Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, plekšnė yra ypatinga savo maistine verte. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.
„Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. O kai kurie tyrimai rodo, kad šios žuvies vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą. Be to, vartojant šią žuvį stiprinami kaulai, dantys, nagai ir plaukai“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Stebina išskirtine išvaizda
Plekšnės išvaizda bent jau iš pirmo žvigsnio gali pasirodyti šiek tiek neįprasta. Mat ši žuvis pasižymi apibuse simetrija. Beje, plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių. Ši žuvis gali būti ir nedidelė, ir įspūdingo dydžio, o vidutinis ilgis siekia apie 40 centimetrų. Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Dažniausiai ji plaukioja vandens telkinio dugne ir retai iškyla į vandens paviršių.
Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose, jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.
Subtilaus skonio plekšnę, pasak maisto ekspertės, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: kepti keptuvėje, orkaitėje ar kepsninėje ant žarijų. Ši žuvis taip pat puikiai tinka ir virti garuose ar rūkyti. Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose, jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.
Jei norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje.
Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių.
Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos.
V.Juodkazienė pasidalijo ir plekšnės receptu, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.
Kepta plekšnės filė su parmezanu ir panko trupiniais
Ingredientai:
- plekšnių filė;
- ¼ puodelio ištirpdyto sviesto;
- ⅔ puodelio tarkuoto parmezano sūrio;
- 1 puodelis panko džiūvėsėlių (arba paprastų);
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelis džiovintų čiobrelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iki 200 °C įkaitinkite orkaitę. Aliejumi ar kitais riebalais šiek tiek ištepkite kepimo indą.
2. Ant paruošto kepimo indo išdėliokite plekšnių filė ir jas aptepkite lydytu sviestu.
3. Dubenyje sumaišykite likusius kelis šaukštus lydyto sviesto su duonos trupiniais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir čiobreliais. Gautu mišiniu apibarstykite plekšnę.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Jei nesudomino šis receptas, siūlome ir dar porą: