Ingredientai:
tešlai:
- 600 g kvietinių miltų;
- 7 g sausų mielių (dažniausiai tokio svorio ir būna sausų mielių pakuotė);
- 60 ml šilto vandens;
- 1 stiklinė šilto pieno;
- 110 g sviesto, išlydyto;
- 1 didelės citrinos nutarkuota žievelė;
- 100 g cukraus;
- 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar vanilės pastos.
įdarui:
- 450 g varškės (idealu – pertrintos per tankų sietelį);
- 2 dideli kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar vanilės pastos;
- 50 g cukraus;
- didelė sauja razinų (jei norite dar daugiau skonio, galite jas kokią valandą pamirkyti brendyje ar rome);
- 1 citrinos nutarkuota žievelė.
pyragui aptepti:
- 1 kiaušinis, paplaktas.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Į dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir šaukštą cukraus. Išmaišykite ir palikite 15 min. – kol mišinys suputos.
2. Į suburbuliavusį mišinį supilkite šiltą pieną, lydytą sviestą, suberkite likusį cukrų, citrinos žievelę. Pamaišykite, kol cukrus ištirps. Supilkite ir kiek paplaktus kiaušinius.
3. Į gautą skystą mišinį berkite druską ir srovele suberkite miltus. Galite rinktis: arba berti į dubenį ir vėliau minkyti rankomis, arba galite minkymui pasitelkti ir virtuvės kombainą, turintį specialų kablį. Rankomis tešlą minkykite apie 10 min., elektriniu kombainu užteks ir 5 min. Tešla turi būti glotni, blizgi ir nebelimpanti prie rankų. Jei ji atrodytų kiek per skysta, galite įberti dar šiek tiek miltų.
4. Dubenį su išminkyta tešla pridenkite ir dėkite į šiltą vietą, kad pakiltų. Tai užtruks 1–2 valandas – tešla turi padvigubėti.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Pakilusią tešlą perminkykite ir padalinkite į 4 lygias dalis. Iš vienos dalies iškočiokite maždaug 22–25 cm skersmens apskritimą, klokite jį ant paruoštos skardos.
7. Kiekvieną likusią dalį padalinkite dar perpus (turėsite 6 gabaliukus), iš kiekvienos šių dalių suvoliokite virvelę. Tuomet sulipinkite 3 virvelių galus ir supinkite kasą. Tą patį padarykite su antruoju virvelių trejetuku. Turite dvi tešlos kasas. Šias kasas dėkite ant tešlos apskritimo skardoje taip, kad jos apgaubtų visą jo kraštą, o vidurys liktų tuščias. Abi kasas sujunkite tarpusavyje. Taip suformuotą pyragą pridenkite virtuviniu rankšluostėliu ir padėkite šiltai, kad darsyk pakiltų (užteks 20–30 min.)
8. Kol pyragas kyla, paruoškite įdarą. O tai paprasta – vidutinio dydžio dubenyje labai gerai išmaišykite visus ingredientus.
9. Kai suformuotas pyragas bus pakilęs, sudėkite pagamintą įdarą į tuščią likusį jo centrą. Tuomet aptepkite visą pyrago viršų ir šonus (išskyrus įdarą) paplaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite apie 45 min., kol pyragas bus gražiai rusvas.
10. Ištraukite kepinį iš orkaitės, visiškai atvėsinkite ir tik tada pjaustykite.