Pavyzdžiui, daugelio taip mėgstama lašiša tamsiomis rudens dienomis gali padėti papildyti vitamino D atsargas, o ją pagaminti neprireiks nei daug laiko, nei ingredientų. Kulinarijos meistrai dalinasi trimis idėjomis, kaip įtraukti lašišą į savo valgiaraštį, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.
Lašiša – puikus pasirinkimas norintiems maitintis sveikiau. Mitybos specialistų teigimu, šioje žuvyje yra daug baltymų ir gerųjų riebalų, kurie – itin reikalingi žmogaus organizmui. Lašišoje taip pat esančios omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti atmintį, o vitaminas B – sumažinti nuovargio jausmą.
Be to, 100 gramų šviežios lašišos yra 16 mikrogramų vitamino D, būtino stipriam imunitetui. Nors žmogaus organizmas geriausiai vitaminu D apsirūpina iš saulės, atėjus tamsiajam sezonui vitamino D atsargas mitybos specialistai rekomenduoja papildyti į savo valgiaraštį dažniau įtraukiant šią šviežią riebią žuvį.
Skanu, lengvai paruošiama ir nebrangu
Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė sako, kad lašiša – net tik sveika, bet ir skani bei lengvai paruošiama žuvis. Jai pagaminti nereikia daug laiko ir ingredientų – lašišą galima kepti ir patiekti su namuose turimomis daržovėmis, pasigaminti greitą sriubą ar net pasisūdyti ir vėliau visą savaitę turėti pusryčiams ar užkandžiams.
„Daugelis mano, kad tinkamai paruošti lašišą prireikia daug laiko, tačiau tai nėra tiesa. Iš tiesų, šios riebios žuvies patiekalai labai tinka greitą gyvenimo tempą gyvenantiems žmonėms – užtenka lašišą kartais tik pašauti į orkaitę ir po 15 minučių ji būna jau paruošta. O derinant šią žuvį su įvairiausiomis daržovėmis ar kitais garnyrais, galima pagaminti ne tik gardžią, bet ir maistingą vakarienę ar pietus“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi kulinarijos meistrų receptais su lašiša.
Kepta lašiša su daržovėmis
Orkaitėje iškepta lašiša bus nepaprastai minkšta ir sultinga, o pagaminti prireiks vos pusvalandžio. Šiam receptui jums reikės:
- 0,5 kg šviežios skrostos atlantinės lašišos;
- 3 v. š. aliejaus;
- 0,25 puodelio citrinos sulčių;
- 2 skilt. česnako;
- 1 v. š. šviežių krapų;
- druskos, pipirų (pagal skonį);
- 2 vnt. saldžiųjų bulvių;
- 340 g smidrų;
- pusės svogūno;
- pusės citrinos.
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 220° laipsnių. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį. Kol orkaitė kaista, pasigaminkite marinatą lašišai: mažame dubenėlyje suplakite aliejų, citrinos sultis, česnaką, krapus, druską ir pipirus. Du šaukštus marinato atidėkite vėlesniam naudojimui. Lašišos filė sudėkite į negilų indą, supilkite pusę marinato ir įdėkite į šaldytuvą marinuotis kol ruošite daržoves.
Nuplaukite ir nuskuskite saldžiąsias bulves, supjaustykite jas plonomis riekelėmis. Bulvių griežinėlius sudėkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite likusia puse marinato. Kepkite orkaitėje 10 minučių, tuomet išimkite skardą ir bulves perstumkite į vieną pusę, kad liktų vietos smidrams ir svogūnui. Apšlakstykite smidrus ir svogūną atidėtais 2 šaukštais marinato. Šiek tiek pamaišykite ir tada tolygiai išdėliokite plonu sluoksniu šalia saldžiųjų bulvių. Grąžinkite skardą į orkaitę ir kepkite dar 5 minutes.
Po 5 minučių išimkite skardą iš orkaitės ir padarykite vietos viduryje lašišos filė. Ant kiekvienos lašišos filė uždėkite citrinos griežinėlį ar du ir pabarstykite šiek tiek druskos bei pipirų. Grąžinkite kepimo skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar 10–15 minučių arba kol lašiša lengvai atsiskirs šakute. Saldžiųjų bulvių griežinėliai turėtų būti minkšti, o smidrai – traškiai minkšti.
Sūdyta lašiša
Lašišos likučius galima pasūdyti ir turėti skanų bei nebrangiai pagamintą ingredientą įvairiems pusryčių patiekalams ar užkandžiams. Jums reikės:
- šviežios skrostos atlantinės lašišos;
- pipirų;
- druskos;
- cukraus;
- krapų.
Gaminimas. Lašišą nuplaukite ir šiek tiek nusausinkite. Iš abiejų pusių ištrinkite prieskonių mišiniu bei apdėliokite smulkintais krapais. Taip paruoštus gabaliukus apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į gilesnį indelį oda į apačią.
Indelį laikykite šaldytuve ir kas 12 valandų žuvį vis apverskite. Labai svarbu neišpilti susidariusio sūrymo – jo nebereikės tik tuomet, kai lašiša pakankamai įsisūdys. Taip pasūdytą žuvį galima ragauti jau po 1–2 dienų, tačiau dėl idealaus skonio rekomenduojama ją palaikyti apie 3–4 dienas – ilgiau sūdyta lašiša turės ryškesnį skonį.
Lašišai pakankamai įsisūdžius, ją ištraukite iš sūrymo, nubraukite prieskonių ir krapų likučius – skanaukite! Likučius, susuktus į švarią maistinę plėvelę ar sudėtus į sandarų maisto indelį, galima laikyti šaldytuve dar 3–5 dienas.
Lašišos sriuba
Sotūs ir sušildantys pietūs – vos per pusvalandį. Jiems paruošti reikės:
- 450 g šviežios skrostos atlantinės lašišos;
- 4 v. š. sviesto;
- 1 vnt. poro;
- 5 puodelių vandens;
- 450 g bulvių;
- 1 vnt. morkos;
- 1 puodelio šviežių krapų;
- 1 puodelio riebios grietinėlės;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Pašalinkite odą nuo lašišos ir atidėkite. Lašišą supjaustykite stambiais gabalėliais, pašalinkite kaulus, jei tokių yra. Sriubos puode ištirpinkite sviestą, jame apie 10 minučių apkepkite porus, dažnai maišydami, kol jie suminkštės. Kol kepa porai, į atskirą puodą supilkite 5 puodelius vandens, sudėkite lašišos odelę ir užvirkite. Tada sumažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
Nukoškite sultinį ir supilkite į puodą su porais. Kartu sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir morkas, pusę šviežių krapų. Virkite apie 10 minučių arba kol bulvės taps minkštos. Į sriubą įdėkite lašišos gabalėlius ir grietinėlę. Virkite ant silpnos ugnies iki kol išvirs lašiša – apie kelias minutes. Sudėkite likusius krapus, paskaninkite druska ir pipirais. Mėgaukitės!