Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Morkų pyragų penketukas: nuo paprastučio nostalgiško iki karūnuoto kremu

Kada dar, jei ne vėlyvą rudenį ar žiemą kepti morkų pyragus? Juk šių daržovių apstu, jos brandaus skonio, o ir kitų sezoninių gėrybių gamta dabar šykšti. Tačiau skųstis nėra kuo: morkų pyragas gali būti karališkas skanumynas, svarbu pasirūpinti reikiamais ingredientais ir sekti recepto instrukcijomis. Išsirinkite, kepkite ir mėgaukitės!
Morkų pyragas
Morkų pyragas / Vida Press nuotr.

1

Senovinis morkų pyragas

Ingredientai:

  • 5 kiaušiniai;
  • 3 didesnės morkos;
  • 200 g margarino arba sviesto;
  • 1,5 stiklinės cukraus;
  • 1 porcija grietinės (vidutinio dydžio indelis);
  • 1 stiklinė kefyro;
  • 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
  • miltų.

Gaminimas:

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį suberkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, berkite sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 morkas. Jų tarkius ir miltus berkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikia tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Sudėtingumas

lengva

Retesni priedai

nėra

Proga

kasdienai ar savaitgaliui

2

Minkštas morkų pyragas

123rf.com nuotr./Morkų pyragas
123rf.com nuotr./Morkų pyragas

Ingredientai:

  • 250 g morkų, nuskustų ir smulkiai sutarkuotų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 150 g rudojo cukraus (jei neturite, galite naudoti ir paprastą baltąjį);
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus (geriau bekvapio);
  • 150 g miltų;
  • 50 g migdolų miltų (jei neturite, naudokite baltus arba viso grūdo kvietinius);
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • žiupsnis šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
  • žiupsnelis druskos;
  • saujelė graikiškų riešutų, pakepintų ir stambiai sukapotų arba razinų (nebūtina);
  • cukraus pudros (pabarstymui).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Apvalų ar keturkampį kepimo indą patepkite aliejumi, išklokite dugną kepimo popieriumi.

2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska iki purios masės. Suberkite tarkuotas morkas, supilkite aliejų.

3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Sausąjį mišinį berkite į šlapiąjį ir švelniai, bet taip, kad neliktų sausų miltų, išmaišykite. Jei naudojate riešutus ar razinas, suberkite ir juos bei atsargiai išmaišykite.

4. Krėskite paruoštą tešlą į kepimo indą ir dėkite kepti. 28 cm skersmens pyragas keps apie 35 min. Jo viršus turi tapti rusvos spalvos, o įkišus bei ištraukus medinį pagaliuką šis turi likti sausas.

5. Leiskite kelias minutes pravėsti formoje, o tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite. Viršų pabarstykite cukraus pudra (o jei esate glajų mėgėjai, galite aplieti ir paprastu, pvz., citrininiu, glajumi arba aptepti kreminio sūrio kremu).

Sudėtingumas

lengva

Retesni priedai

migdolų miltai, graikiniai riešutai

Proga

savaitgalio pasilepinimui ar vaišėms

3

Purus morkų pyragas su razinomis ir riešutais

Vida Press nuotr./Morkų pyragas
Vida Press nuotr./Morkų pyragas

Ingredientai:

  • 250 g morkų;
  • 100 g miltų (kvietinių arba speltų);
  • 100 g migdolų miltų (jei neturite, keiskite paprastais kvietiniais, tačiau būtent migdolų miltai suteikia pyragui skonio gilumo);
  • 4 kiaušiniai, tryniai kruopščiai atskirti nuo baltymų;
  • 150 g smulkaus rudojo cukraus;
  • 75 ml augalinio aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė (prieš tai apelsiną nušveiskite su soda);
  • sauja razinų, nuplautų ir nusausintų (jei nemėgstate, galite nedėti);
  • graikinių riešutų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų (jei nemėgstate, galite nedėti).

Gaminimas:

1. Morkas smulkiai sutarkuokite ir sukrėskite į tankų plieninį sietą ar marlę bei kiek įmanoma nusunkite – mums reikia sausų tarkių.

2. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu išsukite kiaušinių trynius su cukrumi ir druska iki balsvos masės. Tai gali užtrukti, tačiau turėkite kantrybės. Į trynių ir cukraus masę plona srovele supilkite aliejų nepaliaudami plakti, paplakite, kol ingredientai susijungs. Suberkite ir morkų bei apelsino žievelės tarkius, išmaišykite.

3. Kitame dubenyje sumaišykite paprastus ir migdolų miltus, kepimo miltelius visus prieskonius.

4. Sausąjį mišinį per kelis kartus suberkite į šlapiąjį kaskart gerai išmaišydami. Suberkite ir razinas bei riešutus.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Apvalią kepimo formą (geriau – nusegamais kraštais) ištepkite trupučiu sviesto, dugną išklokite kepimo popieriumi.

5. Sausame plačiame dubenyje, kuriame neturi būti ir jokių riebalų likučių, išplakite iki standumo kiaušinių baltymus.

6. Kiaušinių baltymų plakinį suverskite į prieš tai paruoštą masę, labai atsargiai, kad išlaikytumėte baltymuose susikaupusį orą, įmaišykite į tešlą. Maišykite kruopščiai, tačiau atsargiai – masė turi tapti puri ir vientisa.

7. Krėskite paruoštą tešlą į kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 40–45 min., kol pyrago viršus gana intensyviai parus. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite keletą minučių pastovėti, o tada nusekite kraštus ir leiskite kepiniui galutinai atvėsti.

8. Pyragas skanus ir be jokių papildomų priedų, tačiau galite jį aplieti glajumi, pagamintu iki tyrelės išsukus cukraus pudrą bei šviežiai spaustas apelsino sultis. Kitas variantas – išsukti iki purumo kreminį sūrį be jokių priedų su šiek tiek grietinėlės ir cukraus pudros bei aptepti juo pyrago viršų.

Sudėtingumas

lengva

Retesni priedai

migdolų miltai, razinos, graikiniai riešutai, apelsinas

Proga

savaitgalio pasilepinimui ar vaišėms

4

Morkų pyragas su bananais ir prieskoniais

Vida Press nuotr./Morkų pyragas
Vida Press nuotr./Morkų pyragas

Ingredientai (8–10 asm.):

  • 200 g sviesto, kambario temperatūros (ir dar šiek tiek kepimo formos patepimui);
  • 180 g rudojo cukraus;
  • 200 g morkų, sutarkuotų burokine tarka;
  • 1 didelis, gerai prinokęs bananas, sutrintas šakute;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 200 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 4 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių;
  • 50 g stambiai supjaustytų graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keturkampę kepimo formą (maždaug 23x20 cm dydžio ar panašią) išklokite kepimo popieriumi ir dar patepkite sviestu.

2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų, suberkite tarkuotas morkas, prieskonius, dėkite sutrintą bananą ir gerai iškaišykite. Tada pilkite miltus, kepimo miltelius ir kiaušinių trynius bei vėl gerai išmaišykite.

3. Atskirame dideliame dubenyje, kuriame negali būti nei lašelio vandens, nei kruopelės riebalų, iki purių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite plakinį bei pyragui skirtus graikinius riešutus į anksčiau gautą masę ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite.

4. Pilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 45–50 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas.

5. Leiskite skardoje atvėsti apie 10 min., tada atsargiai išverskite ant medinės lentelės ar specialių grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.

Sudėtingumas

vidutiniškai

Retesni priedai

kardamonas, graikiniai riešutai

Proga

savaitgalis ar vaišės svečiams

5

Morkų pyragas, paskanintas maskarponės kremu

123RF.com nuotr./Morkų pyragas
123RF.com nuotr./Morkų pyragas

Ingredientai:

pyragui:

  • 225 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 200 g cukraus pudros;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 175 g savikėlių (self-rising) miltų (jei tokių neturite, tada įprastų kvietinių miltų + papildomai dar 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių);
  • žiupsnis druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių (nebūtinai);
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (galite keisti apelsino);
  • 350 g morkų, sutarkuotų „burokine“ ar kiek smulkesne (tačiau ne smulkiausia) tarka;
  • 170 g graikinių riešutų, stambiai sukapotų (prieš tai galite juos švelniai pakepinti), taip pat galite naudoti ir pekano riešutus.

kremui:

  • 100 g maskarponės sūrio;
  • 100 g kreminio sūrio;
  • 50 g cukraus pudros;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (galite keisti apelsino).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą nuimamu kraštu kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais (miltų perteklių nupurtykite).

2. Elektrinio virtuvės kombaino inde ar dubenyje mediniu šaukštu išsukite sviestą su cukraus pudra iki purumo. Po vieną muškite kiaušinius kaskart gerai išsukdami, kol masė taps vienalytė.

3. Į vieną indą persijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius bei druską, gerai išmaišykite, o tada suberkite į jau išplaktus sviestą-cukrų-kiaušinius.

4. Suberkite ir citrinos žievelę, morkas bei didžiąją dalį riešutų. Išmaišykite.

5. Pagamintą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą ir šaukite kepti į orkaitę. Kepkite apie 40 min., arba kol švelniai spustelėjus pyrago viršų jis primins kempinę.

6. Iškepusiam pyragui leiskite 15 min. pabūti formoje, tada iš jos išimkite ir visiškai atvėsinkite.

7. Nedideliame dubenėlyje ar elektriniame kombaine išsukite iki vientisos konsistencijos visus kremui skirtus produktus.

8. Atvėsusio pyrago viršų aptepkite kremu ir apibarstykite likusiais riešutais. Beje, jei norite pyrago su kuo daugiau kremo, galite šio gaminti dvigubai daugiau, pyragą pjauti horizontaliai pusiau ir pertepti jį kremu.

Sudėtingumas

šiek tiek darbo yra

Retesni priedai

maskarponės ir kreminis sūriai, graikiniai riešutai, citrina arba apelsinas

Proga

gimtadienis, vakarėlis ar kita šventė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas