Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Minime Keksiukų dieną: kepame ir skanaujame

Nedidukai keksiukai – ne tik puikus desertas. Jie labai papuoš tiek šventinį, tiek kalėdinį stalą. Be to, gali būti ir puiki dovana artimiesiems. Įdėjusios rankų ir širdies šilumos, tikrai pamaloninsite šeimą ir draugus. O kadangi šiandien pasaulyje minima Keksiukų diena, kviečiame paskaityti apie juos šiek tiek plačiau...
Kalėdinis keksiukas
Kalėdinis keksiukas / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Receptai Keksiukai

Pasak istorijos šaltinių, keksiukus pradėta kepti dar X amžiuje. Dėka išradingų anglų ir amerikiečių konditerių šių kepinių skonis šiandien žinomas daugeliui, o geriausiais keksiukų kepimo meistrais laikomi anglai.

Paskanauti purių saldžių keksiukų daugybėje pasaulio šalių siūlo ne tik žinomi konditerijos gamintojai, bet ir privačių kepyklėlių, cukrainių, garsių restoranų ir vietos reikšmės užeigų konditeriai. Keksiukus mėgsta kepti ir namų šeimininkės. Greičiausiai dėl to, kad pagaminti juos greita ir paprasta. 


Teigiama, kad angliškas cupcake terminas pirmą kartą buvo paminėtas 1828-aisiais Elizos Leslie’s receptų knygoje. Tačiau kiti šaltiniai teigia, kad pirmoji visgi buvusi Amelia Simms, savo knygoje American Cookery pateikusi „pyragėlio, kuris turėtų būti iškeptas mažuose puodeliuose“, receptą. Kad ir kaip žiūrėsime, abiem moterims reikia dėkoti už šio nuostabaus skanėsto gimimą, kurių variacijų šiais laikais daugiau nei su kaupu!

Pats žodis cupcake turi kelias reikšmes. Viena jų aiškina, kad pyragėliai buvo kepami nedidukuose puodeliuose, o kita atskleidžia, kad keksiukų ingredientai buvo matuojami tuose pačiuose puodeliuose. Pagrindinės šių saldėsių sudedamosios dalys yra sviestas, miltai, cukrus ir kiaušiniai. Na, o puošimui galite pasitelkti neribotą savo fantaziją.

Taigi pasaldinkime savo sekmadienį burnoje tirpstančiais skanėstais... Daugiau apie keksiukų kepimo subtilybes galite paskaityti straipsnyje IŠSIKEPKIME GARDŽIŲ KEKSIUKŲ.

IŠBANDYKITE!

Šokoladiniai keksiukai
Receptas: Šokoladiniai keksiukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 32
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 2.00 st.
Rudasis cukrus: 125.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 150.00 ml
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nedideliame puode užkaitinkite vandenį, sumažinkite ugnį, įstatykite karščiui atsparų dubenį į puodą, sudėkite sviestą, įmaišykite trupintą šokoladą, maišydama kaitinkite, kol neliks šokolado gumulėlių. Palikite šiek tiek atvėsti.

2. Giliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, suberkite vanilinį cukrų, maišykite tešlą, kol taps vientisa. Įmaišykite tirpintą šokoladą ir sviestą.

3. 12 nedidelių keksiukų formelių išklokite kepimo popieriumi arba naudokite popierines kepimo formeles. Sukrėskite tešlą į formeles, išdėliokite ant skardos ir pašaukite į 180–200ºC temperatūros orkaitę. Kepkite 20–25 min.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate keksiukus su šokolado gabaliukais, maišydama tešlą pabaigoje įberkite stiklinę stambiai trupinto šokolado.

Suskleisti
Keksiukai su kumpiu ir salierais
Receptas: Keksiukai su kumpiu ir salierais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 120.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kumpis: 150.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą išsukite iki purumo, po vieną sumuškite kiaušinius, įberkite druskos, po šaukštą miltų ir viską sukite tol, kol sudėsite visus ingredientus.

2. Kumpį ir saliero lapkotį supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į tešlą.

3. Dėkite gautą tešlą į keksiukų formą, apibarstykite viršų keliais kumpio kubeliais ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20-30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Kalėdiniai keksiukai
Receptas: Kalėdiniai keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 130.00 g (nerafinuotas)
Vanilės ekstraktas 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Pasukos 300.00 ml
Šokoladukas „Mars“ 58.00 g
Karamelinis sirupas (papuošimui) 100.00 ml
Cukraus glajus (papuošimui) 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite mediniu šaukštu su cukrumi.

2. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vanilės ekstraktą.

3. Kitame inde išmaišykite miltus su kepimo milteliais. Supilkite į bendrą masę ir palengva maišykite. Kai tešla taps vientisa, po truputį pilkite pasukas.

4. Supjaustykite šokoladuką „Mars“ mažais gabaliukais, sudėkite į tešlą, viską išmaišykite ir dėkite į formeles.

5. Dėkite keksiukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.

6. Atvėsusius keksiukus papuoškite cukraus glajumi ir apipilkite karameliniu sirupu (jei jo neturite, galite pasigaminti ir patys).

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Suskleisti
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Receptas: Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Varškė: 180.00 g (kreminė)
Cukrus: 80.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 80.00 ml (liesesnė)
Spanguolės: 50.00 g (šviežios arba šaldytos)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.

2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.

4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.

5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.

Suskleisti
Sausainiais dekoruoti keksiukai
Receptas: Citrininiai keksiukai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (1,5 puodelio)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (puodelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir pusės citrinos sultys)
Jogurtas: 100.00 g (pusė puodelio vanilinio)
Sviestas: 110.00 g
Aguonos: 2.00 sauja
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles: į naudojamą metalinę ar silikoninę keksiukų formą sudėkite keksiukų popierėlius.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį.

3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą. Nepermaišykite keksiukų tešlos ir nebijokite, jei liks didesnių, ne visiškai išsimaišiusių tešlos gabalėlių. Permaišius keksiukų tešlą (ar ją išplakus plaktuvu), keksiukai gali ne taip gražiai iškilti ir būti ne tokie purūs.

4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles, užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol keksiukai taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku – įkiškite į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu pagaliukas švarus, neaplipęs tešla, reiškia, kad Jūsų keksiukai jau iškepė ir laikas juos ištraukti iš orkaitės.

5. Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti. Per šį laiką pasiruoškite priemones, kuriomis puošite keksiukus.

Keksiukus kepė Asta Černė

Plačiau skaitykite: 3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos

Suskleisti
Keksiukai su persikais
Receptas: Keksiukai su persikais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Persikai: 300.00 g (konservuoti)
Sviestas: 175.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Vanilinis cukrus: 16.00 g (1 pakelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Likeris: 4.00 arbat. š. (apelsinų)
Miltai: 175.00 g
Pudingas: 1.00 vnt. (vanilinis)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Migdolai: 50.00 g (plokštelės)
Miltelinis cukrus: 3.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Persikų puseles išgriebkite iš indelio, sudėkite į sietelį ir įstatykite į puodą nuvarvėti. Puseles supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis.

2. Sviestą, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos sukite elektriniu plaktuvu, kol cukrus ištirps ir masė sutirštės.

3. Sukdami po vieną įmuškite kiaušinius. Sukite, kol sviesto ir kiaušinių masė taps vienalytė.

4. Į masę įpilkite apelsinų likerio. Jį galite pakeisti šviežiai spaustomis ar koncentruotomis apelsinų sultimis iš pakelio.

5. Atskirame inde išmaišykite miltus, vanilinį pudingą ir kepimo miltelius. Sukdami plaktuvu, šaukštu suberkite į kiaušinių masę.

6. Į popierines formeles pridėkite tešlos. Įspauskite persikus, pabarstykite migdolais. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 25 minutes. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Pikantiški keksiukai su čederiu
Receptas: Pikantiški keksiukai su čederiu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (3 - 4)
Čederio sūris: 250.00 g (stiklinė tarkuoto)
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (natūralus)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 50.00 ml (moliūgų sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Didesniame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Sukrėskite tarkuotas morkas, suberkite pusę tarkuoto sūrio, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai sumaišykite.

2. Kitame inde kiaušinius suplakite su jogurtu bei aliejumi. Masę supilkite į miltų ir morkų mišinį, gerai išmaišykite.

3. Gautą masę sukrėskite į keksiukų formeles (iki viršaus turi likti 2 cm), ant viršaus užberkite likusio sūrio, moliūgų sėklų. Kepkite ik 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Suskleisti
Bananiniai keksiukai su kavos kremo kepurėle
Receptas: Bananiniai keksiukai su kavos kremo kepurėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 230.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 g (1/2 arbat.š.)
Druska: 2.00 g (1/2 arbat. š.)
Bananai: 3.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Aliejus: 100.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 dideli arba 3 maži)
Kava: 40.00 ml (paruošta aptepimui)
Sviestas: 180.00 g (kambario temperatūros - kavos kremui)
Miltelinis cukrus: 235.00 g (kavos kremui)
Tirpi kava: kavos kremui 2.00 valg. š.
Vanduo: 4.00 valg. š. (verdantis - kavos kremui)
Vanilė: 1.00 valg. š. (ekstraktas - kavos kremui/nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.

4. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.

5. Paruoštą tešlą paskirstykite į paruoštas keksiukų formeles, užpildant tris ketvirčius formelių tūrio.

6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.

7. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos. Atvėsinkite.

8. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą – pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją. Supilkite vanilės ektraktą, jei jį naudojate, ir dar kartą gerai išplakite. 

9. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus. Jei norite, apibarstykite keksiukus norimais pabarstukais, smulkintu šokoladu ar perliniu cukrumi.

Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertui – gardūs bananiniai keksiukai

 

 

Suskleisti
Trapūs keksiukai
Receptas: Trapūs keksiukai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Migdolai: 50.00 g (maltų - tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - tešlai ir 1/3 st. - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 120.00 g (šalto - tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 - tešlai ir du tryniai - įdarui)
Krakmolas: 30.00 g (įdarui)
Pienas: 400.00 ml (riebaus - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg.š - sulčių - įdarui)
Avietės: 700.00 g (įdarui)
Degtinė: (aviečių - įdarui) 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus persijokite per sietelį ir kapodama peiliu sumaišykite su šaltu sviestu, migdolais, vaniliniu cukrumi, cukrumi ir kiaušiniu.
  2. Iš trupinių suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir apie 30 min. palaikykite šaldytuve.
  3. Šaltą tešlą ant miltais gausiai pabarstyti stalo iškočiokite, stiklinaite išspauskite apskritimus ir klokite juos į riebalais išteptas keksiukų formeles.
  4. Krepšelius kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Kremui krakmolą ištirpinkite pusėje stiklinės pieno, likusį pieną su cukrumi užvirinkite.
  5. Plonyte srovele, nuolat maišydama, supilkite krakmolą, dar kartą masę užkaitinkite ir atvėsinkite. Kai ji pradės stingti, įmaišykite plaktus trynius, degtinę ir citrinų sultis.
  6. Kremą krėskite į atvėsintus krepšelius, ant viršaus gausiai išdėliokite aviečių.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Keksiukai su staigmenėle
Receptas: Keksiukai su staigmenėle
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 4.00 vnt. (mažų)
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Migdolai: 4.00 g (4 vnt.)
Cukrus: 100.00 g
Kakava: 3.00 valg. š. (skirtos kepiniams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (mažų)
Miltai: 100.00 g
Sviestas: 90.00 g
Kaip gaminti
  1. Nuvalykite kriaušes ir pašalinkite sėklalizdžius.
  2. Į puodelį įpilkite 200 ml vandens, įdėkite vanilės ankštį ir įberkite 2 šaukštus cukraus. Užvirinkite ir supilkite citrinos sultis.
  3. Įdėkite kriaušes ir virkite apie 10 min., kol kriaušės suminkštės (patikrinkite mediniu iešmeliu). Išimtas kriaušes nuvarvinkite.
  4. Į kiekvieną įdėkite po migdolą.
  5. Sviestą ištirpinkite kartu su šokoladu, truputį atvėsinkite.
  6. Paplakite kiaušinius su likusiu cukrumi ir sumaišykite su šokolado mase.
  7. Miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite, sumaišykite su šokolado mase.
  8. Į kiekvieną formelę įkrėskite truputį tešlos, įdėkite kriaušę. Kepkite 25 min.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos