R.Ribačiauskas tikina, kad kiškis nėra iš tų gyvūnų, kurie maistui lengvai paruošiami. Bet, jei tai daroma profesionaliai, maisto ruošos procesas įveikiamas.
Taigi sumedžiojus kiškį, anot medžiotojo, pirmiausias darbas yra jį numyždinti, t.y. išspausti kiškio šlapimo pūslės turinį, kitaip jis bus nevalgomas.
Anksčiau medžiotojai jį po ėdžiomis dviem dienom pakabindavo, kad mėsa fermentuotųsi ir tik po to lupdavo. Kadangi orai šiltesni, medžiotojas pataria mūsų žiemos sąlygomis kiškį pakabinus palaikyti pusantros savaitės.
Tuomet jau nulupamas kailis ir mėsa verdama tol, kol ją rankomis galima atskirti nuo kaulų, tik tada šeimininkės imasi kiškienos troškinimo.
Šis procesas neįsivaizduojamas be žvėrienos prieskonių, svogūnų ir morkų. Receptų variacijų ne vienas. Bet čia pateikiamas yra vienas populiaresnių.
Kiškio troškiniui reikės:
- Kiškio;
- druskos (pagal skonį);
- 1/2 stiklinės grietinės:;
- 200 g lašinių;
- 1 vnt. lauro lapelio;
- 1 šaukšt. miltų;
- žiupsnelio pipirų;
- 1 stiklinės raudonojo vyno;
- 1 stiklinės sultinio;
- 8–10 vnt. svogūnų
- žvėrienos prieskonių (pagal skonį).
Kiškio paruošimas:
Kai kiškis jau paruoštas ir nuluptas, tinkamas ir šis receptas.
Dalį lašinių supjaustyti pailgais strypeliais ir prismaigstyti į kiškį. Likusius paspirginti, įdėti į kiškį ir apkepinti iš visų pusių.
Sudėti nuvalytas svogūnų galvutes, jas taip pat apkepinti.
Įpilti vyno, sultinio ir uždengus dangčiu troškinti ant mažos ugnies. Baigiant troškinti, sudėti prieskonius. Ištroškintą kiškį supjaustyti gabalais.
Iš skysčio, kuriame buvo troškinamas kiškis, pagaminti padažą: pridėti miltų (arba šaltame vandenyje išplakto krakmolo) ir užvirinti. Padažą sumaišyti su grietine ir pjaustytais žalumynais.
Patiekti su virtomis bulvėmis arba bulvių kroketais ir troškintais raudongūžiais kopūstais arba burokėliais.
Bus labai gardu, o naktį sapnuosite laukinio kiškio sapnus!
Kviečiame ir jus dalyvauti kalėdinių receptų konkurse! Savo patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki gruodžio 22 d.
Trijų laimėtojų laukia puikūs „Santa Maria“ prieskonių rinkiniai!