„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau kodėl šios šventės nepavertus dar ir kitokio, sveikesnio maisto degustacija? Gyvenimo ritmas toks, kad visa šeima retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąją – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų“, – siūlo pranešime žiniasklaidai cituojama V.Kurpienė.
Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. „Kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus ir mineralines medžiagas, todėl valgydami jį mes patys jaučiamės sotesni ir nebepersivalgome. Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas pagal savo skonines savybes netgi yra pranašesnis už įprastai pagamintą“, – teigia V.Kurpienė.
Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus, labai skirtingų patiekalų receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams.
Ir švelni, ir pikantiška vištiena
Ingredientai:
- 1 skiltelė česnako;
- 1 cm imbiero šaknies;
- 4 vištų krūtinėlės;
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 1 žiupsnelis malto cinamono;
- ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių;
- 1 žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis.
2. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų.
3. Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą, 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą, pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į tinklelį virš puodo – kylantys garai ją troškins.
Patiekimas:
Patiekite pagardinę builių lapeliais ir trupučių sojų padažo.
Orkaitėje troškinti burokėliai
Ingredientai:
- 400 g didelių burokėlių;
- 1 šakelė čiobrelių;
- 1 šakelė rozmarinų;
- 1 lauro lapas;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 3 grūdeliai kvapiųjų pipirų;
- 3 lengvai grūstos kadagio uogos;
- 1 žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio aliuminio folijos lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite.
2. Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę. Čia kepkite juos 200°C temperatūroje 30 minučių. Tada sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti.
Patiekimas:
Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas.
Ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais
Ingredientai:
- 100 g cukrinių žirnių;
- 100 g snieginių žirnių;
- 100 g šparaginių pupelių;
- 100 g daržinių pupelių;
- 100 g pupų;
- 1 žalioji citrina;
- 5 šakelės dašių;
- 30 g sviesto;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę.
2. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska.
3. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele.
4. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių.
5. Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių.
6. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu.
Patiekimas:
Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis.