Išaugusią meksikietiškiems patiekalams reikalingų ingredientų, specialių prieskonių bei padažų paklausą fiksuoja ir prekybininkai. Lietuviai vis dažniau perka ir kukurūzų traškučius, tortilijas, nuosekliai auga ir avokadų pardavimai.
Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, išbandyti meksikietiškus patiekalus išties verta, o ypač – žiemą. Mat šios šalies virtuvė gausi daržovių, kurios padeda organizmą praturtinti būtinaisiais vitaminais. Taip pat meksikiečių patiekalai yra labai sotūs, o tokiam maistui būdingas aštrumas itin sušildo šaltuoju sezonu.
„Meksikiečių virtuvėje naudojama daug ir skirtingos mėsos – kiaulienos, jautienos, vištienos. Taip pat ir pupų, kukurūzų. Iš pastarųjų miltų Meksikoje įprasta kepti tortilijas, nors dabar joms naudojami ir kvietiniai miltai. Šie paplotėliai meksikiečiams yra kaip duona, kuri gali būti ir užkandžiu, ir įvairių valgių pagrindu. Ypač populiaru tortiliją susukti į ritinėlį bei jį papildyti daržovių, mėsos, jūros gėrybių arba saldžiu vaisių įdaru“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Populiarių patiekalų sąrašas – begalinis
Visgi, tortilijos yra tik dalis spalvingos ir įvairiais skoniais turtingos Meksikos virtuvės. Ši šalis yra daugelio dabar visiems jau puikiai žinomų patiekalų tėvynė.
„Meksikoje atsirado išskirtinio skonio avokadų trintinys – gvakamolė. Taip pat kukurūzų traškučiai nachos, buritai – į ritinėlį susukti kvietiniai paplotėliai su norimu įdaru. Iš Meksikos kilo ir enčilada – tortilija su aitriųjų paprikų padažu, įdaryta mėsa arba sūriu. Kartu ir takai – nedideli traškūs kukurūzų paplotėliai. Jie taip pat įdaryti mėsa ir daržovėmis, tik dažniausiai patiekiami perlenkti perpus“, – apie meksikietiškų patiekalų įvairovę pasakoja B.Baratinskaitė.
Anot jos, šį Meksikos virtuvės valgių sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, tačiau geriausiai susipažinti pavyks pabandžius juos pasigaminti namuose.
Tradicinė gvakamolė
Šis tirštas ir gardus meksikietiškas padažas dažniausiai valgomas su kukurūzų ar kitais traškučiais. Taip pat gvakamolė naudojama pagardinti įvairius Meksikos virtuvės valgius, pavyzdžiui, tortilijas.
Ingredientai:
- 2 didesni avokadai;
- 1 pomidoras;
- 1 svogūnas;
- 1 česnako skiltelė;
- 1 arbat. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Nulupkite ir sutrinkite avokadus. Tada susmulkinkite svogūną, pomidorą bei česnako skiltelę, juos sudėkite į trintus avokadus.
2. Įberkite druskos, pipirų, supilkite žaliosios citrinos sultis, viską išmaišykite.
3. Prieš patiekdami gvakamolę, ją maždaug valandą palaikykite šaldytuve.
Takai su vištiena bei sūriu
Ingredientai:
- 10 takų paplotėlių;
- 500 g vištienos filė;
- 100 g tarkuoto mėgstamo sūrio;
- takų prieskonių mišinio;
- 2 pomidorai;
- 2 raudonosios paprikos;
- 2 svogūnai;
- 3 skiltelės česnako;
- pora salotų lapelių;
- šiek tiek aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. žaliosios citrinos (laimo) sulčių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia nedideliais gabaliukais supjaustykite vištieną, apibarstykite ją takų prieskoniais.
2. Supjaustykite svogūnus ir česnako skilteles, pakepinkite keptuvėje, suberkite vištieną. Kepkite, kol ji apskrus.
3. Susmulkinkite pomidorus ir paprikas, sumaišykite su plėšytais salotų lapeliais, žaliosios citrinos sultimis bei sūriu.
4. Ant kiekvieno takų paplotėlio dėkite pagaminto padažo, vištienos gabalėlių ir kelias minutes pakepinkite orkaitėje, kol sušils. Patiekite su salotomis.
Pastabos:
- Takus taip pat galima gaminti ir su malta kiauliena arba jautiena. O nenorintiems mėsos verta išbandyti receptą su traškiu žiediniu kopūstu.
- Takų skonių derinį tobulai papildys šaukštelis natūralus jogurto kiekvienam paplotėliui.
Saldžios tortilijos su vaisiais ir uogų padažu
Šis patiekalas yra meksikiečių virtuvės improvizacija. Juo mėgautis galima tiek pusryčiams, tiek valgyti kaip desertą po sočių pietų. Taip pat – siūlomus vaisius bei uogas pakeisti kitais mėgstamais įdarais bei palepinti savo saldžiais skoniais.
Ingredientai:
- 4 tortilijų paplotėliai;
- šiek tiek sviesto;
- 200 g konservuotų persikų;
- trečdalis šviežio ananaso;
- 1 kriaušė;
- 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- sauja mėlynių;
- sauja aviečių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia kubeliais supjaustykite vaisius. Tada juos sudėkite į tortiliją, gražiai suvyniokite, tortiliją patepkite lydytu sviestu, apkepkite keptuvėje arba grilyje.
2. Pagaminkite padažą. Į dubenį sudėkite uogas, suberkite cukrų, viską sutrinkite trintuvu. Gautą masę kelias minutes pavirkite, patiekite su vaisiais įdaryta tortilija.