Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moliūgų sezonas jau čia: kepkit juos ant grilio – nustebinkit save ir svečius

Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo ir Lietuvoje, tad galite nusipirkti parduotuvėse bei turgavietse. O kol kiemuose ir terasose karaliauja griliai, verta pabandyti ant gyvos ugnies pačirškinti šios daržovės griežinėlius.
Ant grotelių kepti moliūgai
Ant grotelių kepti moliūgai / Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė įvardija net kelias priežastis, kodėl moliūgus reikėtų įtraukti į savo mitybą.

„Apie šią daržovę gana dažnai prisimename tik prieš lapkričio pirmąją, o gaila. Apie moliūgą verta prisiminti daug dažniau, nes jis turi daug privalumų. Jame mažai kalorijų, todėl jis puikus pasirinkimas prižiūrintiems savo svorį. Moliūguose yra daug vertingų medžiagų: mikroelementų (pavyzdžiui, magnio, cinko, kalio), vitaminų (A, B2, C) ir skaidulų“, – vardija J.Sabaitienė.

Moliūgai gali padėti tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Ši daržovė žarnyne veikia kaip šepetėlis.

Naudos yra ir daugiau. Moliūguose yra labai daug karotinoidų – beta karoteno net daugiau nei morkose. O liuteinas ir zeaksantinas veikia tarsi vidiniai saulės akiniai, saugantys tinklainę nuo UV spindulių. Moliūgai taip pat gali padėti tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Ši daržovė žarnyne veikia kaip šepetėlis.

Vida Press nuotr./Moliūginiai keksiukai
Vida Press nuotr./Moliūginiai keksiukai

„Be oranžinio minkštimo, moliūguose taip pat yra labai skanių bei naudingų sėklų. Jos dažnai neįvertinamos ir tiesiog išmetamos į šiukšlių dėžę, tačiau tai klaida. Moliūgų sėklose yra labai daug magnio, reikalingo tinkamam nervų ir kraujotakos sistemų funkcionavimui, fosforo, būtino mūsų kaulams, taip pat cinko, gerinančio odos būklę, ir B grupės vitaminų. Tačiau mineralai – dar ne viskas. Moliūgų sėklose taip pat yra omega-3 ir 6 polinesočiųjų riebalų rūgščių derinio, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį“, – pastebi daržovių žinovė.

Idealiai tinka kepti ant grilio

Ką gaminti iš moliūgo? Ši daržovė ne be reikalo tokia populiari – ji puikiai tinka tiek saldiems, tiek pikantiškiems gaminiams. O svarbiausia – ji nebrangi, tad mėgautis galima neišlaidaujant.

Maisto gamybos ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, kad dažniausiai iš moliūgų gaminami su vėsesniais orais siejami patiekalai: verdamos sriubos, kepami pyragai, ruošiami įvairūs troškiniai.

Bet vasarą verta pasinaudoti tuo, jog grilio sezonas – pačiame įkarštyje. V.Juodkazienė siūlo ant grotelių pakepti tiek moliūgo minkštimą, tiek ir jo sėklas. Taip nešvaistysite pinigų, sunaudosite visą nusipirktą daržovę, o šeimą ar svečius nustebinsite sveikais, mažai kaloringais, skaniais ir nebrangiais užkandžiais.

Salotos su grilintu moliūgu, špinatais ir feta bei apelsinų padažu

Ingredientai:

  • 100 g špinatų;
  • 200 g moliūgo;
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
  • 150 g fetos sūrio;
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų;
  • 0,5 šaukšto aliejaus;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių

padažui:

  • 3 šaukštai aliejaus;
  • 0,5 šaukšto obuolių sidro acto;
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Moliūgą supjaustykite griežinėliais, nulupkite odelę, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite aitriosios paprikos dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės – prireiks maždaug 5 minučių vienai pusei. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.

3. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, supjaustytus vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą svogūną ir fetos kubelius.

4. Sumaišykite padažo ingredientus. Salotas užpilkite padažu ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis. Patiekite iš karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?