„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Naminė duona su daug sėklų: pasakiškai skani, maistinga, tinka skrudinti

Ką tik iškepusios duonos kvapas tiesiog užburia, reikia iš visų jėgų tvardytis, kad nepultume jos pjauti vos ištraukus iš orkaitės. O prapjovus neretai sunku sustoti valgyti... Išbandykite šviesią duoną, kurioje gausu sėklų – ji skani ir šviežia su įvairiais sūriais, užtepais, ir pakepinta, mat maloniai paskruda ir sėklos.
Duona su sėklomis
Duona su sėklomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 420 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1,5 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1,5 arbat. šaukšt. sausų mielių;
  • 2 valg. šaukšt. saulėgrąžų sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
  • 340 ml šilto vandens;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • gabaliukas minkšto sviesto kepimo formai patepti.
  • visų sėklų mišinio viršui pabarstyti.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų, sėklas ir mieles. Supilkite į šį mišinį vandenį ir šaukštą aliejaus. Šaukštu išmaišykite, o kai viskas ims lipti, lengvai paminkykite ir suformuokite kamuolį.

2. Pridenkite dubenį su tešla drėgnu rankšluostuku, o tada dėkite į šiltą vietą ir kildinkite 2–3 val., kol tūris padvigubės.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštesniais kraštais (idealu, tokią, kokioje paprastai kepami keksai) patepkite sviestu.

4. Pakilusią tešlą lengvai perminkykite, tada ant lygaus paviršiaus paberkite viršui skirtą sėklų mišinį ir apvoliokite šiame mišinyje tešlos rutulį, kad kuo geriau pasidengtų sėklomis. Tuomet iš tešlos suformuokite pailgą „rąstą“ ir atsargiai dėkite jį į paruoštą kepimo formą. Vėl pridenkite ir leiskite pakilti apie 30 min.

5. Pakilusį duonos kepaliuką švelniai patepkite likusiu aliejumi ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite duona apie 40 min., t. y. kol viršus bus gražiai paruduos.

6. Išimkite kepimo formą su duona iš orkaitės, leiskite ramiai pabūti 10 min., tada atsargiai išverskite duoną, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite visiškai atvėsti, tik tada galima pjaustyti. Kai prapjausite, kad ne taip greitai džiūtų, verta laikyti sandariame maišelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“