Ingredientai:
- 420 g kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1,5 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1,5 arbat. šaukšt. sausų mielių;
- 2 valg. šaukšt. saulėgrąžų sėklų;
- 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
- 2 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
- 340 ml šilto vandens;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- gabaliukas minkšto sviesto kepimo formai patepti.
- visų sėklų mišinio viršui pabarstyti.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų, sėklas ir mieles. Supilkite į šį mišinį vandenį ir šaukštą aliejaus. Šaukštu išmaišykite, o kai viskas ims lipti, lengvai paminkykite ir suformuokite kamuolį.
2. Pridenkite dubenį su tešla drėgnu rankšluostuku, o tada dėkite į šiltą vietą ir kildinkite 2–3 val., kol tūris padvigubės.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštesniais kraštais (idealu, tokią, kokioje paprastai kepami keksai) patepkite sviestu.
4. Pakilusią tešlą lengvai perminkykite, tada ant lygaus paviršiaus paberkite viršui skirtą sėklų mišinį ir apvoliokite šiame mišinyje tešlos rutulį, kad kuo geriau pasidengtų sėklomis. Tuomet iš tešlos suformuokite pailgą „rąstą“ ir atsargiai dėkite jį į paruoštą kepimo formą. Vėl pridenkite ir leiskite pakilti apie 30 min.
5. Pakilusį duonos kepaliuką švelniai patepkite likusiu aliejumi ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite duona apie 40 min., t. y. kol viršus bus gražiai paruduos.
6. Išimkite kepimo formą su duona iš orkaitės, leiskite ramiai pabūti 10 min., tada atsargiai išverskite duoną, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite visiškai atvėsti, tik tada galima pjaustyti. Kai prapjausite, kad ne taip greitai džiūtų, verta laikyti sandariame maišelyje.