1. Saldaus pieno varškę arba neslėgtą panyrą sudėkite į dubenį ir pertrinkite pirštais, kad neliktų gumuliukų. Suberkite cukrų, druską, ciberžolę, sudėkite pasirinktą vanilės formą, viską gerai išminkykite ir leiskite pastovėti, kol ištirps cukrus.
2. Prasijokite ant viršaus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite standžią tešlą. Atgnybkite 40-50 g tešlos ruošinio, iškočiokite apie 15 cm ilgio virvelę, galus suklijuokite vieną prie kito, gražiai pirštais išlyginkite sudūrimą. Taip pakartokite visoms spurgoms.
3. Gilioje keptuvėje arba plokščiame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite po kelias spurgas ir, vartydami mentele, leiskite gardžiai apskrusti iš abiejų pusių. Iš pradžių spurgos nugrims į dugną, vėliau iškils į paviršių čirkšdamos.
4. Spurgas kepkite ant lėtos ugnies - kad spėtų iškepti viduje ir nesudegtų išorėje. Išgriebkite spurgas kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Patiekiant pabarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu. Skanios tiek karštos, tiek ir ataušusios.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Kiaušinį išsukite su cukrumi, įmaišykite varškę. Sudėkite nuluptą ir sutarkuotą obuolį (iš karto, kol nespėjo pajuosti) ir išmaišykite. Suberkite su kepimo milteliais išmaišytus miltus, įberkite druskos ir išminkykite.
2. Puode įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite spurgas ir leiskite į karštus riebalus. Jos turi laisvai plaukioti nesiekdamos dugno. Išvirus vienai pusei, aliejuje apsiverčia pačios.
3. Išgriebtas spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Patiekite pabarstytas milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.
1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).
2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.
Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.
1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.
2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.
3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.
4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.
5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.
Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Pieną užvirinkite, nukelkite ugnies, suberkite kubeliais laužytą šokoladą, leiskite ištirpti ir atvėsti.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Įmaišykite vieną kiaušinį, šokoladinį pieną ir tirpintą sviestą.
4. Varškę išsukite su cukrumi ir antruoju kiaušiniu. Pagardinkite šaukšteliu vanilės ir žiupsneliu druskos.
5. Į keksiukų formeles dėkite truputį šokoladinės tešlos, gerą šaukštą varškės, uždenkite dar trupučiu šokoladinės tešlos.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.
1. Varškę išsukite su kiaušiniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės.
2. Kitame dubenyje persijokite miltus, sumaišykite juos su kepimo milteliais ir druska.
3. Po truputį, po kelis šaukštus, vis maišant, į varškės masę berkite miltus. Tešla turi būti minkšta, tačiau nelipni – visų miltų iš karto nesuberkite, nes jų tiek gali ir nereikėti (tai priklauso nuo kiaušinių dydžio bei varškės drėgnumo).
4. Išminkytą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus ir iškočiokite 1 cm storio lakštą. Supjaustykite jį maždaug 3 cm pločio juostomis. Juostas įstrižais pjūviais padalinkite į norimo ilgio juosteles (lygiagretainio formos tešlos gabalėlius). Kiekvieno gabalėlio centre padarykite išilginį pjūvį, per kurį perkiškite vieną iš tešlos gabalėlio galą, išverčiant jį į priešingą pusę.
5. Kepkite paruoštus žagarėlius įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol žagarėliai išsipūs ir gražiai parus. Išvirusius sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejų. Tuomet perdėkite į lėkštę ar krepšelį ir apibarstykite cukraus pudra.
Iš šio kiekio paruošite apie apie 25–30 varškinių žagarėlių.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.
2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.
4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.
5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.
1. Ištirpinkite ir pravėsinkite sviestą.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, suberkite per sietelį pertrintą varškę, vanilinį cukrų bei supilkite tirpintą sviestą. Išmaišykite. Pamažu suberkite persijotus su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
3. Išmaišykite dar kartą ir galiausiai suberkite smulkintas slyvas (gali būti ir kitokie džiovinti vaisiai, šokolado gabalėliai ir pan.). Supilkite masę į keksiukų formeles.
4. Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 20-30 minučių.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Sodą nugesinkite su šlakeliu actu.
2. Kiaušinius su cukrum gerai išplakite, suberkite vanilinį cukrų, miltus, sodą, varškę ir išminkykite tešlą.
3. Iš paruoštos tešlos formuokite apvalias spurgas ir virkite gerai įkaitintame aliejuje.
4. Iš aliejaus išgriebtas spurgas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė