Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėgstate riebią mėsą, grietinę ar varškę? Mitybos specialistas pateikia sveikesnių alternatyvų

Septintame amžiuje gyvenęs garsus kinų medicinos pradininkas, Sui ir Tang dinastijų valdovų asmeninis gydytojas Sun Simiao, turbūt pirmasis pastebėjo tiesioginį mitybos ir sveikatos ryšį. Medicinos karaliumi pramintas atsiskyrėlis savo traktate apie mediciną smulkiai aprašė teigiamą ir neigiamą maisto poveikį žmogaus organizmui, jo svarbą ligos eigai bei gydymui. Kad maistas gali būti kaip vaistas, pritaria ir mitybos specialistas Gediminas Čižauskas.

Grietinę mitybos specialistas siūlo keisti sojų ar kokosų pienu, mat pastarasis turi daug maistinių skaidulų ir mineralinių medžiagų bei vitaminų C, E, B1, B3, B5 ir B6. Šis produktas tinkamas ne tik metantiems svorį, mat 100 ml kokosų pieno tėra 154 kcal, bet ir netoleruojantiems laktozės, nes, kitaip nei karvės piene, jame šio alergeno nėra.

„Kokosų pienas dažnam vis dar atrodo egzotika, tačiau jo panaudojimo būdai ir teikiama nauda turėtų padrąsinti įprastą pieną ir grietinę keisti augaliniu, nes net virškinamas jis 3 kartus lengviau.

Taip, kaip maitinosi seneliai, nebeatitinka mūsų gyvenimo būdo ir organizmo poreikių, tad nereikėtų bijoti į savo racioną įvesti naujų, sveikesnių produktų alternatyvų.

Be to, kad sumažinus suvartojamos grietinės ir kitų riebalų kiekį, mityba tampa sveikesnė ir sumažinamas cholesterolio atsiradimo pavojus, kokosų piene esantis manganas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kalis – sumažinti kraujospūdį, vitaminas C – stiprinti imunitetą, o cinkas – pristabdyti vėžinių ląstelių augimą, – sako sveikos gyvensenos specialistas G. Čižauskas. – Taip, kaip maitinosi seneliai, nebeatitinka mūsų gyvenimo būdo ir organizmo poreikių, tad nereikėtų bijoti į savo racioną įvesti naujų, sveikesnių produktų alternatyvų. Žinoma, nesveikus produktus pakeitę sveikesniais, iškart sveikesni netapsite, tačiau tinkama ir subalansuota mityba bei aktyvus gyvenimo būdas daugumą sveikatos problemų tikrai gali pakoreguoti.“

Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
Receptas: Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 450.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 čili miltelių)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio šviežių)
Bazilikai: 1.00 vnt. (keli lapeliai - šviežių)
Ryžiai: 1.00 st. (arba 236 ml)
Daržovių sultinys: 1.00 puodelis (0,5)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (2 gabalėliai filė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Šlakelį kokosų pieno sumaišykite su krakmolu ir atidėkite.
  2. Likusį kokoso pieną pilkite į puodą, suberkite pipirus, druską, raudonėlį, maltą aitriąją papriką ir imbierą.
  3. Ryžius užpilkite verdančiu sultiniu, tada supilkite į kokosų masę ir leiskite jai užvirti.
  4. Užvirus įmaišykite likusį kokoso pieną, suberkite žalumynus ir įdėkite nesmulkintus lašišos gabalėlius.
  5. Kaitrą sumažinkite, kad viskas vos burbuliuotų ir troškinkite apie pusvalandį.
  6. Patiekite apibarstę sūriu ir žalumynais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Sriuba su kokosų pienu
Receptas: Sriuba su kokosų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 250.00 g (filė)
Makaronai: 100.00 g (rytietiškų lakštinių)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Skardinė kokosų pieno 250.00 ml
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį džiovintų)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Salierai: 1.00 vnt. (pagal skonį lapkočių)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.

2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite, svogūną ir česnaką sukapokite, imbierą sutarkuokite ir su gabalėliu aitriosios paprikos pakepinkite svieste.

3. Kai daržovės pagels, sumeskite vištienos juosteles ir dar 8 minutes pakepkite.

4. Į gilesnį puodą supilkite sultinį, kokosų pieną, sukrėskite kepintas daržoves, vištienos juosteles, suberkite kalendras ir virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

5. Tada suberkite makaronus ir virkite, iki jie suminkštės.

6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

7. Tiekite išpilstytą į nedidelius indelius. Puoškite smulkintais salierų lapeliais ir aitriosios paprikos gabalėliais.

Suskleisti
Daržovių padažas su kokosų pienu
Receptas: Daržovių padažas su kokosų pienu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Porai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (konservuoti savo sultyse)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 30.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Svogūną, česnako skiltelę ir porą apkepkite, sudėkite smulkiai supjaustytas morkas ir troškinkite su šlakekiu vandens kol šiek tiek suminkštės.
  2. Sudėkite salierą ir pomidorus, viską dar šiek tiek patroškinkite.
  3. Supilkite kokosų pieną, viską sutrinkite, pagardinkite druska ir cukrumi.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com

Suskleisti
Ananasų sulčiu ir kokosų pieno gaiva
Receptas: Ananasų sulčių ir kokosų pieno gaiva „Virgin Pina Colada“
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Ledo kubeliai 10.00 vnt.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (cukranendrių)
Kokosų pienas: 400.00 ml
Sultys: 1.00 l (ananasų)
Kaip gaminti

1. Į kokteilinę supilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, ledukus ir apie 200 ml ananasų sulčių. Turinį gerai išplakite, kol ištirps cukrus.

2. Supilkite likusias sultis ir pabaikite plakti. Supilstykite į stiklines ir patiekite iškart. Ilgiau laikoma gaiva išsisluoksniuoja, dėl to patiekiant vėliau išplakite dar kartą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Veganiškas troškinys su kokosų pienu
Receptas: Veganiškas troškinys su kokosų pienu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pupelės: 120.00 g (apie 30 žalių ankštinių pupelių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų)
Kario lapai (3-4) 3.00 vnt.
Garstyčių sėklos 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 4.00 g (pusė arbat. š.)
Kalendros: 20.00 g (saujelė kapotų šviežios kaledros lapelių)
Kokosų pienas (1 skardinė) 400.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite. Sudėkite kapotus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.

3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite. Sudėkite bulves, morkas ir pupeles ir dar apie 2 minutes apkepkite.

4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.). Paskaninkite druska.

5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs. Suberkite kapotus kaledrų lapelius, išmaišykite ir patiekite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, populiariausi Lietuvoje yra šie maisto produktai:

  • riebus pienas, varškė, sūris, sviestas;
  • riebi kiauliena, dešros, lašiniai;
  • kepti ir rūkyti produktai;
  • margarinai, majonezai, prastos kokybės aliejai;
  • cukrus, saldainiai, konditerijos gaminiai;
  • bulvės, duona.

Tom Kha sriubos receptas

Tom Kha sriuba.
Tom Kha sriuba.

Tai skani ir šiek tiek rūgštoka vištienos sriuba su kokosų pienu, pievagrybiais ir pomidorais. Pagardinta autentišku Tailando virtuvės stiliumi – paprastomis ir žaliosiomis citrinomis, alpinijomis ir kalendra.

Jei sriubą išvirsite be vištienos gabaliukų, ji patiks ir vegetarams.

Jums reikės:

  • 1 pakelio „Santa Maria“ Tom Kha sriubos prieskonių mišinio,
  • 400 ml „Santa Maria“ kokosų pieno,
  • 600 ml vandens,
  • 3 vištienos filė, supjaustytos smulkiais kubeliais,
  • 3 pomidorų, supjaustytų kubeliais,
  • 7 pievagrybių, supjaustytų griežinėliais,
  • smulkintų šviežių kalendrų.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite Tom Kha sriubos prieskonių mišinį, kokosų pieną, vandenį ir kaitinkite, kol užvirs.
  2. Sudėkite vištienos filė kubelius, sumažinkite ugnį ir 5–7 minutes virkite ant silpnos ugnies, kol vištiena sukietės ir pabals.
  3. Sudėkite pomidorus, pievagrybius ir pakaitinkite.
  4. Papuoškite susmulkintomis šviežiomis kalendromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?