- Varškę sukrėskite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cinamoną, supilkite kondensuotą pieną. Išmaišykite. Jei įdaras atrodys skystokas, galite įberti dar truputį miltų.
- Minkštą sviestą išmaišykite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Supilkite išplaktą kiaušinį ir dar kartą išmaišykite. Tada nuolat maišydama, pamažu krėskite grietinę.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Ir vis maišydama po truputį supilkite į sviesto ir grietinės masę. Išminkykite tešlą. Ji turi būti ne skysta, bet ir ne kieta.
- Ant lentos ar stalviršio paberkite miltų ir iškočiokite tešlą.
- Platesne stikline ar puodeliu išspauskite tešloje apskritimus. Į vieną tešlos apskritimo kraštą dėkite varškės įdaro ir lenkite apskritimą perpus. Kraštų neužspauskite.
- Dėkite paruoštus grietiniečius ant sviestu pateptos skardos ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes.
1. Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.
2. Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2–3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.
3. Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą – reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.
4. Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.
5. Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.
6. Kepkite 220 °C orkaitėje 25–30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.
1. Manų kruopas užpilkite pienu ir pusvalandžiui palikite išbrinkti. Razinas užpilkite karštu vandeniu. Atšildykite sviestą iki kambario temperatūros.
2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir druska, sudėkite varškę, sviestą, manų kruopas, išbrinkusias razinas ir viską gerai išmaišykite.
3. Atskirai iki standumo suplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
4. Sukrėskite tešlą į vieną ar kelis sviestu pateptus ir džiūvėsėliais pabarstytus kepimo indus, kepkite 200ºC karštumo orkaitėje maždaug 30 minučių. Patiekite su grietine.
Pagaminsite per 40 minučių (neskaičiuojant manų mirkymo laiko).
- Ryžius išvirkite, tačiau nepervirkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite. Morką sutarkuokite smulkia tarka ir apkepinkite kartu su svogūnais. Kepant morkas ir svogūnus juos galima paskaninti prieskoniais.
- Krūtinėlę sumalkite. Faršą sumaišykite su ryžiais, morkomis, svogūnais, majonezu, įberkite druskos, prieskonių. Suformuokite nedidelius kukulius ir dėkite juos į kepimo formą.
- Sumaišykite padažo ingredientus ir užpilkite kukulius. Uždenkite viską folija ir kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 40 min. Kepimo pabaigoje foliją nuimkite ir dar apie 5-10 min. pakepkite, kad gražiai apskrustų. Jei padažas neapsemia teftelių, kepdami karts nuo karto apipilkite jų viršų padažu. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
1. Viščiukų krūtinėles supjaustykite kubeliais.
2. Dubenyje suplakite kiaušinį, sudėkite vištieną, įmaišykite miltus, krakmolą ir sojų padažą, įpilkite šlakelį aliejaus. Gerai išmaišykite. Jei vištienos gabalėliai labai sulipę, įberkite šiek tiek daugiau krakmolo.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dalimis iškepkite tešloje apvoliotą vištieną. Kepkite, kol gabalėliai gražiai apskrus ir taps traškūs. Išgriebkite ir sudėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad nusivarvėtų riebalai.
4. Paruoškite padažą. Apelsinus gerai nuplaukite. Nutarkuokite vieno apelsino žieveles. Išspauskite sultis.
5. Krakmolą ištirpinkite 100 ml vandens. Įpilkite į keptuvę šlakelį aliejaus ir trumpai paskrudinkite išspaustą česnaką bei kapotus svogūnų laiškus. Nelaukite, kol česnakas paruduos, nes apkars.
6. Supilkite apelsinų sultis, sukrėskite tarkuotą imbierą ir apelsinų žieveles, įmaišykite cukrų, sojų padažą ir ryžių actą, galiausiai plona srovele supilkite krakmolą.
7. Sudėkite skrudintą vištieną ir riešutus, išmaišykite. Tiekite su virtais ryžiais.
- Pirmiausia reikės 24 cm. skersmens tortinės ir saldintos kavos torto sulaistymui.
- Pasiruoškite biskvitus.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska ir vanile.
- Ant viršaus dėkite rududu kremą ir grietinę.
- Plakite, kol gausite vientisą masę, be jokių gumuliukų.
- Įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Tešlą padalinkite į keturias lygias dalis.
- Kiekvieną jų paskleiskite po tortinės dugną, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepkite 180-200 laipsnių temperatūroje.
- Iškeptus, išimkite iš tortinės ir leiskite atvėsti.
- Karamelinį kremą paruošite labai paprastai, tiesiog suplakite rududu su sviestu ir įmaišykite riešutus. Atidėkite.
- Grietinėlę, iki standumo, išplakite su cukrumi ir vanile. Atidėkite.
- Surinkite tortą.
- Į paruoštą tortinę dėkite vieną biskvitą, lengvai sulaistykite saldinta kava ir aptepkite plonu sluoksniu nutellos.
- Ant viršaus užtepkite pusę grietinėlės.
- Dėkite antrą biskvitą, vėl lengvai sulaistykite saldinta kava ir aptepkite visu kiekiu karamelinio kremo.
- Ant karamelės klokite trečią biskvitą, sulaistykite kava, aptepkite nutella ir likusia grietinėle.
- Uždenkite paskutiniu biskvitu ir apšlakstykite likusia kava. Pastatykite į šaldytuvą sustingti.
- Kremui skirtą nutellą, iki vientisos masės, suplakite su sviestu. Aptepkite sustingusio torto kraštus ir viršų. Dar kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Tortas 24-26 cm. skersmens
- Matavimui naudojama 200 ml stiklinė
- Papločiai. Į puodą berkite cukrų, dėkite sviestą ir medų. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus.
- Tuomet masę atvėsinkite (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldykite visiškai, - ji turi būti šilta.
- Pilkite į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite. Tuomet actu nugesinkite sodą, supilkite į turimą masę, iš karto viską išmaišykite.
- Berkite 3 stikines miltų, užminkykite tešlą. Tada ant stalo suberkite likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverskite ant jų tešlą.
- Minkykite, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Recepto autorei visiškai pakako 4 stiklinių.
- Tešlą dalinkite į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio).
- Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepkite po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja.
- Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5.
- Ant iškepusio papločio iš karto dėkite 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjaukite šonus. Likučius pasilikite.
- Kremas. Želatiną užpilkite 60 ml. vandens ir palikite išbrinkti. Grietinę sumaišykite su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį).
- Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant nedidelės ugnies, atvėsinkite, supilkite į kremą ir viską išmaišykite. Statykite į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
- Surinkimas. Papločius sutepkite kremu. Tą darykite pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti.
- Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepkite kremu. Pastatykite apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.
- Papločių likučius sutrinkite į trupinius (recepto autorė sutrynė tiesiog pirštais, o paskui dar patrynė bulvių grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa).
- Apibarstykite viršų ir šonus trupiniais. Puoškite pagal savo norus.
- Recepto autorės papuošimai - miltelinis cukrus.
Skanaus!
P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.
Receptas iš aj-receptai.blogspot.com
1. Bulves sutarkuokite stambia tarka ir 5 min. pamerkite į šaltą vandenį. Nukoškite, sukrėskite ant popierinio rankšluosčio ir palikite nuvarvėti.
2. Svogūną smulkiai sukapokite ir 3 min. kepinkite keptuvėje įkaitintame šaukšte aliejaus.
3. Bulvių tarkius sumaišykite su keptais svogūnais, sutarkuotu sūriu, kiaušinių baltymais, pagardinkite pipirais.
4. Švarioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir šaukštu sudėkite paruoštą masę (turi išeiti aštuoni blynai). Apkepus vieną pusę, apverskite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Puode įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, morkas ir česnaką. Tada sudėkite faršą ir dar viską pakepkite kelias minutes. Į puodą įpilkite 1,5–2 litrus vandens, sudėkite konservuotus pomidorus, aitrųjį pipirą, pomidorų padažą, paskaninkite žolelėmis, pipirais, druska, cukrumi ir virkite ant mažos ugnies apie 40 minučių.
2. Baigdami virti suberkite pupeles ir dar 10 minučių pavirkite. Išvirtą sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Tiekite su grietine ar pabarstę fermentiniu sūriu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
ĮDARO PARUOŠIMAS
1. Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtą sojos padažą, aliejų, smulkintą česnako skiltelę ir smulkintus laiškinius svogūnus. Sudėkite plonomis juostelėmis supjaustytą vištienos krūtinėlę ir išmaišykite. Perdėkte visą šią masę į švarų plastikinį maišelį. Maišelį su vištiena ir marinatu dėkite į šaldytuvą ir palaikykite nuo 30 minučių iki 1 valandos.
2. Praėjus šiam laikui, keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Aliejui įkaitus, sudėkite išsimarinavusią vištieną. Kepkite apie 5 minutes, nuolat maišydami, kol vištiena ims po truputį ruduoti. Išimkite vištieną iš keptuvės į lėkštę ar dubenėlį ir atidėkite į šalį.
3. Į tą pačią keptuvę įpilkite dar šaukštą aliejaus. Suberkite smulkintą kopūstą, morkas ir smulkiai supjaustytą svogūną. Įpilkite šaukštą sojos padažo. Pamaišydami kepkite daržoves apie 2 minutes, kol kopūstas suminkštės. Įmaišykite šparagines pupeles, smulkintus grybus, bambuko ūglius, smulkintus česnakus ir pakepinkite dar minutę. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies. Įmaišykite imbierą, cukrų ir druską bei pipirus pagal skonį.
4. Atvėsusią vištieną sudėkite į kepintų daržovių mišinį ir gerai išmaišykite. Paruoštą įdaro masę sudėkite į kiaurasamtį ir kiek įmanoma geriau nusausinkite. Tuomet įdarą paskleiskite tolygiai ant kepimo skardos ar kito didelio indo ir palikite, kol visiškai atvės. Visiškai atvėsinti įdarą labai svarbu, nes kitu atveju, jei į tešlos lakštus vyniosite dar šiltą įdarą, Jūsų suktinukai nebus traškūs, o atvirkščiai – minkšti ir tižūs. Jeigu matysite, jog atvėsęs įdaras vis dar išskyrė sulčių, nusausinkite jas visas su popieriniais rankšluosčiais. Ne mažiau svarbu negu ta, kad įdaras būtų atvėsęs, yra tai, kad įdaras turi būti visiškai nusausintas.
TEŠLOS PARUOŠIMAS
1. Miltus išsijokite į didelį dubenį, sumaišykite su druska ir cukrumi. Lengvai išplakite kiaušinius. Supilkite kiaušinius į miltus ir išmaišykite. Supilkite pusę vandens ir gerai išmaišykite tešlą. Tuomet po truputį pilkite likusį vandenį. Pilkite tiek, kad gautumėte minkštą, šiek tiek lipnią tešlą – nebūtina supilti viso vandens, gali būti, jog jo šiek tiek liks.
2. Perdėkite tešlą ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Minkykite apie 5 minutes, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Perkelkite tešlą į dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti apie 30 minučių.
3. Praėjus pusvalandžiui, tešlą vėl lengvai paminkykite. Perpjaukite į dvi dalis. Kiekvieną dalį ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite į apskritimą. Kiekvieną apskritimą padalinkite į penkiolika dalių – turėsite 30 vienodo dydžio tešlos gabalėlių. Kiekvieną iš šių gabalėlių iškočiokite į kuo labiau kvadratinę formą, kurios dydis būtų maždaug 12x12 cm dydžio. Kočioti turite kuo ploniau, kol iškočiota tešla taps pusiau skaidri (jei Jūsų stalo paviršius turi raštą ar nėra vienspalvis, tai nesudėtinga – turite per tešlą pradėti įžiūrėti paviršiaus raštą; tai reiškia, kad tešla iškočiota pakankamai plonai). Iškočioti tešlą plonai yra labai svarbu, nes kitu atveju ji neišvirs ir nebus traški (jei bus iškočiota per storai) arba beverdant suplyš ir įdaras išbėgs (jei iškočiosite per plonai).
4. Iškočiotų lakštelių kraštus, kadangi jie vis tiek bus netaisyklingai kvadratinės formos, apipjaukite taip, kad gautumėte kuo taisyklingesnius kvadratus. Nupjautas tešlos dalis atidėkite į šalį – galėsite panaudoti, gamindami kitą patiekalą.
5. Paruoštus tešlos lakštelius pabarstykite kukurūzų arba bulvių krakmolu ir dėkite vieną ant kito. Kol ruošite likusius, uždenkite jau paruoštus drėgna šluoste, kad jie neišsausėtų ir neišdžiūtų. Paruošus tešlos lakštelius, naudokite juos iš karto. Arba, jei norite naudoti vėliau, galite sudėti į plastikinį maišelį ir užšaldyti.
SUKTINUKŲ PARUOŠIMAS IR VIRIMAS
Į gilią keptuvę ar puodą įpilkite tiek aliejaus, kad 5-7 cm apsemtų dugną. Kol aliejus kaista, paruoštą įdarą susukite į paruoštus tešlos lakštus. Tai yra svarbiausias momentas, ruošiant šiuos Kinijoje populiarius užkandžius, kadangi nuo sukimo technikos priklauso tai, ar virdami suktinukai neišsileis ir išlaikys savo formą. Taigi, sukite įdarą į tešlos lakštus, remdamiesi žemiau pateiktomis nuotraukomis bei nuorodomis:
1. Ant švaraus ir lygaus paviršiaus pasidėkite pirmąjį paruoštos tešlos lakštą.
2. Ant vieno jo kampo, kaip parodyta, uždėkite šaukštą įdaro. Nedėkite įdaro labai daug, nes suktinukai bus dideli, stori ir nepatogūs valgyti.
3. Pradėkite vynioti nuo kampo, ant kurio uždėjote įdarą. Vyniokite iki lakšto vidurio.
4. „Užverskite“ kairę, tuomet dešinę tešlos lakštelio pusę link vidurio.
5. Toliau suvyniokite suktinuką, kol liks nesuvyniotas tik pats kampas. Sukite atsargiai, tačiau tvirtai, švelniai paspausdami, kad neliktų oro tarpų. Paruoštas suktinukas turi būti tvirtas – tik tokiu atveju jis puikiai išvirs, bus traškiu paviršiumi.
6. Likusį nesuvyniotą tešlos kampą suvilgykite krakmolo ir vandens mišiniu, tuomet susukite iki galo ir švelniai paspauskite.
7. Paruoštą suktinuką padėkite ant lygaus paviršiaus, užlenkta dalimi į apačią. Kol ruošiate likusius suktinukus, jau paruoštus laikykite uždengę drėgna šluoste ar maistine plėvele, kad tešla neišsausėtų ir neapdžiūtų.
Palaukite, kol aliejus įkais iki maždaug 175 °C temperatūros. Jei neturite termometro, galite pamatuoti temperatūrą taip – įmeskite į aliejų gabaliuką baltos duonos ir jis turi tapti auksinės spalvos per 10 sekundžių. Taigi, aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, dėkite į jį paruoštus suktinukus – virkite ne daugiau kaip 4-5 vienu metu. Kas minutę apverskite suktinukus kita puse. Virkite apie kelias minutes, kol suktinukai taps auksiniai rudos spalvos. Su žnyplėmis išimkite iš aliejaus, ir dėkite šalia vienas kito ant grotelių, kad nuvarvėtų aliejus ir jie atvėstų, neprarasdami savo traškumo. Jokiu būdu nedėkite suktinukų į lėkštę vienas ant kito ar nesausinkite aliejaus popieriniu rankšluosčiu, nes jie bus tižūs ir visiškai netraškūs.
Paruoštus ir nusausintus suktinukus sudėkite į didelę lėkštę. Šalia šios lėkštės ant stalo padėkite ir dubenėlį su sojos padažu. Suktinus valgykite rankomis, pamirkydami į padažą. Skanaus!
Iš šio kiekio paruošite 30 suktinukų.
Suktinukus Egg Rolls ruošė ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Suktinukai su vištienos ir daržovių įdaru „Egg Rolls“ (Kinija)
1. Nedideliais, kelių centimetrų kubeliais sujaustykite mėsą. Į puodą pripilkite 3 l šalto vandens, sudėkite kubeliais pjaustytą mėsą ir virkite 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies, vis pamaišydamos ir nepamiršdamos nugraibyti susidariusių putų.
2. Likus pusvalandžiui iki išvirs mėsa, sumaišykite pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą, raudoną aitriąją papriką (nepadauginkite, nes „Tkemali“ padažas taip pat yra aštrokas), paprikos miltelius, smulkiai supjaustytus kalendrus, „Chmeli-suneli“ prieskonius, juoduosius pipirus. „Tkemali“ ir „Chmeli-suneli“ padažų galima rasti ir prekybos centruose. Tačiau reikalui esant juos galite pakeisti ir kitais produktais. „Tkemali“ padažo tikslas suteikti sriubai pikantiškos rūgštelės. Jį neblogai kompensuos 100 ml šviežiai spaustų granatų ar citrinų sulčių (jei pilsite pastarąsias, galite įberti ir žiupsnelį tarkuotų žievelių). Jei nerasite „Chmeli-suneli“, panašų džiovintų prieskonių mišinį galite susimaišyti pati: po žiupsnelį džiovintų mairūnų, bazilikų, mėtų, krapų, kelis smulkiai sumaltus gvazdikėlius, juodųjų pipirų ir cinamono.
3. Keptuvėje ištirpdytame svieste apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilkite sumaišytų padažų ir prieskonių tyrę ir minutę patroškinkite viską.
4. Gerai nuplaukite ryžius ir suberkite į puodą su mėsa. Virkite apie 15 minučių, paskui suberkite prieskonių ir kepintų svogūnų masę.
5. Iki vientisos masės sutrinkite česnakus, graikinius riešutus, įberkite druskos pagal skonį ir dar kartą permaišykite. Šiek tiek sriubos skystimo sumaišykite su česnakais, graikiniais riešutais ir supilkite į sriubą.
6. Dar šiek tiek pavirkite ir, nuėmusios nuo ugnies, palaikykite 20 minučių. Prieš skanaudamos galite pabarstyti mėgstamų smulkintų žalumynų.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: verdame aromatingą charčio sriubą“
1. Kopūstą išvirkite, nupjaustykite lapkočius. Svogūną ir morką patroškinkite svieste su žiupsneliu muskato. Šį troškinį sudėkite į mėsą, suberkite mirkytus ryžius, įberkite pusę šaukšto druskos ir po žiupsnelį kitų prieskonių.
2. Po kukulį mėsos dėkite ant kopūsto lapo, sulankstykite, pavoliokite miltuose ir apkepkite svieste.
3. Dėkite apkepusius balandėlius į puodą, užpilkite vandeniu, pridėkite druskos, vėl tų pačių prieskonių bei vištienos sultinio, krapų, grietinės, pomidorų padažo ir virkite apie 45 min. Tiekite su bulvėmis
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Nėra nieko paprasčiau – sumaišykite viską ir gerkite. Geriausia gėrimo porciją susimaišyti prieš pat vartojimą.
Šaltinis: woman.ru
- Iš pradžių pasiruoškite saldainių „Marshmallow“ masę. Ją galite pasiruošti jau prieš dieną ar net kelias dienas.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinio baltymą, cukraus sirupą ir druską. Plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas.
- Sumažinkite plaktuvo greitį ir suberkite miltelinį cukrų. Išplakite iki vientisos masės.
- Supilkite vanilės ekstraktą iš išmaišykite.
- Sandariame indelyje šią masę galite laikyti iki dviejų savaičių.
- Folijos lakštu išklokite 20x30 cm dydžio indą.
- Paruoškite apatinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą supilkite į indą, kuriame sluoksniuosite desertą. Paviršių išlyginkite.
- Dėkite indą į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai atšals ir sustings, apie 30 minučių.
- Paruoškite nugos sluoksnį. Sviestą sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir ištirpinkite ant vidutinio dydžio ugnies.
- Suberkite cukrų ir pieną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps ir masė užvirs.
- Sumažinkite ugnį iki mažos ir kaitinkite 5 minutes, kartais pamaišydami.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir sudėkite „Marshmallow“ masę, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą.
- Išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite stambiai smulkintus sūdytus žemės riešutus.
- Paruoštą nugos sluoksnį tolygiai užpilkite ant sustingusio apatinio šokolado sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol visiškai atvės.
- Paruoškite karamelės sluoksnį. Į prikaistuvį suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Stebėkite, kad ant prikaistuvio sienelių neliktų cukraus kristalų.
- Cukrui ištirpus, ugnį padidinkite iki didelės. Nustokite maišyti masę, tiesiog, laikydami už prikaistuvio rankenos, lengvai jį judinkite sukamaisiais judesiais.
- Maždaug už minutės masė turi pradėti burbuliuoti, o dar po kelių minučių iš šviesaus gintaro spalvos ji turi pavirsti į vidutiniškai tamsią karamelę.
- Kai tik karamelės spalva tampa vidutiniškai tamsi, iš karto sudėkite į prikaistuvį sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir iš karto lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Ją pilkite ypač atsargiai, nes karamelė ims labai stipriai burbuliuoti ir gali jus skaudžiai nudeginti.
- Paruoštą karamelę tolygiai užpilkite ant sustingusio nugos sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Paruoškite viršutinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą tolygiai supilkite ant karamelės sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 60 minučių, kol visiškai atvės ir sutvirtės.
- Prieš patiekdami, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir valandėlę palaikykite kambario temperatūroje.
- Plokščią padėklą ar kitokį indą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje sumaišykite kokoso drožles, saldintą sutirštintą pieną ir miltelinį cukrų.
- Masė turi būti lipni ir drėgna. Drėgnais delnais suformuokite pailgus maždaug 5–7 cm ilgio ritinėlius (batonėlius).
- Sudėkite ant padėklo ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite 1 valandą, kol ritinėliai taps pakankamai tvirti.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais, suberkite į dubenį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“.
- Iš šaldytuvo išimtus kokosinius ritinėlius įmerkite į šokoladą taip, kad visas pasidengtų šokoladu.
- Perkelkite atgal ant kepimo popieriaus ir vėl laikykite šaldytuve apie 30 minučių, kol sustings.
- Faršą ir svogūną pakepinkite keptuvėje.
- Sudėkite pupeles, pomidorus ir troškinkite viską kartu, paskui supilkite pomidorų padažą.
- Viską troškinkite apie 10 minučių. Tada supilkite į puodą, supilkite sultinį, aitriąsias paprikas ir prieskonius, viską gerai sumaišykite.
- Dar viską pavirkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
- Patiekiant galite užbarstyti sūrio. Skaniausia valgyti su česnakiniu skrebučiu.
Receptą atsiuntė Rita D.
IŠKEPKITE BLYNUS
Blynų tortas |
- Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
- Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
- Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
Blynų tortas |
- Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
- Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
- Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
- Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
- Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
- Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
- Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
- Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
- Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
Tešlos juostelių paruošimas:
- Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite.
- Saujelę iškeptų juostelių atidėkite į šoną papuošimui.
Kremui:
- Inde išsukite iki purumo minkštą sviestą, supilkite sutirštintą pieną - vėl išsukite iki vientisos masės, įpilkite vanilės ekstrakto (arba konjako) - išmaišykite.
Vyniotinio lipdymas:
- Kremo šiek tiek paskleiskite ant maistinės plėvelės (plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite.
- Tada sudėkite juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepkite kremą, ant viršaus dar vieną sluoksnį juostelių, vėl kremą, ir vėl juosteles – viską užbaikite kremo sluoksniu.
- Dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą plėvelės pagalba susukti į ritinį. Būtinai tvirtai suspauskite, tik ne per stipriai, kad neliktų košė (jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele).
- Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
- Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvyniokite iš maistinės plėvelės, ir aplipinkite likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispausdamos delnu.
Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE
|
- Visuomet TIKRASIS „Napoleonas“ gaminamas tešlą kapojant peiliu, bet aš, kad būtų greičiau, tiesiog greitai suminkau – ir manau, kad skonis ir papločių tekstūra mažai kuo pasikeičia.
- Į dubenį suberkite miltus ir į juos burokine trintuve vis pamiltuodami sutarkuokite iš šaldytuvo išimtą sviestą. Viską sumaigykite iki smulkių trupinių. Įberkite druskos, sudėkite kiaušinį ir grietinę. Viską suminkykite ir pasidarykite 8 rutuliukus, kiekvieną suplokite (padaryti lyg blynelį), kiekvieną suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 2 valandom.
- Kol tešla būna šaldytuve, reikia išsivirti kremą. Pieną užkaiskite. Cukrų, miltus ir krakmolą sumaišykite, tada įmaišykite paplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų. Gautą tyrelę po truputį supilkite į verdantį pieną ir gerai nuolat maišydami. Maišydami pavirkite apie 5 minutes ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
- Kambario temperatūros sviestą išplakite plakikliu iki purumo, o tada plakant dėti po šaukštą išvirto kremo. Dar galima įtarkuoti truputį citrinos žievelės (prieš tai citriną nuplikyti verdančiu vandeniu).
- Praėjus 2 valandom, kiekvieną blynelį iškočiokite iškart ant kepimo popieriaus (kiek galima ploniau ir vis pabarstant miltais). Iškočiotą blyną apipjaustykite pagal norimą dydį. Nuopjovas palikite ir viską perkelkite į skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol truputį paruduoja (iškepę papločiai truputį susitraukia, išsipučia, kuo daugiau – tuo geriau, mat susidaro daugiau sluoksnių).
- Kai jau visi papločiai iškepę ir kremas padarytas, galite lipdyti tortą.
- Į tortinę pirmąjį paplotį dėkite lygiąja puse į apačią, tepkite kremu ir dėkite kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį paspauskite. Ir taip surinkite visą tortą, visus kitus papločius dedant pūslėta puse į apačią. Vieną sluoksnį visada pertepkite bruknių džemu/uogiene. Surinkto torto viršų ir šonus taip pat aptepkite kremu.
- Iškeptas nuopjovas sutrupinkite trintuvo tam skirtu antgaliu ir jais apibarstykite torto viršų ir šonus. Tortą dėkite į šaldytuvą (palaikykite bent per naktį, o dar geriau truputį ir ilgiau).
- Puoškite pasitelkdami savo fantaziją :)
Tortas „Napoleonas“ |
Tortas „Napoleonas“ |
Receptą atsiuntė Daiva Jankauskaitė