Močiutės ragaišis: autentiškas kepinys, kuriam drėgmės suteiks bulvių košė

Jei kada esate ragavę neseniai iš krosnies ištraukto dar šilto ragaišio su, pavyzdžiui, naminiu paštetu ar nekukliu sluoksniu uogienės, žinote, koks tai skanumynas! Krosnys iš daugelio šiuolaikinių namų išgaravo, tačiau puikaus ragaišio galima išsikepti ir orkaitėje. Šis, mūsų siūlomas, ypatingas dar ir savo tekstūra, skaniu drėgnumu – viskas dėl į tešlą dedamos bulvių košės.
Ragaišis su bulvėmis
Ragaišis su bulvėmis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 800–900 g kvietinių miltų (dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais);
  • 300 ml pieno;
  • 500 g bulvių;
  • 30 g šviežių mielių;
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų);
  • 50 g tirpinto sviesto;
  • 80 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.

Vida Press nuotr./Bulvių košė
Vida Press nuotr./Bulvių košė

2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.

3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.

4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.

5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!

6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.

7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.

Vida Press nuotr./Suformuoti kepaliukai
Vida Press nuotr./Suformuoti kepaliukai

8. Pakilusius kepaliukus aptepkite šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galite to ir nedaryti), o tada skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol viršus bus gerokai rudas.

9. Išimkite iš orkaitės, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite ataušti. Šis ragaišis ilgiau nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis puikiai dera su mėsos ar daržovių paštetais, užtepais, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais.

Vida Press nuotr./Ragaišis su bulvėmis
Vida Press nuotr./Ragaišis su bulvėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis