Minkšti ir sotūs – tradiciniai žemaičių blynai pavergs kiekvieno lietuvių širdį

Kas nemėgsta žemaičių blynų? Tai – tikra Žemaitijos tradicinės virtuvės pažiba, iki šiol mėgstama lietuvių virtuvėje. Nors daugelis visai neseniai žemaitiškais blynais gardžiavomės varyti lauk žiemą, t.y. švęsdami Užgavėnes, šis patiekalas tinka ir be progos.
Žemaičių blynai
Žemaičių blynai / 123RF.com nuotr.

Tradicinių Žemaičių blynų receptu pasidalinusi prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad Žemaitijos tradicinė virtuvė išsiskiria savo savitumu ir sotumu.

„Čia vyrauja bulviniai patiekalai, riebūs mėsos valgiai, ypatingi pieno produktai ir autentiški miltiniai gaminiai. Žemaičiai garsėja tuo, kad daugelį patiekalų ruošia kitaip nei likusieji Lietuvos regionai, o jų virtuvė dažnai yra sotesnė ir turtingesnė skoniais“, – sako pašnekovė ir siūlo išbandyti jos pačios patikrintą receptą, rašoma prekybos tinklo pranešime žiniasklaidai.

Tradiciniai Žemaičių blynai

Reikės:

  • 1 kg bulvių,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 šaukštų maltų džiūvėsių,
  • 3 šaukštų miltų,
  • 350 g virtos kiaulienos,
  • 1 svogūno,
  • 1 šaukšto sviesto,
  • 3 šaukštų aliejaus,
  • druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite.
  2. Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.
  3. Iš maltų bulvių masės formuokite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu.
    Blynai
    Receptas: Nesudėtingi, bet puikūs olandiški blynai
    4 asmenims
    Pagaminsite per 1 val. 20 min.
    3.4 / 65
    Receptas
    Ingredientai
    Miltai: 400.00 g
    Krakmolas: 60.00 g
    Pienas: 460.00 ml
    Vanduo: 240.00 ml
    Sviestas: 80.00 g (ištirpinto)
    Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
    Cukrus: 4.00 valg. š.
    Druska: 1.00 arbat. š.
    Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
    Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
    Sūris: 100.00 g (Goudos; galima ir nenaudoti)
    Kaip gaminti

    1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).

    2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.

    3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.

    4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).

    Suskleisti
    Bulvių ir cukinijų blynai
    Receptas: Bulvių ir cukinijų blynai
    2 asmenims
    Pagaminsite per 1 val.
    3.0 / 83
    Receptas
    Ingredientai
    Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
    Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
    Svogūnai: 1.00 arbat. š. (mažas; blynams)
    Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; blynams)
    Miltai: 2.00 valg. š. (gali reikėti ir 3; blynams)
    Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
    Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį blynams ir padažui)
    Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį blynams ir padažui)
    Varškė: 100.00 g (pusriebės; česnakiniam padažui)
    Grietinėlė: 100.00 g (plakamosios; česnakiniam padažui)
    Česnakai: 1.00 skiltelės (labai smulkiai sukapota; česnakiniam padažui)
    Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; česnakiniam padažui)
    Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; česnakiniam padažui)
    Kaip gaminti

    Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.

    Itin svarbus ir pagardas, su kuriuo pateiksite iškeptus daržovių blynus. Mano mėgstamiausias – česnakais ir krapais pagardintas varškės ir grietinėlės padažas.

    1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.

    2. Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.

    3. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.

    4. Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.

    5. Kol blynai kepa pasigaminkite padažą

    6. Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti. Paragaukite ir pataisykite skonį taip, kad jums patiktų.

    Suskleisti
    Bananiniai blyneliai
    Receptas: Bananiniai blynai iš 3 ingredientų
    2 asmenims
    Pagaminsite per 15 min.
    3.3 / 64
    Receptas
    Ingredientai
    Bananai: 2.00 vnt. (gerai prinokę)
    Kiaušiniai: 4.00 vnt.
    Miltai: 2.00 valg. š.
    Kaip gaminti

    1. Erdviame dubenyje šakute kruopščiai, iki tyrės sutrinkite bananus.

    2. Į bananų tyrę muškite kiaušinius, paplakite, kol susimaišys, tada berkite miltus ir vėl išmaišykite, kad neliktų sausų.

    3. Keptuvėje vidutinėje kaitroje įkaitinkite aliejų, o tada pilkite po šaukštą pagamintos tešlos, po minutės kitos apverskite ir taip iškepkite visus blynelius (geriausia formuoti nedidelius blynelius, nes būtent tokius bus lengviau apversti).

    Pastaba: jei mėgstate saldesnius blynelius, galite įpilti į tešlą šaukštelį agavų ar klevų sirupo. O jei norite kiek ryškesnio skonio, įberkite žiupsnį druskos.

    Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutrumpinti naujovių kelią iki būsimo specialisto: AIPA ir Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos pavyzdys
Reklama
Pavasaris – laikas kurti grožį savo kieme: specialistų patarimai, nuo ko pradėti ir kaip tvarkyti aplinką
Reklama
Žemės ūkyje vis labiau įsitvirtina biostimuliatoriai: kaip jie veikia?