Daugiau straipsnių

Mėsa ta pati, bet patiekalai skirtingi: ką pagaminti iš kiaulienos sprandinės

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kiauliena neužleidžia savo populiarumo pozicijų – išlieka mėgstamiausia mėsa, kurią dažniausiai renkasi pirkėjai. O iš kiaulienos dalių į pirmą vietą šoka sprandinė – kad ir ką begamintumėte, ši mėsa bus sultinga, minkšta ir kiekvienas kąsnis tirps burnoje.

Kiaulienos sprandinės kepsnys.

„Sprandinė – tai viena sultingiausių ir riebesnių kiaulienos dalių“, – sako prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. Ši mėsos dalis pasižymi tuo, kad turi daug tarpraumeninio audinio, kuris suteikia vadinamojo marmuringumo, minkštumo, sultingumo ir išraiškingo skonio.

„Dėl savo savybių sprandinė puikiai tinka kepti ant grotelių ir orkaitėje, troškinti, naudoti kaip maltą mėsą“, – pasakoja mėsininkas.

Niekada neperdžius, išliks sultinga ir skani

Sprandinė ypatinga tuo, kad kepimo metu mėsos struktūra neleidžia sultims išbėgti į išorę. „Nesvarbu, kokį gaminimo būdą pasirinksite, net ir ant kepsninės ar orkaitės grotelių mėsa neperdžius, išliks sultinga ir skani“, – teigia mėsininkas.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Dainius Bartošius
Dainius Bartošius / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Universali kiaulienos sprandinė tinka ir kasdieniniam, ir šventiniam stalui. Iš jos lengvai ir greitai pagaminsite kepsnį keptuvėje. Jei turite daugiau laiko, kepkite orkaitėje ir atskleiskite dar daugiau šios mėsos skoninių savybių – kilograminių sprandinės šmotų ar vyniotinių su kaskart kitokiais įdarais.

Artėjantis grilio sezonas kviečia į lauką – ant kepsninių pradės čirškėti sprandinių kepsniai ir pakvips sultingi šašlykai. Jei turite kazaną, laikas išbandyti plovą su minkštučiais sprandinės gabaliukais.

Rinkitės tik šviežią mėsą

Perkant sprandinę svarbu rinktis lietuvišką ir šviežią mėsą. „Norfos“ parduotuvėje prekiaujama tik lietuviška šviežia kiauliena. D.Bartošius atkreipia dėmesį į šviežios mėsos požymius: blizgus paviršius, stangrus raumuo ir rausva spalva: „Tik iš šviežios mėsos pagaminsite kokybišką ir skanų patiekalą.“

„Norfos“ parduotuvių virtinose kiauliena niekada neužsiguli, nes kasdien pristatoma šviežia iš „Rivonos“ mėssos cecho. „Rivonoje“ tą pačią dieną paskersta kiauliena atvėsinama per 6 valandas ir vakare išvežiojama į „Norfa“ parduotuves. „Parduotuvės mėsinėse skerdenos yra supjaustomos dalimis. Mes garantuojame, kad mėsa visada yra šviežia, todėl nusipirkę bet kurią kiaulienos dalį, gausite pačią aukščiausią kokybę“, – teigia D.Bartošius.

„Rivonos“ mėsinės produkcija / Teodoro Biliūno nuotr.
Teodoro Biliūno nuotr. / „Rivonos“ mėsinės produkcija

Kepta sprandinė su česnakais ir garstyčiomis – rekomenduoja D.Bartošius

Orkaitėje kepta sprandinė tiks ir šeimos savaitgalio pietums, ir svečiams pavaišinti.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 2 valg.š. garstyčių,
  • 1 valg.š. medaus,
  • 2 valg.š. alyvuogių aliejaus,
  • 1 arbat.š. rūkytos paprikos,
  • druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas:

1. Česnaką sutrinkite ir sumaišykite su garstyčiomis, medumi, alyvuogių aliejumi, paprika, druska ir pipirais.

2. Šiuo mišiniu ištrinkite sprandinę ir palikite marinuotis bent 2 valandas (dar geriau – per naktį).

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite mėsą apie 1,5–2 valandas, kol sprandinė suminkštės ir taps sultinga.

4. Patiekite su keptomis daržovėmis arba bulvių koše.

Troškinta kiaulienos sprandinė su grybų ir svogūnų kremišku padažu

Reikės:

  • 500 g „Norfos“ kiaulienos sprandinės,
  • 200 g. rudųjų pievagrybių ar portobelo grybų,
  • 4 valg. š. pomidorų padažo,
  • 2 vnt. svogūnų,
  • 1 vnt. galvutės česnako,
  • 1 valg. š. miltų,
  • pusę puodelio mėsos sultinio,
  • 100 ml grietinėlės,
  • 1 valg. š. vyno acto,
  • aliejaus kepimui,
  • saujelės petražolių.

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais ir pakepkite keptuvėje ant aliejaus kol gražiai apskrus.
  2. Išimkite mėsą iš keptuvės ir sudėkite supjaustytus svogūnus, grybus ir česnakus.
  3. Kepinkite kol daržovės suminkštės, įdėkite miltų ir maišydami pakepinkite. įpilkite mėsos sultinį ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  4. Pabaigoje supilkite pomidorų padažą, grietinėlę ir actą.
  5. Į padažą sudėkite mėsą ir patroškinkite apie 10-15 min., kol mėsą bus minkšta.
  6. Patiekite su bulvių koše, keptomis bulvytėmis arba česnakinės duonos riekele.

Sotus kiaulienos ragu

Lengva pagaminti, skanu valgyti – būtinai išbandykite šį receptą.

Reikės:

  • 0,5 kg „Norfos“ sprandinės,
  • 2 vnt. skardinių konservuotų pomidorų,
  • 1 vnt. cukinijos,
  • 1 vnt. didelio saldaus svogūno,
  • 1 vnt. raudonosios paprikos,
  • 1 arbat.š. druskos,
  • ¼ arbat.š. česnako miltelių,
  • ½ arbat.š. pipirų,
  • 1 pak. lakštinių makaronų,
  • 2 valg.š. trakuoto kietojo sūrio.

Gaminimas:

1.Kiaulienos sprandinę supjaustykite kepsniais, įtrinkite druska, pipirais ir česnaku. Padėkite šaltai pasimarinuoti.

2. Cukiniją (galima naudoti šaldyto moliūgo gabalėlius), supjaustytą svogūną ir papriką pakepkite, kol suminkštės. Pabaigoje sudėkite konservuotus pomidorus ir dar patroškinkite, kol nugaruos skystis. Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį.

3. Kiaulienos kepsnius pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, išpilkite mėsos sultinio ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.

4. Išvirkite makaronus.

5. Makaronus sudėkite ant mėsos, užpilkite daržovių padažu ir dar šiek tiek patroškinkite, kol visi skoniai susijungs. Pabaigoje užbarstykite trakuotu sūriu.

Prancūziška lėtai virta kiauliena su džiovintomis slyvomis ir obuoliais

Galite būti tikri, kad taip gamindami kiaulieną neprašausite pro šalį – galime pasikliauti subtiliu prancūzišku skoniu.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės be kaulo,
  • 2 vnt. svogūnų,
  • 2 vnt. obuolių,
  • 1 puodelis džiovintų slyvų,
  • 1 puodelis obuolių acto,
  • 1 puodelis mėsos sultinio,
  • 2 valg. š. miltų,
  • 1 arbat.š. Provanso žolelių,
  • 1 – ½ arbat.š. druskos,
  • ½ arbat.š. pipirų,
  • 2 valg.š. aliejaus.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, žoleles, pipirus, druską ir įtrinkite mėsą.
  2. Įkaitinkite aliejų ir pakepkite sprandinę iš visų pusių.
  3. Įdėkite mėsą į puodą, užpilkite sultiniu, actu, kad mėsa būtų apsemta. Sudėkite griežinėliais supjaustytą svogūną.
  4. Virkite mėsą ant lėtos ugnies 3 val. Jei skystis nuverda, papildomai įpilkite vandens.
  5. Sudėkite riekelėmis supjaustytus obuolius ir slyvas ir dar virkite apie 1 val.
  6. Išvirtą mėsą išimkite, uždenkite su folija ir leiskite „pailsėti“ apie 15 min.
  7. Patiekite su slyvomis ir obuoliais.

Kiauliena su ryžiais per 30 minučių

Greitai paruošiamas paprastas kiaulienos patiekalas, bet tikrai ne prastas – slapto pikantiškumo suteikia imbieras.

Reikės:

  • 0,5 kg „Norfos“ kiaulienos sprandinės,
  • 1 valg.š. sviesto,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 1 vnt. morkos,
  • ½ puodelio šaldytų žirnelių,
  • 0,5 vnt. brokolio,
  • 1 puodelio virtų ryžių,
  • 2 valg.š. sojos padažo,
  • 1 arbat. š. česnako miltelių,
  • 1 arbat. š. imbiero miltelių,
  • ½ puodelio pjaustytų svogūno laiškų,
  • Druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, susmulkinkite svogūną, brokolį, kubeliais – morką.
  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite mėsą ir apkepkite.
  3. Į kepamą mėsą sudėkite daržoves ir troškinkite, kol suminkštės.
  4. Į keptuvę sudėkite ryžius, supilkite sojos padažą, prieskonius, šiek tiek vandens ir uždengus patroškinkite, kol mėsa suminkštės. Pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytus svogūno laiškus.

Kiauliena su apelsinu – greita ir nepaprastai skanu

Atostogų romantika dvelkiantis patiekalas – juk apelsinai visada asocijuojasi su šiltais kraštais, smaragdine jūra ir palmėmis.

Reikės:

  • 400 g „Norfos“ kiaulienos sprandinės (2 porcijos),
  • 2/3 puodelio apelsinų sulčių,
  • 1/3 puodelio sojos padažo,
  • 1 ½ valg.š. cukraus,
  • Keli šaukštai vandens,
  • 1 arbat.š. krakmolo,
  • Kelios riekelės apelsino,
  • Saujos gražgraisčių,
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite kepsniais ir pakepkite iš abiejų pusių, atidėkite į šalį.
  2. Į keptuvę, kurioje kepė mėsa, supilkite apelsinų sultis, sojos padažą ir cukrų, maišydami kaitinkite kelias minutes.
  3. Mažame inde sumaišykite krakmolą ir vandenį, supilkite į keptuvę.
  4. Į padažą įdėkite mėsą ir troškinkite, kol suminkštės. Jeigu reikia, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio.
  5. Patiekite su riekele apelsino ir žolelėmis.

Skanaus!