Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meduoliai – kiekvieno skoniui: nuo minkštų ir storų iki plonesnių ir traškesnių

Be kvapnių meduolių gruodis sunkiai įsivaizduojamas, vieni juos perka, kiti kepa net ne po vieną sykį, pagal skirtingus receptus. Pririnkome jų įvairiems skoniams, bandykite ir rinkite geriausius. Gal taps jūsų tradiciniais?
Kalėdiniai meduoliai
Dekoruoti meduoliukai / Vida Press nuotr.
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Suskleisti
Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus: 225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Miltai: 480.00 g (kvietinių)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas.  Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
  2. Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį,  prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  3. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Minkšti meduoliai
Receptas: Minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai (ir dar 1 valg. šaukšt. tirpinto viršui))
Medus: 180.00 ml (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Juodasis šokoladas: 150.00 g (glajui)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė (tinka ir apelsinas); tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Muskatas: 0.30 arbat. š. (malto; tešlai)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (smulkiai maltų; tešlai)
Kaip gaminti

1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.

3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).

 

6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.

7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Klasikiniai meduoliai, tinkantys eglutei puošti
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 26
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 70.00 g
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Kakava: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 400.00 g (gali prireikti kiek daugiau)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Kaip gaminti

1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.

2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.

3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.

4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.

 

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Minkšti ir purūs meduoliai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Kakava: 1.50 valg. š.
Medus: 200.00 g
Sviestas: 125.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Soda: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 0.50 puodelis
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt.
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Dieną prieš kepant meduolius išsijokite miltus ir kakavą, sumaišykite juos dideliame dubenyje.

2. Sumaišykite grietinėlę su soda, palikite keletui minučių. Medų išvirkite su meduolių prieskoniais, nukelkite nuo ugnies ir įdėkite į gautą masę sviesto. Maišykite, kol visiškai ištirps.

3. Baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu pridėkite cukraus ir supilkite trynius.

4. Į miltus su kakava įmaišykite išplaktus kiaušinius, medų su prieskoniais, grietinėlę su soda, gerai viską išmaišykite. Paruošta tešla bus minkštoka, tad ją suvyniokite į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.

5. Meduolių kepimo dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į 3–4 mažesnes dalis. Tešlą iškočiokite po gabalėlį (likusią dalį laikydami šaldytuve), iš formos išpjaustykite bet kokias meduolių formas. Orkaitėje kepiniai išsipučia, todėl geriau iškočiokite tešlą kuo ploniau.

6. Kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą su suformuotais meduoliais dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–7 minutes (didesniems kepinukams gali prireikti ir 10 minučių).

7. Šie meduoliai yra minkšti ir purūs vos tik iškepę, o laikydami juos sandariame inde galėsite tuo minkštumu mėgautis ir ilgiau.

Suskleisti
Stori minkšti meduoliai
Receptas: Stori minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Medus: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 125.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (L dydžio)
Miltai: 300.00 g
Kakava: 50.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (kupini)
Mielės: 25.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š. (galima berti ir 3)
Apelsino žievelė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (meduoliams patepti)
Šokoladas: 100.00 g (juodojo arba pieniško, glaistui)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite medų, sviestą, miltelinį cukrų ir prieskonius nedideliame prikaistuvyje ir ištirpinkite. Pravėsinkite ir įmaišykite kiaušinį.

2. Miltus sumaišykite su kakava, apelsino žievele, kepimo milteliais ir druska. Į miltus sutrupinkite mieles ir sutrinkite. Supilkite sviesto ir medaus masę, užminkykite tešlą.

3. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.

4. Tešlą kočiokite maždaug 5 mm storio lakštais. Spauskite nesudėtingos formos meduolius, geriausiai tinka su stambiomis apvaliomis detalėmis. Patepkite juos lengvai paplaktu baltymu. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 12–15 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusius meduolius atvėsinkite ant grotelių. Padėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir palikite bent parai pastovėti – meduoliai turi būti minkšti. Prieš patiekdami ištirpinkite šokoladą ir paglaistykite juo meduolius.

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Trapūs imbieriniai meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Medus: 90.00 g
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Sviestas: 140.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (smulkiai maltų)
Kaip gaminti

1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.

3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.

4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltelinis cukrus: 150.00 g (glajui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (tinka ir kiti prieskoniai meduoliams)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Medus: 100.00 g (100 - 150)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - meduoliams ir 1 trynys - glajui)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 450.00 g
Cukrus: 125.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, tirpintą sviestą ir medų, viską gerai išmaišykite.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais (iš karto visų miltų siūlau nenaudoti, galbūt reikės kiek mažiau) ir prieskoniais, į mišinį suberkite į kiaušinių masę ir užminkykite tešlą.
  3. Tešla neturi būti kieta, jos atšaldyti nereikia.
  4. Iškočiokite tešlą iki 0,5-1 cm storio ir formuojame meduolius.
  5. Kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 min, kol iškyla ir šiek tiek paruduoja. (Dujinėje orkaitėje kepa iki 15 min)
  6. Glajui kiaušinio baltymą mikseriu išsukite su milteliniu cukrumi, masė neturėtų būti per skysta, jei skysta reikia įdėti daugiau miltelinio cukraus.
  7. Aptepkite atvėsusius meduoliukus ir pabarstyti pabarstukais.

Labai skanu ir galima dovanoti švenčių proga!

Receptą atsiuntė Paulina G.

Suskleisti
Meduolinis namelis
Receptas: Meduolinis namelis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Margarinas: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kiaušiniai tešlai ir 1 baltymas glajui)
Medus: 100.00 g
Soda: 1.00 arbat. š. (gesinta)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 250.00 g (glajui)
Kaip gaminti
  1. Įmuškite kiaušinius į dubenį, supilkite cukrų, medų, tirpintą margariną ir viską sumaišykite.
  2. Dubenį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite. Kai ištirps cukrus, nukelkite dubenį nuo garų, supilkite į jį sodą ir gerai viską išsukite.
  3. Tuomet suberkite miltus ir užminkykite minkštą tešlą. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar miltų, bet žiūrėkite, kad ji nebūtų kieta. Atšaldyti tešlos nereikia. Iš karto kočiokite ją ir išspauskite norimas figūrėles.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C, su dėkite meduoliukus į kepimo skardą ir, jiems iškilus, traukite lauk.
  5. Pasiruškite glajų: baltymą lengvai išplakite ir po truputį berkite miltelinį cukrų. Glajus turi kristi nuo šaukšo.

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (300 g kvietinių ir 100 g rupių ruginių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 130.00 g
Margarinas: 100.00 g (tirpintas margarinas arba sviestas)
Medus: 100.00 g
Kakava: 1.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Medų, sviestą ir miltelinį cukrų ištirpinkite garų vonelėje.
  2. Atvėsinkite ir sumaišykite su išplaktais kiaušiniais, suberkite sodą ir persijotus sausus produktus.
  3. Užminkykite tešlą, iškočiokite 0,5 cm storio lakštą, spauskite formele meduolius ir kepkite 180 °C orkaitėje 8–10 min. Skanaus!

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs