabar mums įprastu tapusiu migdolų pienu. Tačiau lygiai taip pat juos mėgta derinti ir su dabar jau sunkiai įsivaizduojamais dalykais: sūriu, sviestu ir net lašiniais.
Artėjant Kūčioms su su prof. R.Laužiku kalbamės apie kūčiukus – patiekalą, be kurio neįsivaizduojamos nė vienas lietuviškų Kūčių stalas.
– Dabar atrodo, kad kūčiukai visada buvo ant mūsų Kūčių stalo. Tačiau ar taip yra iš tiesų? Priminkite, kaip Lietuvos gyventojų virtuvę pasiekė kūčiukai? Kada jie tapo tradiciniu Kūčių stalo patiekalu?