Mitybos specialistė Guoda Azguridienė pataria, kaip valgyti ankštines daržoves

Daugelis lietuvių neįsivaizduoja vasaros be šviežių agurkų, pomidorų ar ridikėlių, tačiau pamiršta, kad šis metų laikas turtingas ne tik jais. Vasarą uždera ir vitaminų gausios ankštinės daržovės: žalieji žirneliai ar pupelės. Kodėl šios daržovės ne visada lengvai randa kelią ant mūsų stalo, klausiame mitybos specialistės Guodos Azguridienės.
Pupelių sriuba
Pupelių sriuba / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Pupelės, žirniai ir kitos ankštinės daržovės vertinamos dėl baltymų gausos – tyrimai rodo, kad kai kurių rūšių pupelės baltymų kiekiu prilygsta mėsai. Šiose daržovėse gausu angliavandenių, jose yra natrio, magnio, kalcio, kalio, geležies, taip pat vitamino C.

Žirniuose gausu seleno, cinko, fosforo ir B grupės vitaminų. Švieži jie puikiai tinka ne tik salotoms ar maistingoms tyrelėms gaminti, bet ir krimsti užkandžiaujant, sausi – sotesnėms košėms ar troškiniams.

Viena dažniausiai daromų klaidų  – nepakankamas virimo laikas. Ankštinės daržovės verda apie valandą – jas gerai išvirus neturėtų kankinti nei pilvo pūtimas, nei sunkumo jausmas. 

Vis tik, tenka išgirsti ir nusiskundimų – esą ankštinės daržovės sukelia pilvo pūtimą. Tai viena iš dažniausiai nurodomų priežasčių, kodėl jos aplenkia kasdienį pietų ar vakarienės stalą. Tačiau, pasak G. Azguridienės, dėl to kaltos ne išskirtinės šių daržovių savybės, o tai, jog ne visada mokame jas tinkamai paruošti ir valgyti.

„Ruošiant patiekalus iš sausų pupelių ar žirnių, juos prieš verdant būtina gerai išmirkyti, vėliau taisyklingai išvirti. Viena dažniausiai daromų klaidų  – nepakankamas virimo laikas. Ankštinės daržovės verda apie valandą – jas gerai išvirus neturėtų kankinti nei pilvo pūtimas, nei sunkumo jausmas“, – sako. G. Azguridienė.

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Žirnių ankščių troškinys su ryžiais
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Žirnių ankščių troškinys su ryžiais

Pasak jos, sočios ankštinių daržovių košės ir troškiniai puikiai tinka žiemą, o vasarą mitybos specialistė pataria dažniau mėgautis šviežiomis sunokusiomis ankštinėmis daržovėmis.

Šviežios ankštinės daržovės ypač rekomenduojamos tiems, kurie nevartoja mėsos – tai vienas didžiausių baltymų šaltinių, tačiau kitaip nei kiti baltymų turintys produktai, ankštinės kultūros turi kur kas mažiau riebalų. Be to, jos ypač naudingos kenčiantiems nuo padidėjusio cholesterolio.

Šviežios ankštinės daržovės ypač rekomenduojamos tiems, kurie nevartoja mėsos – tai vienas didžiausių baltymų šaltinių. 

Pavyzdžiui, žalieji žirneliai sunoksta dar vasaros pradžioje. Sunokusius žaliuosius žirnius galima valgyti ir su ankštimis – švieži jie saldūs, sultingi ir labai maistingi. Beje, švieži žalieji žirneliai puikiai tinka ne tik sriuboms pagardinti, bet ir kaip maistingas bei sveikas užkandis.

Ir nors kaupiant atsargas žiemai, įprasta žirnelius konservuoti, vis tik, geriausiai vitaminus ir maistines medžiagas jie išlaiko užšaldyti.

Tarp lietuvių mėgstamų ankštinių daržovių – ir šparaginės pupelės. Ruošiant patiekalus ar kremtant šviežias šios rūšies pupeles, reikia žinoti kelis svarbius dalykus.

Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Šparaginės pupelės skinamos joms vos sunokus, kol šios nespėjo peraugti. Jaunos pupelės švelnesnio skonio, todėl jas galima krimsti tiesiog žalias ar nuplikytas karštu vandeniu.

Peraugusios šparaginių pupelių ankštys įgauna aitrų skonį, todėl vėliau naudojamos tik pačios pupelės – kaip ir įprastos baltosios ar raudonosios, šios puikiai tinka košėms, troškiniams, sriuboms gaminti.

Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Receptas: Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Žirniai: 200.00 g (žalieji žirneliai)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.

3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.

4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šparaginių pupelių ir grybų troškinys
Receptas: Šparaginių pupelių ir grybų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 42
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 250.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 st. (0,5 natūralaus)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso balto)
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles palikite atšilti. Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies troškinkite, kol išsiskirs skysčio.

3. Nemažame apkepo inde sumaišykite jogurtą, miltus, vyną ir padažą. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite grybus su visu skysčiu, pupeles ir kepkite 160 °C orkaitėje 35–40 min.

.4 Troškinį patiekite karštą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šparaginių pupelių mišrainė su morkomis
Receptas: Šparaginių pupelių mišrainė su morkomis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 500.00 g
Morkos: 500.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (1 - 2 saldžiosios)
Druska: 2.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Actas: 7.00 valg. š. (7 - 8 - (9 proc.))
Cukrus: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Petražolės: 1.00 sauja
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3)
Pipirai: 10.00 vnt. (žirniukų)
Kaip gaminti
  1. Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir supjaustykite gabaliukais.
  2. Sudėkite į verdantį vandenį ir 10–15 minučių kaitinkite. Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite ir susmulkinkite.
  3. Paprikas supjaustykite kubeliais. Daržoves pabarstykite druska ir pakepinkite su aliejumi. Tada supilkite actą, suberkite cukrų, smulkintas petražoles, prieskonius ir troškinkite apie 15 minučių.
  4. Sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Pasak mitybos specialistės, vasarą turėtume apskritai daugiau dėmesio skirti šviežiems vaisiams ir daržovėms. Dažniau skanauti šviežių agurkų, ridikėlių, salotų, obuolių ir kitų vaisių bei daržovių, taip stiprindami savo imuninę sistemą ir padėdami jai pasiruošti žiemai.

Šviežiose daržovėse, kaip ir vaisiuose, gausu organizmui naudingų antioksidantų, kurie kovoja su laisvųjų radikalų poveikiu, virškinimo sistemai ypač naudingos ląstelienos ir skaidulų.

Gali būti, kad ateityje lietuviai vaisių ir daržovių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek jų suvalgyti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis