Daugiau straipsnių

Meilė nuo pirmo gurkšnio: lietuviškas kefyras – sveikatai ir grožiui

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kefyras – žmonių kulinarinio išradingumo ir bakterijų bendro darbo rezultatas. Šis fermentuotas pieno gėrimas – tikras stebuklas sveikatai palankesnę mitybą pasirinkusiems žmonėms. Kefyras naudingas ne tik kaip gėrimas, jis praturtina daugelio patiekalų gamybą – purumo suteikia blyneliams, drėgnumo kepiniams, kaip pagrindinis ingredientas pasirenkamas ruošiant padažus ir glotnučius su vaisiais.

Berniukas

Pasak UAB „Rivona“ Alytaus pieninės produktų gamybos vadovės Laimos Balionienės, kefyras perkamas ištisus metus, ne tik vasarą, kai gaminami šaltibarščiai.

„Kefyras gali būti mažiau kaloringas, 2,5 proc. riebumo, ir riebesnis – 6 proc. Tai rauginto pieno produktas, kurį galima gerti atskirai ir naudoti kitų patiekalų gamybai – pyragams, blyneliams, desertams“, – sako gamybos vadovė.


Kefyras ne tik aprūpina organizmą svarbiais mikroelementais, bet yra ir puikus dietinis produktas, gerinantis virškinimą, turintis naudingųjų bakterijų, taip pat pasižymintis ir kitomis vertingomis savybėmis.

Gamybai naudojamas kefyro grybo raugas

Alytaus pieninėje kefyras gaminamas naudojant kefyro grybo raugą, kurį sudaro pieno rūgšties bakterijos ir mielės. Rūgimo procesas trunka apie 24 valandas, kol bakterijos ir mielės paverčia pieną į rūgštų gėrimą.

Pieninėje gaminamas „Piemenėlio“ 2,5 proc. riebumo kefyras pilstomas į 500 ml ir 1000 ml plastikinius butelius ir vieno litro maišelius. Produktą iš butelių patogu naudoti, o jeigu pirkėjai ieško ekonomiškesnio varianto – perka maišeliais. Ir vienoje, ir kitoje pakuotėje kefyro kokybė ir skonis nesiskiria.

Puikus dietinis produktas

„Kefyras gali būti vartojamas kasdieninėje mityboje, o konkretus kiekis yra derinamas su individualiais mitybos poreikiais ir sveikatingumo tikslais, derinant su įvairiapuse ir subalansuota mityba“, – teigia L.Balionienė.

Laima Balionienė
Laima Balionienė

Kefyre yra vitaminų C, K ir B grupės, mineralų – kalcio, fosforo, kalio, seleno, magnio, cinko ir vario. Kefyre esančios aminorūgštys reguliuoja baltymų, gliukozės ir lipidų apykaitą, padeda lengviau mesti svorį, stiprina imuninę sistemą.

Kefyre esančios gerosios bakterijos skatina virškinimo sistemos veiklą, peristaltiką, mažina vidurių pūtimą, gali atstatyti medžiagų apykaitos sutrikimus, gerina apetitą, suaktyvina skrandžio sulčių išsiskyrimą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, stiprina imunitetą.

Kefyre gausu triptofano, raminančio nervų sistemą, biotino, padedančio organizmui pasisavinti B grupės vitaminus, kurie svarbūs inkstų, kepenų ir nervų sistemos veiklai.

Kefyras taip pat tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Kefyre esančios maistinės medžiagos, vitaminai palankiai veikia odą, atjaunina, išlygina mažas raukšles.

Sveikuoliški gėrimai – jau paruošti vartoti

Iš kefyro galima pasigaminti sveikų ir skanių gėrimų su įvairiais priedais – Alytaus pieninė siūlo išbandyti jau paruoštą kefyro gėrimą su avietėmis ir juodaisiais serbentais ir natūraliomis maistinėmis skaidulomis.

Taip pat gaminamas ypač vertingas dietinis produktas – „Piemenėlio“ raugintos pasukos. Šiame produkte yra daug baltymų, pieno cukraus laktozės, fermentų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tai sveikuoliškas, dietinis produktas, turintis tik 0,3 proc. riebalų, idealiai tinkantis tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis, taip pat naudingas gerti sergant ateroskleroze, kepenų ligomis, mažakraujyste, inkstų ir širdies ligomis, cukriniu diabetu ir kt.

Alytaus pieninėje gaminami raugintų pasukų gėrimai, pagardinti vaisiniais priedais. Vienas iš populiariausių – raugintų pasukų gėrimas su slyvomis. „Kasmet asortimentą papildome naujais pasukų gėrimais: su kokosais ir ananasais, citrusiniais vaisiais ir ananasais, mangais ir pasifloromis“, – pasakoja L.Balionienė.

Mieliniai blyneliai su kefyru ir šokolado gabaliukais

Shutterstock nuotr./Blynai
Shutterstock nuotr./Blynai

Vakarienei išsikepkite blynelių – valgys ir vaikai, ir suaugusieji. Tai tobulas pasirinkimas, kai norisi pasilepinti, skaniai ir sočiai pavalgyti.

Reikės:

  • 250 ml „Piemenėlio“ kefyro,
  • 250 g miltų,
  • 2 vnt. kiaušinių,
  • 1 arbat.š. sausų mielių,
  • 1 arbat.š. vanilės ekstrakto,
  • 2 valg.š. klevų sirupo,
  • 50 g. šokolado drožlių ar gabaliukų.

Gaminimas:

  1. Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis.

  2. Supilkite kefyrą, išplaktus kiaušinius. Pagardinkite sirupu ir vanile. Įmaišykite šokolado drožlių, jei tokių neturite, galite sukapoti ar sutarkuoti šokolado plytelę.

  3. Leiskite tešlai pastovėti apie 30 min. šiltai.

  4. Jei tešla per daug tvirta, galite įpilti šiek tiek šilto pieno.

  5. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir dėkite tešlą šaukštu – kepant blyneliai išsipūs.

Savaitgalio vakarienei – burnoje tirpstantys keksiukai su kefyru

Shutterstock nuotr./Keksiukai
Shutterstock nuotr./Keksiukai

Sveikatai palankesni keksiukai: vietoj kvietinių miltų – avižiniai dribsniai, vietoj pridėtinio cukraus – bananas.

Reikės:

  • 1 puodelio avižinių dribsnių,
  • ¾ puodelio „Piemenėlio“ kefyro,
  • 1 vnt. banano,
  • 1 vnt. L dydžio kiaušinio,
  • 100 g sviesto,
  • 1 arbat.š. vanilės ekstrakto,
  • 1 arbat.š. kepimo miltelių,
  • 1 vnt. citrinos žievelės,
  • ¾ puodelio šviežių ar šaldytų uogų.

Gaminimas

  1. Avižinius dribsnius sumaišykite su kepimo milteliais.

  2. Šakute sutrinkite bananą, supilkite tirpintą sviestą, sumaišykite su likusiais ingredientais.

  3. Į šlapius produktus supilkite dribsnius, užmaišykite tešlą.

  4. Supilstykite tešlą į keksiuko formas ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25-30 min.

  5. Iškeptiems keksiukams leiskite atvėsti 10 min.

Kefyro tortilijos keptuvėje

Shutterstock nuotr./Naminės tortilijos
Shutterstock nuotr./Naminės tortilijos

Kepant tortilijos išsipučia kaip pagalvėlės. Tai gardus paplotėlis, tinkamas valgyti su įvairiais įdarais ar tik pagardintas tirpintu sviestu, tepamu sūreliu. Iš nurodyto kiekio iškepsite 8 dideles tortilijas.

Reikės:

  • 2 puodelių kvietinių miltų,
  • 1 arbat.š. kepimo miltelių,
  • 3 valg. š. aliejaus,
  • 1/2 puodelio vandens,
  • 1 puodelio „Piemenėlio“ kefyro,
  • druskos.

Gaminimas:

  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, persijokite, supilkite kefyrą, vandenį, aliejų ir užmaišykite tešlą.

  2. Tešlą padalinkite į 8 dalis, suformuokite rutuliukus, uždenkite ir palikite pastovėti 30 min.

  3. Stalviršį pabarstykite miltais ir kočiokite norimo dydžio tortilijas.

  4. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite po vieną tortiliją iš abiejų pusių.

  5. Valgykite kol šilta iš karto, pagardintą tirpintu sviestu, tepamu sūreliu ar daržovių gabaliukais.

Paskutinis vakaro patiekalas – kefyro glotnutis

Shutterstock nuotr./Kefyro gėrimas
Shutterstock nuotr./Kefyro gėrimas

Jei norite išsaugoti dailias kūno linijas, gražią veido odą, per vakarienę neperkraukite skrandžio, pakaks sotaus ir nepaprastai gardaus kefyro glotnučio.

Reikės:

  • 250 ml „Piemenėlio“ kefyro,
  • 1 vnt. banano,
  • 200 g šaltalankių,
  • 2 arbat. š. linų sėmenų,
  • 1 arbat. š. medaus,
  • saujelės susmulkintų graikinių riešutų.

Gaminimas:

Mikseriu viską suplakite, pagal skonį įdėkite medaus. Šaltalankius galima keisti kitomis šaldytomis uogomis ar šviežiais vaisiais.

Skanaus!