Svarbūs patarimai kepantiems šašlykus:
Šašlykui specialistas pataria rinktis šviežią mėsą arba atšaldytą, tačiau jokiu būdu ne atšildytą: pastaroji yra sausesnė, mat šaldymo metu mėsa praranda drėgmę. Šviežią mėsą galima atskirti iš standumo, tolygios, natūralios spalvos. Skirtingos mėsos rūšys savo spalva skiriasi – kiaulienos sprandinė būna nuo rausvos iki raudonos, nugarinė – rausva ar šviesiai raudona, jautiena – raudona ar net vyšninė.
Šašlykui galite naudoti bet kokios rūšies mėsą. Puikūs patiekalai išeina tiek iš vištienos ar kalakutienos, avienos, jautienos ar žuvies. Vis dėlto, Lietuvoje populiariausia mėsa šašlykui yra kiaulienos sprandinė. Ją paprasta paruošti ir nesudėtinga gerai iškepti. Ant žarijų kepama liesesnė mėsa neretai tampa perdėm sausa, tuo tarpu net ir gerai iškepta sprandinė paprastai išlieka minkšta ir sultinga
Pasak pašnekovo, kad visi iškylos dalyviai sočiai užkąstų, mėsos turėtų būti 250 – 400 gramų vienam suaugusiam žmogui. Mėsą supjaustę 3-5 cm storio kubeliais, galite pradėti ją ruošti kepimui.
Kai kuriuose kraštuose, pavyzdžiui, Gruzijoje ar Armėnijoje, šašlykas būna kepamas iš nemarinuotos mėsos, kuri prieš kepimą tiesiog pasūdoma ar pabarstoma prieskoniais. Lietuvių skoniui labiau įprasta šašlyką marinuoti. Mūsuose labiausiai paplitęs ir greičiausias marinavimo būdas naudojant rūgštinį marinatą. Jam tinka vynas, citrusinių vaisių – laimų, citrinų, − taip pat kivių ar ananasų sultys, obuolių sidras, actas.
„Geriausiais marinavimo laikas yra nuo 12 iki 24 valandų, tačiau tai labiau rekomendacija nei taisyklė. Tinkamai paruoštą mėsą – supjaustytą smulkesniais gabaliukais, pagardintą kiek didesniu prieskonių kiekiu ir išmaišytą intensyviai masažuojant, − galima kepti ir vos po kelių valandų marinavimo. Svarbu atsiminti, kad šašlykų marinatą turi sudaryti trys pagrindinės dalys. Tai − rūgštis, kuri suminkština mėsą, prieskoniai ir prieskoninės žolelės bei aliejus, kuris neleidžia mėsai išsausėti ir dar praturtina kepsnio skonį“, − sako ekspertas.
Nors ruošiant šašlyką kepimui Lietuvoje tebevyrauja tradiciniai receptai, neįsivaizduojami be acto ir svogūnų marinate, A.Poleninas pastebi, kad šio patiekalo mėgėjai vis labiau linksta eksperimentuoti. „Gurmanišku atradimu gali tapti aluje, pasukose ar jogurte, juodojoje arbatoje, pomidorų ar granatų sultyse marinuotas šašlykas, taip pat su apelsinais ar ananasais marinuota mėsa. Šie ingredientai suteikia puikų skonį ir suminkština mėsą, tik, žinoma, svarbu nepamiršti parinkti tinkamų prieskonių ir žolelių“, – teigia specialistas.
Anot jo, jautienos ir avienos šašlykui puikiai tinka rozmarinas, raudonėlis, bazilikas ar kalendra, tuo tarpu veršienai ir kiaulienai pagardinti specialistas rekomenduoja švelnesnius prieskonius ir žoleles, tokias kaip čiobrelis.
„Šašlykui kepti tinka lapuočių arba vaismedžių malkos. Spygliuočių medienos rekomenduojama vengti – joje esančios sakingos dervos gali pakenkti mėsos aromatui ir skoniui, padaryti kepsnį kartesnį“, – sako A.Poleninas primindamas, kad malkas gali atstoti ir jau paruoštos anglys, kurių galima įsigyti parduotuvėse.
Pasak pašnekovo, kad žarijos jau tinkamos mėsai kepti, paprasčiausia nustatyti palaikius delną 10-15 cm atstumu virš kepsninės. Jei kaitra juntama, bet ji nepriverčia nedelsiant atitraukti rankos – galima pradėti kepti.
A.Poleninas sako, kad šašlyką iškepti trunka 15-20 minučių. Žinoma, laikas labai priklauso nuo mėsos gabaliukų dydžio, oro sąlygų, žarijų kaitros, naudojamų malkų ar anglių ir kitų sąlygų. Šašlyką ekspertas pataria kepti tol, kol gabaliukai ant iešmo bus tolygiai apskrudę iš visų pusių. Atminkite, kad tiek kiaulieną, tiek vištieną patiekti galima tik gerai iškeptą.
Pašnekovas siūlo drėkinant kepamą mėsą nepersistengti ir daryti tai tik tada, kai įsiliepsnoja ant žarijų lašantys riebalai.
„Tačiau jei kepdami daugiau dirbate ugniagesiu, o ne kepėju, šašlyką geriau visai nuimti nuo žarijų ir dar kelias minutes luktelėti, nes žarijos dar pernelyg kaitrios. Kita vertus, jeigu joms kaitros trūksta, drėkindami mėsą galime jos apskritai neiškepti“, – sako jis. Vis dėlto, retkarčiais marinatu patepama ar pašlakstoma kepama mėsa ne taip greit džius, bus sultingesnė ir aromatingesnė.
O dabar laikas rinktis receptą:
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((kiauliena, jautiena, vištiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Prieskoniai:
1.00 žiupsnelis ((chmeli suneli prieskoniai))
Pipirai:
1.00 žiupsnelis ((žirneliais))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus – žiedais, prieskonius sutrinkite trintuvėje.
- Mėsą sudėkite į indą, suberkite prieskonius ir svogūnus bei viską gerai permaišykite.
- Supilkite į mėsą granatų sultis ir gerai viską permaišykite, tada supilkite aliejų ir dar kartą gerai sumaišykite. Marinuokite mėsą vieną parą, o druską suberkite likus kuriam laikui iki šašlykų kepimo.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
- Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
- Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((jautiena, kiauliena, vištiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
- Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Druska:
1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, šviežiai maltus juoduosius pipirus, česnaką iki vientisos masės.
- Gautu marinatu užpilkite mėsą, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis. Druska gardinkite prieš kepimą.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsa:
2.00 kg ((kiauliena, jautiena, vištiena))
Actas:
2.00 valg. š. ((ryžių))
Kaip gaminti
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Trintuve sutrinkite ir sumaišykite petražoles, sojų padažą, medų, augalinį aliejų, česnaką, ryžių actą iki vientisos masės.
- Mėsą užpilkite gautu marinatu ir uždenkite plėvele. Marinuokite nuo 30 minučių, jeigu reikia greitai, iki paros.
Suskleisti
Ingredientai
Agurklės lapai: (dekorui) 1.00 sauja
Kmynai:
1.00 arbat. š. (malto indiško kumino - marinatui)
Gelsvė: (0,5 - marinatui) 1.00 arbat. š.
Karis:
1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Jogurtas:
150.00 g (natūralaus - marinatui)
Citrinos:
1.00 vnt. (sulčių - marinatui)
Kaip gaminti
- Krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir jogurtas) 2–3 val.
- Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip krūtinėlę ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
- Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite krūtinėlę ir žiedinius kopūstus.
- Kepkite ant grilio, kol apskrus. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.
Receptą atsiuntė Edita A.
Suskleisti
Ingredientai
Persikai:
1.00 vnt. (indelis konservuotų - šašlykui ir persikų skysčio esančiame skardinėje - marinatui)
Druska:
2.00 žiupsnelis (pagal skonį - mėsai ir marinatui)
Aliejus:
1.00 st. (1/4 - marinatui)
Kaip gaminti
- Ruošimas: mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį.
- Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val.
- Persikus supjaustykite.
- Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus.
- Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu.
- Skanaus!
Receptą atsiiuntė Janina M., Alytus
Suskleisti
Ingredientai
Jogurtas:
125.00 ml (natūralaus - marinatui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui)
Mėtos:
2.00 arbat. š. (smulkintų,šviežių - marinatui)
Kaip gaminti
- Česnaką sitrinkite, mėtas smulkiai supjaustykite ir suberkite į jogurtą, suberkite paprikų miltelius.
- Marinatą gerai išmaišykite ir užpilkite ant gabaliukais pjaustytos vištienos mėsos.
- Gerai išmaišykite ir palikite 6 val. pasimarinuoti.
- Tada nuluptą svogūną supjaustykite gabaliukais, cukiniją – ratukais, papriką – didesniais gabaliukais.
- Verkite viską iš eilės. Kepkite kepsninėje nuolat vartydami.
Receptą atsiuntė Janina M., Alytus
Suskleisti
Ingredientai
Aitriųjų pipirų padažas 1.00 arbat. š.
Granatų sulčių padažas (arba truputis granatų sulčių) 1.00 valg. š.
Jūros druska (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.
3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.
4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.
5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA