Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžiotojas apie autentišką kiškienos troškinį ir kodėl būtinai reik tą kiškelį „numyždint“?

Nors didžioji kiškių medžioklė Lietuvoje įsibėgėja likus savaitei iki Kūčių, spustelėjus šaltukui, medžiotojų sąjungos „Gamta“ prezidentas Raimondas Ribačiauskas sako, kad sumedžiotų pavienių kiškių jau pasitaiko. O jei nutiktų taip, kad prieš Kalėdas į jūsų duris pabels medžiotojas su kiškio trofėjumi, paliekame fantastiško troškinio receptą. Tiesa, iki jo laukia kone medžiotojų ritualo vertas darbelis.
Troškinta triušiena
Troškinta kiškiena / Vida Press nuotr.

R.Ribačiauskas tikina, kad kiškis nėra iš tų gyvūnų, kurie maistui lengvai paruošiami. Bet, jei tai daroma profesionaliai, maisto ruošos procesas įveikiamas.

Taigi sumedžiojus kiškį, anot medžiotojo, pirmiausias darbas yra jį numyždinti, t.y. išspausti kiškio šlapimo pūslės turinį, kitaip jis bus nevalgomas.

Anksčiau medžiotojai jį po ėdžiomis dviem dienom pakabindavo, kad mėsa fermentuotųsi ir tik po to lupdavo. Kadangi orai šiltesni, medžiotojas pataria mūsų žiemos sąlygomis kiškį pakabinus palaikyti pusantros savaitės.

Tuomet jau nulupamas kailis ir mėsa verdama tol, kol ją rankomis galima atskirti nuo kaulų, tik tada šeimininkės imasi kiškienos troškinimo.

Šis procesas neįsivaizduojamas be žvėrienos prieskonių, svogūnų ir morkų. Receptų variacijų ne vienas. Bet čia pateikiamas yra vienas populiaresnių.

Kiškio troškiniui reikės:

  • Kiškio;
  • druskos (pagal skonį);
  • 1/2 stiklinės grietinės:;
  • 200 g lašinių;
  • 1 vnt. lauro lapelio;
  • 1 šaukšt. miltų;
  • žiupsnelio pipirų;
  • 1 stiklinės raudonojo vyno;
  • 1 stiklinės sultinio;
  • 8–10 vnt. svogūnų
  • žvėrienos prieskonių (pagal skonį).

Kiškio paruošimas:

Kai kiškis jau paruoštas ir nuluptas, tinkamas ir šis receptas.

Dalį lašinių supjaustyti pailgais strypeliais ir prismaigstyti į kiškį. Likusius paspirginti, įdėti į kiškį ir apkepinti iš visų pusių.

Sudėti nuvalytas svogūnų galvutes, jas taip pat apkepinti.

Įpilti vyno, sultinio ir uždengus dangčiu troškinti ant mažos ugnies. Baigiant troškinti, sudėti prieskonius. Ištroškintą kiškį supjaustyti gabalais.

Iš skysčio, kuriame buvo troškinamas kiškis, pagaminti padažą: pridėti miltų (arba šaltame vandenyje išplakto krakmolo) ir užvirinti. Padažą sumaišyti su grietine ir pjaustytais žalumynais.

Patiekti su virtomis bulvėmis arba bulvių kroketais ir troškintais raudongūžiais kopūstais arba burokėliais.

Bus labai gardu, o naktį sapnuosite laukinio kiškio sapnus!

Kviečiame ir jus dalyvauti kalėdinių receptų konkurse! Savo patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki gruodžio 22 d.

Trijų laimėtojų laukia puikūs „Santa Maria“ prieskonių rinkiniai!

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Santa Maria prieskoniai
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Santa Maria prieskoniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs